Οι μπαλαρίνες, γνωστές και ως flat παπούτσια, είναι από τα υποδήματα που συνόδευαν τη γυναικεία μόδα ανά τις δεκαετίες. Ό,τι κι αν γίνει, φαίνεται ότι βρίσκουμε πάντα το δρόμο μας πίσω σε αυτά, ίσως επειδή η προέλευσή τους συνδέεται με την τέχνη του μπαλέτου, η οποία υπήρξε ατελείωτη πηγή έμπνευσης για τον κόσμο της μόδας. Ως εκ τούτου, έχουν μια προνομιακή θέση ως παπούτσια με λεπτό και κομψό στυλ, αλλά ταυτόχρονα είναι συνώνυμα της άνεσης και της ευελιξίας, μια ιδανική επιλογή για γυναίκες που αναζητούν μια πινελιά ξεχωριστής διακριτικότητας στα ντυσίματά τους.

Πότε δημιουργήθηκαν οι μπαλαρίνες;

Είναι πρακτικά αδύνατο να μιλήσουμε για μπαλαρίνες χωρίς να μιλήσουμε πρώτα για μπαλέτο. Η προέλευσή του ξεκινά από την Ιταλία, ωστόσο, θα ήταν στη Γαλλία όπου αναδείχθηκε ως τέχνη χάρη στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’, επειδή του άρεσε τόσο πολύ ο χορός που προσέλαβε μουσικούς και χορογράφους που ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία έργων μπαλέτου για να παίξει και ήταν η ερμηνεία του ως ήλιος σε ένα από αυτά που αργότερα θα τον καθιέρωνε ως Βασιλιάς Ήλιος.

Τέλος, το 1661 ίδρυσε την πρώτη ακαδημία μπαλέτου, την Académie Royale de la Dance. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη επιτυχία αυτής της μορφής τέχνης, οι μπαλαρίνες μπαλέτου εμφανίστηκαν μόλις τον 19ο αιώνα (πριν χόρευαν με ψηλοτάκουνα παπούτσια). Πιστεύεται ότι μία από τις πρώτες χορεύτριες που φόρεσαν παπούτσια πουέντ ήταν η Marie Taglioni στο μπαλέτο La Silfide το 1832.

Τα νέα υποδήματα αποτελούνταν από σατέν παντόφλες τροποποιημένες με δερμάτινη σόλα, το μπροστινό μέρος ήταν ενισχυμένο ώστε να μπορεί να αντέχει το βάρος ομοιόμορφα και γεμίστηκαν επίσης με βαμβάκι για να διατηρήσουν τη δομή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξωπραγματικό και ανέφικτο όραμα που ο κόσμος του μπαλέτου ερωτεύτηκε και που έγινε αναπόσπαστο μέρος του.

blank

Η εξέλιξη των χορευτών

Κατά τη δεκαετία του 1930, διάφοροι σχεδιαστές όπως ο Christian Dior, η Elsa Schiaparelli και ο Yves Saint-Laurent εμπνεύστηκαν από τα ρούχα των χορευτών για να εμπλουτίσουν τα σχέδιά τους και να τους δώσουν ένα εκλεπτυσμένο και λεπτεπίλεπτο στυλ. Έτσι, η θέση των μπαλαρινών ως ένα σημαντικό κομμάτι στη γυναικεία γκαρνταρόμπα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, όταν η Diana Vreeland, τότε αρχισυντάκτρια της Vogue, φορούσε παντόφλες μπαλέτου στην καθημερινή της ζωή, καθώς αυτό το είδος υποδημάτων δεν ήταν περιορισμένο ή με δελτίο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και είναι επίσης εξαιτίας της που οι μπαλαρίνες ως παπούτσια υιοθέτησαν το όνομά τους.

Ωστόσο, δεν θα είχαμε τις σημερινές μπαλαρίνες χωρίς την Claire McCardell, μια προπομπή όσον αφορά τη μόδα των γυναικών, καθώς ήταν αυτή που εισήγαγε τις μπαλαρίνες το 1941 σε πολυκαταστήματα όπως το Lord & Taylor και το Neiman Marcus μέσω του κατασκευαστή Capezio με σόλες από καουτσούκ για να τις κάνουν πιο ανθεκτικές και άνετες. Με αυτόν τον τρόπο, στη δεκαετία του ’50 και του ’60, διασημότητες όπως η Audrey Hepburn και η Jackie Kennedy εμφανίστηκαν να τις φοράνε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μάρκες όπως οι Versace και Comme des Garçons συμπεριέλαβαν μοντέλα μπαλαρίνας στις πασαρέλες τους, με ένα νέο, πιο δυναμικό όραμα που επέλεξε την απλότητα. Τέλος, το 2016, η Miu Miu, για το Spring-Summer Ready to Wear σόου της, χρησιμοποίησε την έμπνευση του μπαλέτου για να ζωντανέψει σχέδια γεμάτα φιόγκους, βολάν, τούλι και ένα μείγμα παστέλ χρωμάτων με έντονα χρώματα και μοτίβα. Φυσικά, αρκετά από τα looks περιελάμβαναν μπαλαρίνες, που ήταν μια συγχώνευση μεταξύ των πουέντ παπουτσιών και της edgy τάσης της στιγμής.

blank

Οι μπαλαρίνες σήμερα

Σήμερα, οι μπαλαρίνες επιστρέφουν δυναμικά, αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο του μπαλέτου και ενσωματώνονται στη μόδα. Celebrities όπως η Jennifer Lopez επιβεβαιώνουν πως το 2025, οι μπαλαρίνες θα κατακλύσουν τις βιτρίνες και τις πασαρέλες. Σε μια εμφάνισή της στους δρόμους του Los Angeles, το μάτι μας εστιάζει ιδιαίτερα στις μπαλαρίνες, ένα επίπεδο, σατέν σχέδιο που χαρακτηρίζεται από ένα μαργαριτάρι στο πίσω μέρος και λουριά που προσαρμόζονται στον αστράγαλο, σαν να είναι αυθεντικές παντόφλες μπαλέτου. Είναι τα D-Joy από τον οίκο Dior και τα είδαμε ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο συνδυασμένα με κάπως παρόμοια εμφάνιση, με φαρδύ παντελόνι με ρίγες και λευκό πουκάμισο με τα μανίκια γυρισμένα μέχρι τον αγκώνα.

Αν και οι μπαλαρίνες ζουν μια χρυσή εποχή εδώ και αρκετές σεζόν, η πραγματικότητα είναι ότι αυτού του είδους το σχέδιο υπόσχεται να συνεχίσει να σαρώνει και την επόμενη χρονιά. Μεταξύ των τάσεων άνοιξη-καλοκαίρι 2025, η επιρροή του balletcore ξεχωρίζει ιδιαίτερα: brands όπως η Ferragamo ή η Simone Rocha βάζουν το μπαλέτο στο προσκήνιο για να επαναφέρουν την tutu ή τις σατέν κορδέλες με κόμπους. Χρώματα όπως το παστέλ ροζ ή το χρώμα του καλσόν προορίζονται επίσης να κυριαρχήσουν σε όλες μας τις εμφανίσεις για την επόμενη σεζόν.

Πηγή: Vogue España / Πίνακας: Edgar Degas / Φωτογραφία: Ferragamo άνοιξη -καλοκαίρι 2025

[mc4wp_form id="278"]