Ο Parker Solar Probe της NASA επρόκειτο να ανοίξει νέους δρόμους εισερχόμενος στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, το στέμμα, ως μέρος μιας αποστολής για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με το πλησιέστερο αστέρι της Γης.

«Κανένα ανθρωπογενές αντικείμενο δεν έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά σε ένα αστέρι, οπότε ο Parker θα επιστρέφει πραγματικά δεδομένα από αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε ο Nick Pinkine, διευθυντής επιχειρήσεων στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, σε ένα blog της NASA.

Ο Parker πέταξε 6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του ήλιου. Με το διαστημικό σκάφος εκτός επαφής, οι χειριστές της αποστολής επιβεβαίωσαν την υγεία του μετά από κοντινή πτήση. Κινούμενο με ταχύτητα έως και 692.000 χλμ/ώρα, το διαστημόπλοιο άντεξε θερμοκρασίες έως και 982 βαθμών Κελσίου, ανέφερε η NASA στην ιστοσελίδα της.

Όταν ο ανιχνευτής πέρασε για πρώτη φορά στην ηλιακή ατμόσφαιρα το 2021, βρήκε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα όρια της ατμόσφαιρας του ήλιου και συνέλεξε κοντινές εικόνες στεφανιαίων σερπαντίνων, δομές που μοιάζουν με ακμές που φαίνονται κατά τη διάρκεια ηλιακών εκλείψεων.

Από τότε που εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος το 2018, ο ανιχνευτής περιφέρεται σταδιακά πιο κοντά στον ήλιο, χρησιμοποιώντας πτήσεις της Αφροδίτης για να το τραβήξει βαρυτικά σε μια πιο σφιχτή τροχιά με τον ήλιο.

Ακόμα, ένα όργανο στο διαστημόπλοιο κατέλαβε ορατό φως από την Αφροδίτη, δίνοντας στους επιστήμονες έναν νέο τρόπο να δουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα του πλανήτη στην κάτω επιφάνεια, είπε η NASA.

Πηγή: Daily Sabah / Κεντρική φωτογραφία: AFP

[mc4wp_form id="278"]