
Ένα γυναικείο τάγμα βρέθηκε για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή προϊστορία από επιστήμονες που ανέλυσαν DNA από ταφικούς χώρους στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, μαζί με γενετιστές από το ιρλανδικό Trinity College του Δουβλίνου, έκαναν την ανακάλυψη αναλύοντας 50 γονιδιώματα από λείψανα που βρέθηκαν σε ταφικούς χώρους στην κομητεία του Dorset. Η τοποθεσία χρονολογείται στη ρωμαϊκή κατάκτηση το 43 π.Χ.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι η κοινότητα που κάποτε ζούσε εκεί ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που επικεντρώθηκε γύρω από μια γυναικεία καταγωγή. «Αυτό ήταν το νεκροταφείο μιας μεγάλης ομάδας συγγενών», δήλωσε η Δρ Lara Cassidy, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γενετικής της Trinity.
«Ανακατασκευάσαμε ένα γενεαλογικό δέντρο με πολλά διαφορετικά κλαδιά και βρήκαμε ότι τα περισσότερα μέλη ανήγαγαν τη μητρική τους καταγωγή σε μια ανύπαντρη γυναίκα, που θα ζούσε αιώνες πριν. Αντίθετα, οι σχέσεις μέσω της γραμμής του πατέρα ήταν σχεδόν απούσες. Αυτό μας λέει ότι οι σύζυγοι μετακόμισαν για να ενταχθούν στις κοινότητες των συζύγων τους μετά το γάμο, με τη γη να περνούσε ενδεχομένως από τη γυναικεία γραμμή», πρόσθεσε.
«Είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους το σύστημα τεκμηριώνεται στην ευρωπαϊκή προϊστορία και προβλέπει τη γυναικεία, κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση. Είναι σχετικά σπάνιο στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά αυτό μπορεί να μην ήταν πάντα έτσι».
O Dr Miles Russell από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, ο οποίος διηύθυνε την ανασκαφή, είπε ότι το νεκροταφείο ανήκε στην κοινότητα “Durotriges”. Προηγούμενες ανασκαφές ανακάλυψαν ότι οι ταφικές τοποθεσίες του Durotrigan με πλουσιότερη επίπλωση ήταν γυναικείοι τάφοι. «Πέρα από την αρχαιολογία, η γνώση της Βρετανίας της Εποχής του Σιδήρου προέρχεται κυρίως από τους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς, αλλά δεν θεωρούνται πάντα οι πιο αξιόπιστοι», εξήγησε ο Russel. «Τούτου λεχθέντος, ο σχολιασμός τους για τις Βρετανίδες είναι αξιοσημείωτος υπό το φως αυτών των ευρημάτων. Όταν έφτασαν οι Ρωμαίοι, έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν γυναίκες να κατέχουν θέσεις εξουσίας. Δύο από τους πρώτους καταγεγραμμένους ηγεμόνες ήταν βασίλισσες – η Μπουντίκα και η Καρτιμαντούα – που διοικούσαν στρατούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης από άλλες γενετικές έρευνες στη Βρετανία της Εποχής του Σιδήρου ότι αυτή η «μητροτοπικότητα» – ένα κοινωνικό σύστημα όπου ένα παντρεμένο ζευγάρι ζει με ή κοντά στους γονείς της συζύγου – δεν περιοριζόταν στο Dorset .
«Σε όλη τη Βρετανία είδαμε νεκροταφεία όπου τα περισσότερα άτομα προέρχονταν από μητρική καταγωγή από ένα μικρό σύνολο θηλυκών προγόνων», δήλωσε ο Dan Bradley, καθηγητής πληθυσμιακής γενετικής στο τμήμα γενετικής του Trinity. «Στο Yorkshire, για παράδειγμα, μια κυρίαρχη μητρική γραμμή είχε καθιερωθεί πριν από το 400 π.Χ. Προς έκπληξή μας, αυτό ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο με βαθιές ρίζες στο νησί».
Πηγή: ARTnews