Και μόνο το ηχοτοπίο των λέξεων: γεράνι, πορτοκάλι και περγαμόντο είναι αρκετό για να φτιάξει τη διάθεσή μας. Πρώτα ο ήχος, έπειτα η εικόνα –περιβόλια, κήποι, άνθη, πράσινο- και τέλος η όσφρηση. Αυτή η πολύ σημαντική αίσθηση.

Αθήνα και καύσωνας. «Νέφος και ρουτίνα και άγχος τρομερό».  Κοιτώντας, μηχανικά, σελίδες στο Instagram με παγωτά και αντιτουριστικές παραλίες (η εμμονή μου), το μάτι πέφτει σε ένα ηχηρό «ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ». Τι δεν ήξερα, λοιπόν, ή μάλλον ήξερα επιδερμικά: ότι μια σταγόνα αιθέριου έλαιου αρκεί για να φέρει την (θετική) αλλαγή. Μέσα σε ένα τέταρτο έμαθα αρκετά.

Τα αιθέρια έλαια ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στα συναισθήματα. Επιδρούν, επίσης, στον υποθάλαμο, ο οποίος ανταποκρίνεται στο αιθέριο έλαιο, παράγοντας ορμόνες της χαράς, όπως η σεροτονίνη.

Η αρωματοθεραπεία είναι πολύ δημοφιλής για την αντιμετώπιση του άγχους, επειδή η αίσθηση της όσφρησης έχει πανίσχυρη δράση στα συναισθήματα. Επεξεργαζόμαστε τόσες πληροφορίες με την όσφρηση, σε μια περιοχή του εγκεφάλου κοντά στο μεταιχμιακό σύστημα. Αυτή είναι η περιοχή, στην οποία γίνεται η επεξεργασία των συναισθημάτων και η ανάκληση της μνήμης.

Όταν εισπνέουμε το άρωμα του αιθέριου έλαιου, τα μόρια εισέρχονται στη ρινική κοιλότητα και προκαλούν μια απόκριση στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Έτσι ρυθμίζεται το στρες ή ενεργοποιούνται λειτουργίες ηρεμίας, όπως ο ρυθμός της καρδιάς, η αναπνοή, η παραγωγή των ορμονών και η αρτηριακή πίεση.

Τα αιθέρια έλαια εμφανίζονται εδώ και περισσότερο από 3.500 χρόνια π.Χ. σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς. Προτού έρθει η σύγχρονη επιστήμη, οι ιδιότητές τους είχαν ανακαλυφθεί μέσω δοκιμών και σφαλμάτων, παρατηρώντας τα ζώα σχετικά με το ποια φυτά έτρωγαν, όταν ήταν άρρωστα.

Το αιθέριο έλαιο γεράνι, ας πούμε, επαναφέρει τη συναισθηματική ισορροπία, απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και το στρες. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο για την περιποίηση της επιδερμίδας κατάλληλο για όλους τους τύπους.

Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της νευρικότητας, της αϋπνίας και άλλων καταστάσεων, που σχετίζονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ζωντανό και γλυκό του άρωμα τονώνει τον κουρασμένο οργανισμό και απομακρύνει την περιττή ένταση. Θεωρείται αντιπυρετικό, αντισπασμωδικό, καρδιοτονωτικό και διεγερτικό του λεμφικού και του πεπτικού συστήματος. Περιορίζει την κατακράτηση υγρών και βοηθά στη λειτουργία των εντέρων και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Έχει αντισηπτική και βακτηριοστατική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίθεμα σε κάποιο σημείο του δέρματος που χρειάζεται απολύμανση. Συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα, στην προστασία των αγγείων και στην απομάκρυνση των πανάδων και των δυσχρωμιών.

Το αιθέριο έλαιο του περγαμόντου θεωρείται το πιο κοινό φυσικό διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό, ενώ αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Επιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη και είναι αποτελεσματικό για το ευαίσθητο δέρμα με ακμή. Είναι ισχυρό απολυμαντικό κι αυτό το κάνει πολύ δραστικό σε έλκη, εκζέματα, έρπη, αλλά και ψωρίαση. Αναζωογονεί τη διάθεση και ενισχύει το συναίσθημα της χαράς.

Έτοιμη, λοιπόν, να δώσω διάλεξη για τα αιθέρια έλαια, θυμήθηκα ένα βαζάκι με γλυκό περγαμόντο, που υπάρχει, από τον Απρίλη, στο ψυγείο. Σκέφτομαι το επόμενο άρθρο: γεύση και μνήμη. Εκεί «το’ χω» εκ των προτέρων.

[mc4wp_form id="278"]