Μετά την ανακοίνωση από τους ιδιοκτήτες του «Επί Λέξει» ότι το βιβλιοπωλείο οδηγείται σε κλείσιμο έπειτα από δώδεκα χρόνια λειτουργίας καθώς, όπως αναφέρουν, «παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να μεταβιβάσουμε το βιβλιοπωλείο, αφού η απαίτηση των ιδιοκτητών του ακινήτου για υπερδιπλασιασμό του ενοικίου, είναι ο τοίχος που δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε», η Εταιρεία Συγγραφέων ανοίγει τη συζήτηση για το προβληματικό φαινόμενο της αλλαγής χρήσης χώρων στο κέντρο της Αθήνας που «επηρεάζει τη φυσιογνωμία της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της». Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση παρέμβαση του ΥΠΠΟ, του Δήμου Αθηναίων και όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να διατηρηθεί η χρήση του ακινήτου στην οδό Ακαδημίας 32.

Με ανακοίνωση-κάλεσμα σε ένα «ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο» στην «ημερήσια διάταξη» του οποίου βρίσκεται η «μη αλλαγή βιβλιοπωλικής χρήσης», το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων κάλεσε σε μια συζήτηση στον χώρο του «Επί Λέξει», Ακαδημίας 32, το Σάββατο, 7 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για το «Επί Λέξει» και το κάλεσμα σε όλα τα μέλη της ήταν η εξής:

«Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου «Επί Λέξει» στην Οδό Ακαδημίας αποκαλύπτει ένα οξύτατο πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας που επηρεάζει τη φυσιογνωμία της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» είναι ένας από τους πιο δραστήριους χώρους συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών. Στα δώδεκα χρόνια της λειτουργίας του (ξεκίνησε μέσα στην οικονομική κρίση μετά το κλείσιμο του Βιβλιοπωλείου της Εστίας όπου εργαζόταν η ιδιοκτήτριά του Μαρία Παπαγεωργίου) φιλοξένησε πάνω από 1.000 εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις κ.ά. Η αιτία που το βιβλιοπωλείο οδηγείται σε κλείσιμο και ο χώρος σε αναγκαστική αλλαγή χρήσης είναι ο υπερδιπλασιασμός του ενοικίου (από €2.200 σε €5.000 / μήνα) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία – μέλος μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει το 1 δισ.

Τα βιβλιοπωλεία συμβάλλουν σημαντικά στη ζωτικότητα του κέντρου των πόλεων. Φιλοξενούν εκδηλώσεις και συζητήσεις, οι βιβλιοπώλες τους υποστηρίζουν τους αναγνώστες στις επιλογές τους, το καθένα έχει τη δική του αισθητική φυσιογνωμία, γίνονται κόμβοι συσπείρωσης συγγραφέων και αναγνωστών. Γίνονται οάσεις πνευματικής ζωής εντός των εμπορικών δρόμων.

Με λίγα λόγια, τα βιβλιοπωλεία καλύπτουν πολλά επίπεδα αναγκών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνηθισμένες εμπορικές επιχειρήσεις. Στις μέρες μας, με το οξυμένο φαινόμενο του υπερτουρισμού να επελαύνει στις σύγχρονες πόλεις, η ανάγκη διατήρησης χώρων συνύπαρξης και πολιτισμού, ακόμη και στους πιο εμπορικούς δρόμους, είναι επιτακτική. Είναι καθήκον της πολιτείας να διαφυλάσσει τη βιωσιμότητα και τους όρους λειτουργίας τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Εταιρεία Συγγραφέων ζητά την άμεση παρέμβαση του ΥΠΠΟ, του Δήμου Αθηναίων και όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να διατηρηθεί η βιβλιοπωλική χρήση στην οδό Ακαδημίας 32.

Ως μία συμβολική κίνηση το νέο ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων θα κάνει την πρώτη του ανοιχτή συνεδρίαση στον χώρο του βιβλιοπωλείου το Σάββατο, 7 Ιουνίου. Καλούμε ταυτόχρονα τα μέλη της Εταιρείας στις 12 το μεσημέρι στον χώρο του βιβλιοπωλείου, για να στηρίξουμε μαζί το αίτημα μη αλλαγής της βιβλιοπωλικής χρήσης, απαιτώντας από την ιδιοκτήτρια εταιρεία επίδειξη ουσιαστικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε να διατηρηθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης μας βιώσιμο πολιτιστικά, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της όσο και για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της».

Πηγή: Bookpress

[mc4wp_form id="278"]