Πριν από μια εβδομάδα, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τον τάφο του αρχαίου Αιγύπτιου βασιλιά Thutmose II κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Δυτικό Λούξορ. Τώρα, ο ειδικός πίσω από την ανακάλυψη πιστεύει ότι γνωρίζει τη θέση ενός δεύτερου τάφου.

Ο τάφος του Thutmose II είναι ο πρώτος βασιλικός ταφικός θάλαμος που ανακαλύφθηκε από το 1922, όταν βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά Τουταγχαμών από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter. Αν και ανακαλύφθηκε το 2022, ο τάφος του Thutmose II έχει υποβληθεί σε περαιτέρω ανάλυση και αποκατάσταση.

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Piers Litherland, ο οποίος ηγήθηκε της κοινής Αιγυπτιο-Βρετανικής ομάδας, πιστεύει ότι υπάρχει ένας δεύτερος τάφος, ο οποίος θα μπορούσε να περιέχει τη μούμια του Thutmose II. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα παλαιότερο εύρημα μιας μούμιας που έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως Thutmose II στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο.

«Υπάρχουν 23 μέτρα από ένα σωρό ανθρωπογενών στρωμάτων που κάθονται πάνω από ένα σημείο του τοπίου όπου πιστεύουμε -και έχουμε και άλλα επιβεβαιωτικά στοιχεία- υπάρχει ένα μνημείο κρυμμένο από κάτω», είπε ο Litherland στο The Observer.

Η μούμια του βασιλιά Thutmose II πιστεύεται ότι είχε βρεθεί στο παρελθόν στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο Deir el-Bahari Cachette τον 19ο αιώνα. Ο Thutmose II ήταν φαραώ της 18ης Δυναστείας και πιστεύεται ότι πέθανε πρόωρα από ασθένεια γύρω στα 30. Λίγα είναι γνωστά για τον Thutmose II, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της βασιλείας του, η οποία θα μπορούσε να ήταν μόλις τρία ή περισσότερα από 14 χρόνια.

Η μούμια στο μουσείο του Καΐρου αναγνωρίστηκε ότι πέθανε σε ηλικία 30 ετών και έφερε την ετικέτα “Aa-en-re”. Υποτίθεται ότι ήταν ο Thutmose II, καθώς ήταν ο μόνος βασιλιάς με “en” στο βασιλικό του όνομα “Aa-kheper-en-re”, εξήγησε ο Litherland στην εφημερίδα Art News. «Αυτή είναι η μόνη βάση για την αναγνώριση της μούμιας ως Thutmose II. Είναι γνωστό ότι αρκετές από τις μούμιες είχαν λανθασμένη επισήμανση, επομένως αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά τρανταχτά. Μόνο το γεγονός ότι έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά είναι που του έδωσε οποιαδήποτε βαρύτητα».

Είναι επίσης ασυνήθιστο ότι δεν έχουν ανακτηθεί άλλα ταφικά αντικείμενα ή αντικείμενα του Thutmose II. Οι αρχαιολογικές εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν στον χώρο ταφής για άλλα δύο χρόνια.

Πηγή: ARTnews / Κεντρική φωτογραφία: World History Encyclopedia

[mc4wp_form id="278"]