Από τη Moo Deng τον πυγμαίο ιπποπόταμο και τον Pesto τον πιγκουίνο, μέχρι τον Molé το μωρό βραδύποδα και τη Biscuits τη φώκια – το διαδίκτυο λατρεύει να μετατρέπει αξιολάτρευτα μωρά ζώα σε viral τάσεις. Αλλά τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν βλέπουμε κάτι χαριτωμένο και γιατί μας ενδιαφέρει τόσο να μοιραστούμε αυτά τα πράγματα με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

«Αναζητούμε τη γλυκύτητα γιατί νιώθουμε ωραία!» εξηγεί ο Joshua Paul Dale, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chuo στο Τόκιο και συγγραφέας του Irresistible: How Cuteness Wired Our Brains and Conquered the World. «Η αντίληψη της γλυκύτητας προσελκύει την προσοχή μας πολύ γρήγορα – μέσα σε 1/7 του δευτερολέπτου – πυροδοτώντας μια απόκριση στον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό, το δίκτυο ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτή η γρήγορη νευρική δραστηριότητα φαίνεται να ακολουθείται από πιο αργές διαδικασίες αξιολόγησης που προκαλούν συμπεριφορά φροντίδας, μειώνουν την επιθετικότητα και ενεργοποιούν δίκτυα που εμπλέκονται στο παιχνίδι, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια».

Πώς λοιπόν ο εγκέφαλός μας ορίζει το χαριτωμένο και γιατί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο; Τι κάνει κάτι χαριτωμένο; Ο πρώτος σταθμός για όποιον ενδιαφέρεται για το φαινόμενο του χαριτωμένου είναι η έκθεση ορόσημο του 1943 του Αυστριακού ηθολόγου Konrad Lorenz, η οποία ορίζει μια συλλογή χαρακτηριστικών που ονομάζει kindchenschema, ή baby schema. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που κρατούν το κλειδί της χαριτωμένης ομορφιάς: ένα μεγάλο κεφάλι σε σχέση με το μέγεθος του σώματος, μεγάλα μάτια χαμηλά στο κεφάλι, μικρή, στενή μύτη και στόμα, στρογγυλά, παχουλά μάγουλα και σώμα. κοντά, παχιά άκρα και ταλαντευόμενες κινήσεις…

Ο Lorenz υποστήριξε ότι η απόκριση του εγκεφάλου μας στη γλυκύτητα είναι μια εξελικτική προσαρμογή: Η γλυκύτητα προκαλεί έμφυτη φροντίδα και προστατευτική συμπεριφορά για τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης των ειδών. Πίστευε ότι η ανταπόκρισή μας στην ευγένεια ήταν ακατάσχετη.

Η έρευνα έχει βρει ότι τα χαρακτηριστικά του σχήματος των μωρών μπορούν να είναι ευδιάκριτα και σε άλλα είδη ζώων, ιδιαίτερα σε εκείνα των οποίων τα μικρά χρειάζονται φροντίδα. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν ορισμένα ζώα ιδιαίτερα χαριτωμένα.

Αλλά η θεωρία του Lorenz δεν λέει όλη την ιστορία. Σύμφωνα με την Kamilla Knutsen Steinnes, υποψήφια διδάκτορα στην ανάλυση συμπεριφοράς στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο, εδώ παίζονται περισσότερα από το να ενεργοποιούνται απλά ένστικτα φροντίδας.

«Ενώ η ουσιαστική έρευνα διαπιστώνει ότι η ανταπόκρισή μας στο χαριτωμένο φαίνεται βαθιά ριζωμένη στη γονική φροντίδα και στην επιβίωση των θηλαστικών, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι υπερβαίνει τη φροντίδα», εξηγεί η Steinnes. Λέει ότι όταν βλέπουμε κάτι χαριτωμένο, αυτό προκαλεί ένα ευρύ φάσμα ισχυρών, κυρίως θετικών, συναισθημάτων. Ο εγκέφαλός μας έχει μια μοναδική, γρήγορη και συγκεκριμένη απόκριση, με ενεργοποίηση σε τομείς που συνδέονται με το συναίσθημα, την ανταμοιβή, τα κίνητρα και την ευχαρίστηση.

Επιπλέον, η ανταπόκρισή μας στη γλυκύτητα ενθαρρύνει την προκοινωνική συμπεριφορά, την κοινωνική δέσμευση και τον εξανθρωπισμό.

blank

Όταν το χαριτωμένο γίνεται kawaii

Η επιστημονική αδυναμία ορισμού του πλήρους φάσματος των συναισθημάτων που προκαλούνται από την αντίληψη της γλυκύτητας μπορεί να οφείλεται στους περιορισμούς της γλώσσας, υποστηρίζει η Steinnes. «Η προκαλούμενη συναισθηματική απόκριση στο χαριτωμένο έχει μελετηθεί ελάχιστα, ίσως επειδή το συναίσθημα δεν έχει συγκεκριμένο όνομα στα αγγλικά, τα νορβηγικά ή τα γερμανικά», γράφει σε μια ερευνητική εργασία του 2019.

