Οι καμηλοπαρδάλεις είναι αρκετά κοινωνικά πλάσματα – μια δυναμική που είναι καθηλωτική να τη δεις αν βρεθείς ποτέ σε ένα αφρικανικό σαφάρι. Τόσο κοινωνικά που μαζεύονται με άλλες καμηλοπαρδάλεις και σχηματίζουν μικρές ομάδες που ενώνονται και διαλύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βασισμένες σε άγνωστα κοινωνικά χαρακτηριστικά της καμηλοπάρδαλης.

Αυτή η κοινωνικοποίηση αναφέρεται ως δυναμική σχάσης-σύντηξης, η οποία ακούγεται σαν κάτι που θα έκανε ένα άτομο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που κάνουν οι καμηλοπαρδάλεις. Πώς όμως δημιουργούνται αυτοί οι δεσμοί; Οι ερευνητές που μελετούν τις καμηλοπαρδάλεις Maasai προσπάθησαν να το ανακαλύψουν.

Καμηλοπαρδάλεις – οι κοινωνικές πεταλούδες

Στις θηλυκές, ειδικότερα, αρέσει να σχηματίζουν στενές κοινότητες με άλλα πιθανώς συγγενικά θηλυκά, ενώ τα νεαρά αρσενικά τείνουν να διασκορπίζονται και να σχηματίζουν χαλαρούς συνασπισμούς (συμμορίες εργένηδων), και τα μεγαλύτερα αρσενικά είναι πιο ανεξάρτητα και περιφέρονται μόνα τους, αναζητώντας δεκτικά θηλυκά.

Οι καμηλοπαρδάλεις χρειάζονται τους καλύτερους φίλους τους, καθώς έχουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης όταν βρίσκονται μαζί σε κοπάδια. Επίσης, το να κάνεις παρέα με τα κορίτσια σημαίνει ότι η μαμά έχει μια μπέιμπι σίτερ να φροντίζει τα παιδιά όταν θέλει να πιει ένα ποτό στο νερόλακκο. Μελέτες δείχνουν ότι τα θηλυκά μοιράζονται τη μη γονική φροντίδα των απογόνων σε «βρεφονηπιακούς σταθμούς» καμηλοπάρδαλης.

Ας μαζευτούμε, ναι ναι ναι

Μια ομάδα ερευνητών που μελετούσαν κοινωνικούς συλλόγους των καμηλοπαρδάλεων Maasai υπέθεσαν ότι αυτά τα θηλυκά που σχηματίζουν μακροχρόνιες ενώσεις είχαν σχέση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διαμονή με θείες και ανίψια προσφέρει μεγαλύτερη φυσική κατάσταση (αυξημένη επιβίωση). Οι συγγραφείς αποφάσισαν να δουν αν τα θηλυκά θα μπορούσαν να επιλέξουν με ποιον θα κάνουν παρέα με βάση την εμφάνισή τους – ανάλογα με την ποικιλία τους. Καθώς το μοτίβο κηλίδων είναι κληρονομικό, οι σχετικές καμηλοπαρδάλεις θα πρέπει επίσης να έχουν παρόμοια μοτίβα κηλίδων.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μοτίβα κηλίδων καμηλοπάρδαλης είναι ότι υπάρχει μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία στα μοτίβα κηλίδων στην καμηλοπάρδαλη Maasai (Giraffa camelopardalis tippelskirchi). Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η καμηλοπάρδαλη έχει εξαιρετική οπτική οξύτητα μεταξύ των θηλαστικών με βάση την ανατομία του ματιού τους και τις προσαρμογές των οπτικών τους γονιδίων. Η επικοινωνία μεταξύ καμηλοπαρδάλεων θα μπορούσε να είναι κυρίως οπτική. Το χαρακτηριστικό χρώμα του τριχώματος μιας καμηλοπάρδαλης είναι κοκκινοκαφέ κηλίδες μέσα σε ένα δίκτυο λευκών γραμμών. Καθώς τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κόκκινες χρωστικές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εξαιρετική τους όραση τους επιτρέπει να κάνουν διακρίσεις μεταξύ μεμονωμένων καμηλοπαρδάλεων.

blank

Τι όμορφα spots που έχεις, αγαπητή

Για να καταλάβουν αν μια καμηλοπάρδαλη επέλεξε φίλους με παρόμοια εμφάνιση (στικτώδη παλτά), οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να περιγράψουν τα διαφορετικά σημάδια σημείων διαφορετικών καμηλοπαρδάλεων. Οι συγγραφείς περιέγραψαν το μοτίβο των 399 ενήλικων θηλυκών καμηλοπαρδάλεων Maasai που ζουν ελεύθερα σε ένα μεγάλο, μη περιφραγμένο τοπίο στην Τανζανία. Επέλεξαν να μετρήσουν δέκα χαρακτηριστικά όλων των κηλίδων σε μια περιοχή στο πλευρό των καμηλοπαρδάλεων και κατέγραψαν χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός, η κυκλικότητα, η στερεότητα, το μέγεθος, η περιοχή και ο προσανατολισμός των κηλίδων. Στη συνέχεια οδήγησαν γύρω από το τοπίο για να δουν ποια θηλυκά ήταν ομαδοποιημένα.

Βρήκαν ότι το σχήμα των κηλίδων ήταν κυρίως ένας προγνωστικός παράγοντας του γυναικείου ζευγαρώματος ή ομαδοποίησης. Τα θηλυκά προτιμούσαν να αναμειγνύονται με άλλα θηλυκά παρόμοιας μορφής κηλίδων. Έτσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συσχετισμοί θηλυκών καμηλοπαρδάλεων μπορεί να βασίζονται στη συγγένεια, όπως αντανακλάται από κληρονομικά χαρακτηριστικά κηλίδων. Η οπτική ένδειξη του μοτίβου κηλίδων τριχώματος μπορεί να επιτρέψει την αναγνώριση συγγενών γενικά και δυνητικά τη μεμονωμένη αναγνώριση οικείων καμηλοπαρδάλεων.

Οι συγγραφείς σπεύδουν να προσθέσουν, «…δεν προτείνουμε ότι οι καμηλοπαρδάλεις ποσοτικοποιούν μαθηματικά το σχήμα των μεμονωμένων σημείων άλλων καμηλοπαρδάλεων που συναντούν, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να αξιολογήσουν γρήγορα το γενικό «gestalt (μορφή)» των μοτίβων». Είναι μια συναρπαστική θεωρία και περαιτέρω έρευνα θα προσδιορίσει εάν οι καμηλοπαρδάλεις χρησιμοποιούν τη μυρωδιά για να αναγνωρίσουν συγγενείς (και όχι κηλίδες) ή εάν αυτές οι ομοιότητες είναι γενετικής προέλευσης.

Εν τω μεταξύ, απολαμβάνουμε την ιδέα ότι οι καμηλοπαρδάλεις επιλέγουν τα οικεία τους πρόσωπα με βάση την αίσθηση του ντυσίματος. Τα πουά είναι το “in-thing” στη μόδα της καμηλοπάρδαλης φέτος!

Πηγή: African Geographic

[mc4wp_form id="278"]