Οι μπίρες με ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά είναι καλή για την υγεία μια τέτοια μπίρα;

Τι είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ;

Η μπίρα είναι ένα από τα παλαιότερα και τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά, που τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή μη αλκοολούχα! Υπάρχει όμως κάποια διαφορά ανάμεσα στην παραδοσιακή μπίρα και τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, εκτός από το προφανές; Οι χωρίς αλκοόλ μπίρες είναι εκείνες οι μπίρες που περιέχουν ποσοστά αλκοόλης χαμηλότερα του 0,05%. Ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό στις μπίρες χωρίς αλκοόλ οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες μικροποσότητες αλκοόλης παράγονται κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Οι μπίρες χωρίς αλκοόλ εμφανίζουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες (37 θερμίδες ανά 100 ml), δεν περιέχουν ζάχαρη και σου προσφέρουν τις βιταμίνες Β, το μαγνήσιο, τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που έχει η κλασική μπίρα, χωρίς όμως τη ζάλη και το φούσκωμα που συνοδεύει τις μπίρες που έχουν αλκοόλ.

Η διαδικασία παραγωγής για τις μπίρες χωρίς αλκοόλ έχει ως εξής: Αρχικά παρασκευάζεται ο πολτός που αποτελεί τη βάση για το τελικό προϊόν και στη συνέχεια εισέρχεται σε θερμοκρασία βρασμού.
Το αμέσως επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την προσθήκη του λυκίσκου στον πολτό και το ξεκίνημα της ζύμωσης. Η ζύμωση πραγματοποιείται με την προσθήκη ειδικών ζυμών και έχει ως τελικό σκοπό την παραγωγή αλκοόλης. Για να αποφευχθεί αυτό στις μπύρες χωρίς αλκοόλ η ζύμωση γίνεται με παράλληλη θέρμανση.

Με την θέρμανση αυτή δεν μπορούν οι ζύμες να βοηθήσουν στην παραγωγή αλκοόλης, ενώ παράλληλα όση ποσότητα αλκοόλης παράγεται εξατμίζεται λόγω πτητικότητας. Επειδή η θέρμανση που γίνεται για τις μπίρες προκαλεί προβλήματα στη γεύση της χρησιμοποιούνται καινοτόμες τεχνικές για την απομάκρυνση της αλκοόλης. Αυτές οι τεχνικές είναι η απόσταξη σε κενό αέρος και η αντίστροφη ώσμωση.

Διατροφικό προφίλ

Αν και οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη στις μπίρες χωρίς αλκοόλ είναι σε παρόμοια ποσότητα με τις παραδοσιακές μπίρες, η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ συνήθως οδηγεί σε λιγότερες θερμίδες.

Φτιαγμένη από βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά, η μπίρα είναι πηγή φυσικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, η πλειοψηφία των οποίων (περίπου 70-80%) προέρχεται από βύνη. Οι πολυφαινόλες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η υποστήριξη της κυκλοφορίας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση της φλεγμονής.

Γιατί να επιλέξετε μια μπίρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ;

Το αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία — ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας υπενθυμίζει ότι το αλκοόλ είναι «τοξική και ψυχοδραστική ουσία», συμβάλλοντας σε 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υπερβολική ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας. Ακόμη και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ), επειδή η χρήση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, τη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι υγιεινή η μπίρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ;

Υπάρχουν κάποια προφανή οφέλη από την χαμηλή ή «χωρίς αλκοόλ» μπίρα. Με λιγότερες μονάδες αλκοόλ από τους κανονικούς ομολόγους τους, η επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή «χωρίς αλκοόλ» διευκολύνει τη διατήρηση των συνιστώμενων οδηγιών κατανάλωσης.

Ανάλογα με την πηγή και τις μεθόδους παραγωγής της, τόσο η αλκοολούχα όσο και η μπίρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις δίνουν χρώμα και γεύση στο ποτό, αλλά έχουν επίσης προστατευτικές ιδιότητες που πιστώνονται για πολλά οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες είναι σημαντικό καύσιμο για τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας. Οι πολυφαινόλες που προέρχονται από την μπίρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, επειδή μόνο μια μικρή ποσότητα ( 5-10% ) απορροφάται στο λεπτό έντερο, με την υπόλοιπη να οδηγείται στο κόλον, όπου τα μικρόβια του εντέρου τη ζυμώνουν και μετατρέπουν τις πολυφαινόλες στη δραστική, ευεργετική τους μορφή. Αυτό υποδηλώνει ότι η μπίρα μπορεί να είναι φιλική προς το έντερο και χρήσιμη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

Ειδικά οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από μια μέτρια πρόσληψη των πολυφαινολών που βρίσκονται στον λυκίσκο. Μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που προέρχονται από τον λυκίσκο μπορεί να προσφέρουν σε αυτή την ομάδα κάποια ανακούφιση από συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση πολυφαινολών σε μορφή χωρίς αλκοόλ εξαλείφει τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ δυνητικά παρέχει κάποια οφέλη.

Προσοχή

Αν και η μπίρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χωρίς αλκοόλ μπορεί να είναι καλύτερη από μια κανονική μπίρα, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Ακριβώς, όπως η κανονική μπίρα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]