Τι είναι το Gua Sha;

Το gua sha προσώπου είναι μια σχετικά νέα «καλλυντική» θεραπεία που προέρχεται από το παραδοσιακό gua sha, το οποίο εφαρμόζεται στο σώμα και είναι μια σημαντική τεχνική στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το gua sha προσώπου χρησιμοποιεί ένα λείο εργαλείο, συχνά νεφρίτη ή χαλαζία, για να χαϊδεύει αργά το πρόσωπο και το λαιμό, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και απελευθερώνοντας την ένταση.

H πρακτική χρονολογείται από πολύ παλιά — ορισμένα αρχεία υποδηλώνουν ήδη από την παλαιολιθική εποχή. Ιστορικά, τα εργαλεία κατασκευάζονταν από διάφορα είδη υλικών όπως πέτρες, νομίσματα, κέρατα. Το gua sha χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία πόνου και ασθενειών τόσο σοβαρών όσο η χολέρα.

Σήμερα, το gua sha εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για να θεραπεύσει τον πόνο και να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πώς λειτουργεί το Gua Sha;

Η τεχνική gua sha, που μεταφράζεται σε «ξύσιμο του ανέμου», χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο σώμα για την απελευθέρωση τοξινών και την ανακούφιση του πόνου σε κουρασμένους ή τραυματισμένους μύες. Με επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στην επιφάνεια του δέρματος, το gua sha βοηθά στην τόνωση της ροής του αίματος και στην εξάλειψη της στασιμότητας στις προβληματικές περιοχές για να βοηθήσει στην επισκευή και επούλωση των μεταβολικών κυττάρων.

Μην φοβάστε, γιατί ενώ η παραδοσιακή πρακτική για το σώμα σας είναι πολύ πιο επιθετική, με αποτέλεσμα ;ίσως κάποιους μώλωπες, το gua sha προσώπου προορίζεται να εκτελείται σε πολύ πιο αργή ταχύτητα με πολύ λιγότερη πίεση.

Τα οφέλη του Gua Sha

Η συνεπής πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε αισθητά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Πιο καθαρό, φωτεινότερο και πιο σφιχτό δέρμα με λιγότερες ρυτίδες, λεπτές γραμμές και κηλίδες. Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

Το Gua sha είναι μια πρακτική που προορίζεται να τονώσει την υγιή κυκλοφορία των μυών και των ιστών που τροφοδοτούν το δέρμα, γι’ αυτό αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μια πρακτική υγείας που έχει «καλλυντικές παρενέργειες», όπως λαμπερό δέρμα. Η βελτιωμένη κυκλοφορία δημιουργεί ορατές αλλαγές: μειωμένο πρήξιμο, πιο λεία επιδερμίδα, απαλές γραμμές, μειωμένη χαλάρωση, σμιλεύει και ανορθώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, προσθέτει όγκο στα βυθισμένα χαρακτηριστικά και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει την ακμή να επουλωθεί πιο γρήγορα.

Όσο για το πόσο συχνά να κάνετε αυτή τη θεραπεία, συνιστάται τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά. Αν και μπορείτε να εξασκηθείτε στο gua sha οποιοδήποτε στιγμή της ημέρας, η ενσωμάτωσή του στη νυχτερινή ρουτίνα του προσώπου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε τα οφέλη του. Γίνεται καλύτερα μετά τον καθαρισμό του προσώπου και την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ή λαδιού. Το μασάζ αυτό όχι μόνο προσφέρει στο δέρμα σας υγεία, αλλά βοηθά επίσης τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων να απορροφηθούν καλύτερα.

Πώς να επιλέξετε ένα εργαλείο Gua Sha;

Eπιλέξτε το εργαλείο που σας ελκύει περισσότερο, καθώς δεν υπάρχει κανένα μοντέλο που να λειτουργεί καλύτερα. Θα πρέπει όλα να είναι σκαλισμένα με καμπύλες, στρογγυλεμένα με σημεία που να χωρούν στις καμπυλότητες του προσώπου που θα πιέσουμε προς τα κάτω.

Το ίδιο ισχύει και για τον κρύσταλλο που επιλέγετε για το gua sha σας: Βρείτε το αγαπημένο σας και επενδύστε σε αυτό. Υπάρχει επίσης ο ροζ χαλαζίας, ο νεφρίτης, ο αμέθυστος και το μάτι της τίγρης.

Κάθε πέτρα είναι γνωστό ότι έχει διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά όλες παρέχουν παρόμοια αποτελέσματα καθώς αφορά περισσότερο την τεχνική παρά τον κρύσταλλο της επιλογής. Ωστόσο, ο νεφρίτης χρησιμοποιείται παραδοσιακά επειδή είναι δροσερός στην αφή και έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Μπορεί το Gua Sha να αντικαταστήσει τα ενέσιμα;

Αν και το gua sha δεν θα έχει τα ίδια άμεσα και δραστικά αποτελέσματα με τα ενέσιμα, όπως το Botox και άλλα fillers, η σωστή εξάσκηση του gua sha θα δημιουργήσει ένα σφριγηλό δέρμα.

Μπορώ να κάνω gua sha σε ξηρό δέρμα;

Η χρήση gua sha σε πολύ ξηρό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Βάλτε εκ των προτέρων ένα απαλό νέφος προσώπου ή τονωτικό χωρίς αλκοόλ για να προσθέσετε υγρασία στο δέρμα σας.

Είναι το gua sha επώδυνο;

Όχι αν γίνει σωστά. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ελαφριές πινελιές κατά την εξάσκηση στο gua sha. Εάν πιέζετε περισσότερο, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει γρηγορότερα ή καλύτερα. Το πολύ δυνατό πάτημα μπορεί να βλάψει και να ερεθίσει το δέρμα.

Συνοψίζοντας, μετά από συνεπή εξάσκηση, το gua sha προσώπου μπορεί να έχει οφέλη όπως να κάνει το δέρμα σας πιο φωτεινό, πιο σφιχτό και πιο λείο. Επιπλέον, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το gua sha βελτιώνει την κυκλοφορία και δημιουργεί υγιή ενέργεια. Η υιοθέτηση της πρακτικής μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλά – τόσο μέσα όσο και έξω.

Με πληροφορίες από το Instyle.

[mc4wp_form id="278"]