«Η γλυκύτητα μπορεί να προκαλέσει kama muta (το αίσθημα της συγκίνησης), τη συμπόνια, την τρυφερότητα, την ενσυναίσθηση, την ανησυχία, την θρεπτική αγάπη, το kawaii ή μια χαριτωμένη επιθετικότητα», μας είπε η Steinnes. Το Kama muta είναι ένας σανσκριτικός όρος. Μπορεί να προκληθεί από την κοινό μοίρασμα μιας εμπειρίας, εξηγεί η ερευνήτρια. «Στην καθομιλουμένη, αυτός που βιώνει το συναίσθημα λατρεύει τα χαριτωμένα γατάκια και η καρδιά του είναι μαζί τους».

Το Kawaii είναι η εξαιρετικά δημοφιλής ιαπωνική έννοια που συχνά μεταφράζεται απλώς ως «χαριτωμένο», αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ιδέες απλότητας, νεανικής αθωότητας, μικροσκοπικού, αγαπησιάρικου, αξιολάτρευτου, αξιαγάπητου (και άλλες τέτοιες γλυκές ιδέες). Όπως η Steinnes, ο Dale συμφωνεί ότι η αντίδρασή μας στο χαριτωμένο ξεπερνά το αίσθημα του να είμαστε φροντιστικοί, γράφοντας στο βιβλίο του ότι «το συναίσθημα του kawaii ενθαρρύνει τη συνάφεια, που είναι κοινωνικός δεσμός με μια ευρύτερη έννοια από την απλή φροντίδα. Αυτός είναι ο λόγος που το να νιώθουμε ότι κάτι είναι χαριτωμένο μας κάνει να θέλουμε να το πλησιάσουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε ιδιαίτερη επιθυμία να το προστατέψουμε ή να το θρέψουμε».

blank

Κάτι παραπάνω από ένα χαριτωμένο πρόσωπο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμυρίζουν από φωτογραφίες με γάτες που κοιμούνται χαρούμενες και συνοδεύονται από λεζάντες που περιγράφουν πόσο σκληρά εργάζεται ο άνθρωπος τους για να προσφέρει στη γάτα μια ξέγνοιαστη ζωή. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Μεγάλο μέρος της σύγχρονης χαριτωμένης συμπεριφοράς και του κοινού μοιράσματος του χρόνου μας με ένα χαριτωμένο πλάσμα καθοδηγείται από το αίσθημα της απόδραση: εξιδανικεύουμε μια μορφή άστατης ζωής. Αυτό το σημείο διερευνάται στο ακαδημαϊκό κείμενο που συνεπιμελήθηκε ο Dale, The Aesthetics and Affects of Cuteness.

Για τα ζώα, η οικειότητα – είτε στο σπίτι είτε σε αιχμαλωσία – σημαίνει μια ζωή αναψυχής σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην περίπτωση της Moo Deng – το όνομα της οποίας μεταφράζεται σε «ζωντανό γουρούνι» – ο Dale πιστεύει ότι οι κινήσεις της είναι το κλειδί για την έλξη μας: «Νομίζω ότι οι κινήσεις της είναι που προκαλούν την αντίδραση πολλών ανθρώπων και όχι η εμφάνισή της. Παίζει χαρούμενα όταν την ψεκάζουν με ένα λάστιχο, δαγκώνει παιχνιδιάρικα έναν φύλακα του ζωολογικού κήπου. Μας ελκύουν ζώα που βρίσκονται ακόμα στο παράθυρο κοινωνικοποίησής τους που εξερευνούν με ανυπομονησία και άφοβα έναν κόσμο στον οποίο όλα είναι καινούργια».

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να ρομαντικοποιήσεις τα χαριτωμένα ζώα αφού δεν μπορούν να απαντήσουν ή να παραπονεθούν, καθώς πολλά είδη παραμένουν μικρά (σε σύγκριση με τους ανθρώπους) σε όλη τους τη ζωή.

Το ενδιαφέρον μας, φυσικά, εκτείνεται πέρα ​​από τα social media. Οι ευκαιρίες για στενή και προσωπική αλληλεπίδραση με τα ζώα ξεπερνούν πλέον τον παραδοσιακό ζωολογικό κήπο: είτε πρόκειται για ιδιωτικές συναντήσεις σε ζωολογικούς κήπους και καφετέριες για γάτες, γιόγκα με κατσίκες και σπα μαζί με capybara, επιθυμούμε απεγνωσμένα να συνδεθούμε με άλλα πλάσματα. Ενώ οι ελεγχόμενες αλληλεπιδράσεις με την άγρια ​​ζωή μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσουν την επιθυμία για ιδιοκτησία άγριων ζώων, να μεταδώσουν την αποδοχή της εκμετάλλευσης των ζώων ή να αγχώσουν τα ζώα. Στο βιβλίο του, ο Dale περιγράφει την εμπειρία του όταν επισκέφτηκε ένα χωριό αλεπούδων στην Ιαπωνία: ενοχλημένοι από την απαράδεκτη συμπεριφορά των αλεπούδων, οι επισκέπτες αγνοούν τακτικά τους δημοσιευμένους κανόνες για να κάνουν τις αλεπούδες να τις πλησιάσουν.

«Δεν είναι απλώς μια εγωιστική απόλαυση. Το να νιώθουμε την επιθυμία να προστατέψουμε, να φροντίσουμε και να παίξουμε με ένα χαριτωμένο μωρό ή ζώο, ακόμα κι αν είναι μόνο μια εικόνα στη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια», μας διαβεβαιώνει ο Dale. «Είναι ενσωματωμένο μας, η γλυκύτητα μας κάνει ανθρώπους».

Πηγή: National Geographic

[mc4wp_form id="278"]