
Έντεκα απειλούμενοι αρσενικοί βάτραχοι που ταξίδεψαν 11.000 χιλιόμετρα σε μια προσπάθεια να σώσουν το είδος τους από την εξαφάνιση, «γέννησαν» 33 βατράχια στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.
Από το Parque Tantauco, ένα απομακρυσμένο μέρος ενός νησιού στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, το είδος του βατράχου Δαρβίνου βρίσκεται υπό τέτοια απειλή από έναν θανατηφόρο μύκητα, που τα 11 αρσενικά μεταφέρθηκαν από οικολόγους στο βρετανικό ζωολογικό κήπο στα μισά του κόσμου. Μοναδικά ανάμεσα στα αμφίβια, τα αρσενικά βατράχια του Δαρβίνου μεταφέρουν τους μικροσκοπικούς γυρίνους τους μέσα στους φωνητικούς σάκους τους για να τους προστατεύσουν μέχρι να μεταμορφωθούν σε βατράχια. Στη συνέχεια, ο μπαμπάς φτύνει μια διαδοχή από τρία έως επτά βατράχια, σύμφωνα με το National Geographic.
Ακόμη και όταν μεγαλώσουν πλήρως, τα βατράχια του Δαρβίνου είναι μικροσκοπικά, ζυγίζουν λιγότερο από δύο γραμμάρια και έχουν μέγεθος λιγότερο από τρία εκατοστά, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους οικολόγους να τα βρουν.
Το Tantauco ήταν κάποτε το τέλειο σπίτι για αυτούς τους βατράχους, το είδος έχει αποδεκατιστεί από τον θανατηφόρο μύκητα χυτρίδης, ο οποίος έχει επηρεάσει τα αμφίβια σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, τον Οκτώβριο του 2024, οι οικολόγοι αποφάσισαν να μεταφέρουν 52 από τους υγιείς βατράχους στο Λονδίνο, όπου μπορούσαν να παραμείνουν ασφαλείς από τον μύκητα και να αναπαραχθούν. Το ταξίδι των βατράχων στο Λονδίνο ήταν μακρύ και περίπλοκο και περιελάμβανε μια βόλτα με βάρκα έξι ωρών πίσω στην ηπειρωτική χώρα, μια πτήση 15 ωρών στην πρωτεύουσα της Χιλής, και τέλος στο αεροδρόμιο της Χιλής. Μεταφέρθηκαν σε σχεδιασμένα, ελεγχόμενα από το κλίμα κουτιά, όπως ανέφερε ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
Με την ασφαλή άφιξη 33 βατράχων, ο Ben Tapley, επιμελητής αμφίβιων στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, είπε ότι αυτή είναι μια «στιγμή ορόσημο» στη διατήρηση του είδους. «Η επιτυχημένη γονική εκτροφή αυτών των βατράχων είναι ένα ισχυρό σύμβολο ελπίδας για το είδος, υπογραμμίζει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν συνεργάζονται οι οικολόγοι και χρησιμεύει ως κρίσιμη υπενθύμιση του ρόλου του ζωολογικού κήπου μας», είπε σε δήλωσή του.
Τελικά, οι οικολόγοι ελπίζουν ότι ο πληθυσμός θα μπορέσει να επανέλθει στη Χιλή μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο μύκητας της χυτρίδος.
Πηγή: CNN UK / Φωτογραφία: Benjamin Tapley