Η Αντιγόνη της Νέας Σκηνής, η παράσταση σταθμός, προβάλλεται (Χώρος Δ, 21-23/6) στην Πειραιώς 260, ενώ στις 22/6 θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

Καλοκαίρι του 2006, 4 και 5 Αυγούστου, ημερομηνίες χαραγμένες στην μνήμη όσων είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν, στο θέατρο της Επιδαύρου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την Αντιγόνη του Βογιατζή, όπως έχει πια περάσει η παράσταση στην σφαίρα του μύθου.

Η πρώτη Αντιγόνη που ανέβασε ο Βογιατζής ήταν το 1991, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων και έγραψε κι αυτή τη δική της ιστορία, ως σκηνοθετική ερμηνεία και εικαστική προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας στο σύγχρονο θέατρο. Ειδικά για τις ανάγκες του σκηνικού, είχε σκαφτεί το πάτωμα του θεάτρου μέχρι να αποκαλυφθεί το χωμάτινο υπέδαφος, ενώ γκρεμίστηκαν οι σοβάδες στον τοίχο της σκηνής, φτάνοντας στην παλιά λιθοδομή, όπου ο Αλέκος Λεβίδης ζωγράφισε μια τοιχογραφία ελληνιστικού ανακτόρου στήνοντας μια ιωνική πύλη.

blank

Και στη νέα εκδοχή της Αντιγόνης του, η προσέλευση του κόσμου στο Αρχαίο Θέατρο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η παράσταση καθυστέρησε να αρχίσει, ενώ πολλοί θεατές, που δεν βρήκαν θέση στο άνω διάζωμα, που είχε γεμίσει ασφυκτικά, αναγκάστηκαν να φύγουν. Στο τέλος, το χειροκρότημα αποθεωτικό.              

Το λιτό μη σκηνικό της Χλόης Ομπολένσκι που θύμιζε αλώνι και τα διαχρονικά από τον μεσοπόλεμο κοστούμια της, η a capella χορωδία, όπως την δίδαξε ο Σπύρος Σακκάς, ο μοντέρνα ντυμένος χορός, ξαπλωμένος ανάσκελα να λέει τα χορικά, η εκφορά του Λόγου από τον Κρεόντα του Βογιατζή, η Αντιγόνη της Αμαλίας Μουτούση, η Ισμήνη της Εύης Σαουλίδου και ο φύλακας του Δημήτρη΄Ημελλου ταξιδεύουν, χρόνια τώρα, στον χωροχρόνο.

blank

Στην συνέντευξη τύπου για την παράσταση, ο Βογιατζής είχε πει χαρακτηριστικά: «Ελπίζω του χρόνου που θα επαναληφθεί στο Φεστιβάλ να γίνει καλύτερη». Πραγματικά, το 2007, κατ΄εξαίρεση, η παράσταση επαναλήφθηκε, ανοίγοντας τα Επιδαύρια και βιντεοσκοπήθηκε. Μέσα στην καραντίνα, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, βοηθός τότε του σκηνοθέτη στην παράσταση, ως διευθύντρια του Φεστιβάλ πια, αποφάσισε την προβολή της ψηφιοποιημένης εκδοχής της. Χιλιάδες θεατές –κυρίως νέοι- είχαν την ευκαιρία, μέσα από το πολύτιμο υλικό, να έρθουν σε επαφή με τον σκηνοθέτη, που σφράγισε με την παρουσία και το έργο του το ελληνικό θέατρο.

blank

Φέτος, θα συνεχίσει το ταξίδι της στον χρόνο και θα προβληθεί ξανά, με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου θεατρικού δημιουργού. Το αφιέρωμα στη μνήμη του, που οργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, περιλαμβάνει την προβολή της παράστασης και στις 22 Ιουνίου μια συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης, που μιλούν για τον σκηνοθέτη που σφράγισε με την παρουσία και το έργο του το ελληνικό θέατρο.

Οι συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής
Σκηνικά – Κοστούμια: Χλόη Ομπολένσκι
Φωνητικά σχήματα: Σπύρος Σακκάς
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν: Αμαλία Μουτούση (Αντιγόνη), Λευτέρης Βογιατζής (Κρέων), Νίκος Κουρής (Αίμων), Δημήτρης ΄Ημελλος (Φύλακας), Εύη Σαουλίδου (Ισμήνη)
Χορός: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αθανάσιος Βλαβιανός, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Αθανάσιος Δόβρης, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννης Κλίνης, Παναγιώτης Κλίνης, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Ειρήνη Κυριαζή, Βέρα Λαρδή, Ευστράτιος Μενουτής, Νικόλαος Παπαγιάννης, Αγλαΐα Παππά, Απόστολος Πελεκάνος, Δημήτρης Σδρόλιας, Αμαλία Τσεκούρα, Μενέλαος Χαζαράκης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή: προβολή παράστασης και συζήτηση
Πειραιώς 260 (Δ)
21-23/6, 21:00

Η είσοδος στον Χώρο Δ γίνεται με δελτία τα οποία δίνονται την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης με προτεραιότητα από το ταμείο του θεάτρου

                                                                                                                  

[mc4wp_form id="278"]