
Η πορεία της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να φέρει μνημειώδεις αλλαγές στο ίδιο επίπεδο με την έλευση του διαδικτύου ή ακόμα και της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αλλά πριν από όλα αυτά, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τεχνολογίας θέλει να λύσει ένα πιο επείγον πρόβλημα – την τυραννία των εισερχομένων email.
Ο Demis Hassabis, επικεφαλής της Google DeepMind, αποκάλυψε ότι αυτός και η ομάδα του εργάζονται πάνω σε «email επόμενης γενιάς» που θα αντιμετωπίζει την καθημερινή ρουτίνα της ταξινόμησης email, απαντώντας στα πιο συνηθισμένα και αποφεύγοντας την ανάγκη να ζητήσει κανείς ένθερμα συγγνώμη για την απώλεια ενός σημαντικού μηνύματος. Ο Hassabis μίλησε στο φεστιβάλ SXSW του Λονδίνου για την εξαιρετική ανάπτυξη και τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είπε ότι ο αντίκτυπός της «υπερεκτιμήθηκε βραχυπρόθεσμα», αλλά θα οδηγήσει σε βαθιές μακροπρόθεσμες αλλαγές στην κοινωνία. Ωστόσο, είπε ότι πριν η τεχνολογία είναι έτοιμη να θεραπεύσει όλες τις γνωστές ασθένειες ή να λύσει την κλιματική κρίση, θα εφαρμοστεί στα συσσωρευμένα email του κόσμου.
«Αυτό που πραγματικά θέλω – και πάνω στο οποίο εργαζόμαστε – είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα email επόμενης γενιάς», είπε. «Θα ήθελα πολύ να ξεφορτωθώ το email μου. Θα πλήρωνα χιλιάδες δολάρια το μήνα για να τα ξεφορτωθώ.» Όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς είχε κατά νου, είπε ότι σχεδίαζε «κάτι που θα καταλάβαινε ποια είναι τα βασικά email και θα απαντούσε με τον δικό σας τρόπο – και ίσως θα έπαιρνε μερικές από τις πιο εύκολες αποφάσεις».
Ο Πάπας είπε ότι θα μπορούσε επίσης να δει την Τεχνητή Νοημοσύνη να χρησιμοποιείται για την προστασία των ανθρώπων από άλλους αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να αποσπούν την προσοχή τους από πιο σημαντικές εργασίες. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την ιδέα ενός καθολικού βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης που σας γνωρίζει πολύ καλά, εμπλουτίζει τη ζωή σας δίνοντάς σας ίσως καταπληκτικές προτάσεις και βοηθά να φροντίζετε τις καθημερινές σας δουλειές», είπε. «Σας δίνει ουσιαστικά περισσότερο χρόνο και ίσως προστατεύει την προσοχή σας από άλλους αλγόριθμους που προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή σας. Νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ατόμου».
Ο Hassabis είπε ότι αρχικά είχε προβλέψει ότι η μάχη για την ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (ΤΓΝ) – μιας πιο ανθρώπινης νόησης που είναι σε θέση να εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών – θα καθοδηγούνταν από τον επιστημονικό ακαδημαϊκό χώρο. Ωστόσο, είπε ότι οι εφαρμογές της ήταν τόσο άμεσες που οι μεγάλες εταιρείες είχαν εμπλακεί πολύ νωρίτερα από ό,τι νόμιζε. Με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τους κινδύνους που θέτει η ΤΓΝ, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστούν για την ανάπτυξή της, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ εταιρειών και χωρών. «Ελπίζω ότι τουλάχιστον σε επιστημονικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφάλειας μπορούμε να βρούμε κάποιο κοινό έδαφος, γιατί τελικά είναι για το καλό όλης της ανθρωπότητας», είπε. «Θα επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Είπε ότι μια Γνωσιακή Βιομηχανική Επανάσταση (ΓΓΕ) απέχει περίπου πέντε έως δέκα χρόνια. «Αυτό είναι πολύ σύντομο αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντική θα είναι η στιγμή», είπε. «Νομίζω ότι δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα Βιομηχανική Επανάσταση, ουσιαστικά. Για κάτι τόσο θεμελιώδες, νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη διορατικότητα εκ των προτέρων».
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο Hassabis είπε ότι υπάρχουν εκδοχές μιας «ουτοπίας ΤΝ» στην οποία δημιουργήθηκε «ριζική αφθονία», καθώς η τεχνολογία έλυνε ζητήματα σχετικά με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας. Κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να σκεφτούν τις συνέπειες. «Ακόμα και στην καλή περίπτωση όπου έχουμε ριζοσπαστική αφθονία και οικονομική ευημερία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό μοιράζεται και κατανέμεται δίκαια», είπε.
«Αυτά τα πράγματα πρέπει να εξεταστούν. Ελπίζω οι οικονομολόγοι να το σκέφτονται αυτό και τους ενθαρρύνω να το σκεφτούν – και τους κοινωνικούς επιστήμονες».
Πηγή: The Guardian