Το τρέξιμο είναι αναμφίβολα από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής. Πρώτο και βασικότερο όφελος, είναι η ενδυνάμωση της καρδιάς ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε  άμεσα περιττά κιλά.  Ιδιαίτερα το πρωινό τρέξιμο βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει στη πνευματική διαύγεια.

Οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά ενσωματώνουν το τρέξιμο στο βουνό στην προπόνησή τους. Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να τρέχουν σε επίπεδες επιφάνειες. Το ερώτημα όμως  είναι ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για προπόνηση και απώλεια λίπους;

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Guardian σε 10.000 αναγνώστες της, το τρέξιμο στο βουνό και το τζόκινγκ στο δρόμο ή στα πάρκα προσφέρουν οφέλη εξίσου σημαντικά στη προπόνηση. Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι πως το τρέξιμο στο βουνό καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό από το τρέξιμο σε επίπεδη επιφάνεια. Από την άλλη, το τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος βοηθάει να επιτύχουμε γρήγορους χρόνους και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τι είναι τελικά καλύτερο, βουνό ή δρόμος;

Βουνό

Οι άνθρωποι που προτιμούν το τρέξιμο στο βουνό, συνήθως έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους ενώ αγαπούν τη φύση. Ένα από τα θετικά με το τρέξιμο στο βουνό είναι πως υπάρχουν λιγότεροι τραυματισμοί ιδιαίτερα στα γόνατα και τις αρθρώσεις, λόγω του ότι το έδαφος είναι πιο μαλακό σε σχέση με την άσφαλτο.

Όταν τρέχετε σε ανηφόρα κερδίζετε δυναμική ενέργεια καθώς καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεράσετε τη βαρύτητα. Αλλά όταν τρέχετε στην κατηφόρα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ αυτή την ενέργεια, γιατί πρέπει ακόμα να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να ελέγξετε την ταχύτητά σας. Έτσι, γενικά, ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια για να τρέξετε, ας πούμε, 1 χλμ σε ανηφόρα και μετά 1 χλμ σε κατηφόρα από ό,τι αν τρέξετε 2 χλμ σε επίπεδο.

Το τρέξιμο στο βουνό επίσης, αυξάνει την αντοχή και τον καρδιακό ρυθμό. Το τρέξιμο σε ανηφόρα είναι πιο σκληρό για το σώμα από το τρέξιμο σε επίπεδο. Σίγουρα θα σας κάνει πιο fit και πιο δυνατούς από το να τρέχετε στο επίπεδο, αλλά συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Το τρέξιμο στην κατηφόρα είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο για το σώμα. Αναγκάζει τους μύες των ποδιών να επεκταθούν περαιτέρω σε επαναλήψεις, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν περισσότερο πόνο.

Όσοι από εσάς ανησυχείτε για την απώλεια βάρους, αλλά δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου να τρέξετε για μεγάλη διάρκεια, το τρέξιμο σε ανηφόρα καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό σε σύγκριση με το τρέξιμο σε επίπεδες επιφάνειες.

Δρόμος

Το τρέξιμο στο δρόμο από την άλλη, αφορά περισσότερο την επίδοση και την ταχύτητα. Οι δρομείς του δρόμου το προτιμούν λόγω έλλειψης χρόνου – καθώς το να πας στο βουνό προϋποθέτει περισσότερη ώρα – αλλά και λόγω αύξησης της ταχύτητας.

Τα πλεονεκτήματα είναι πως επειδή είναι πολύ πιο εύκολο από το τρέξιμο σε λόφους, το καθιστά καλύτερο για αρχάριους. Το τρέξιμο σε επίπεδες επιφάνειες επιπλέον, σας επιτρέπει να προπονείστε με χαμηλότερη ένταση και να εστιάσετε στη φόρμα σας.

Επίσης, έχετε περισσότερο έλεγχο στην επιβράδυνση ή την επιτάχυνση. Το τρέξιμο στο δρόμο είναι χρήσιμη πρακτική για την ταχύτητα, καθώς συνηθίζει το σώμα σας σε μεγαλύτερο βηματισμό.

Τέλος, ένα ακόμα πλεονέκτημα του τρεξίματος στο δρόμο είναι σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας και να βελτιώσετε τη συνολική αντοχή σας. Με άλλα λόγια, σας εκπαιδεύει να τρέχετε περισσότερο χωρίς να σας κόβεται η αναπνοή. Αυτό γίνεται με τη λειτουργία χαμηλής έντασης για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το τρέξιμο στο βουνό εστιάζει περισσότερο στην οικοδόμηση δύναμης ενώ το τρέξιμο στο δρόμο εστιάζει περισσότερο στην αντοχή.

Ποιες είναι οι διαφορές του τρεξίματος και του τζόκινγκ;

Το τζόκινγκ είναι μια αερόβια δραστηριότητα και είναι χαμηλής έως μέτριας έντασης. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την οικοδόμηση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής, αλλά και για την απώλεια βάρους και την καύση λίπους, καθώς αυξάνει τη συνολική θερμιδική σας δαπάνη. Είναι πολύ ευέλικτο επειδή εξαρτάται μόνο από εσάς ποια απόσταση θα τρέξετε και ποια απόσταση θα περπατήσετε. Μπορείτε να ορίσετε εκ των προτέρων ένα σχέδιο, για παράδειγμα, 1 λεπτό τρέξιμο / 1 λεπτό περπάτημα, αλλά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε απλώς τα δικά σας συναισθήματα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το υψόμετρο της διαδρομής και δεν μετράτε καμία μετρική, όπως ο χρόνος, τα χιλιόμετρα ή ο μέσος ρυθμός.

Το τρέξιμο, από την άλλη, είναι μια συνεχής και αδιάκοπη δραστηριότητα με ρυθμό. Ένας δρομέας παρακολουθεί την απόσταση που διανύει, τον ρυθμό ή τον συνολικό χρόνο. Στη συνέχεια αναλύει τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα σε ένα αθλητικό ρολόι ή τηρεί ημερολόγιο τρεξίματος. Ο δρομέας εναλλάσσεται επίσης μεταξύ διαφόρων τύπων προπόνησης και εντάσεων, για παράδειγμα, με tempo runs, διαλείμματα, μακρινά τρεξίματα ή τρέξιμο σε λόφους ή σκάλες, κατά τη διάρκεια των οποίων προπονείται και στη δύναμη. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν μικρές και γρήγορες αποστάσεις, ενώ άλλοι προτιμούν μεγάλες διαδρομές αντοχής.

Το κύριο πλεονέκτημα του τρεξίματος έναντι του τζόκινγκ είναι η σχετικά υψηλή ένταση, η οποία αυξάνει ή διατηρεί ένα άτομο σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η ποικιλία των προπονήσεων. Το τρέξιμο επίσης σας διδάσκει όχι μόνο σωματική αντοχή αλλά και ψυχική αντοχή αλλά και πειθαρχία. Εάν ένα άτομο προπονείται για έναν αγώνα τρεξίματος, πιθανότατα ακολουθεί ένα πρόγραμμα προπόνησης, κάνει προπόνηση ενδυνάμωσης, αναρρώνει καλά και τρώει ισορροπημένα, ώστε να δώσει τη μέγιστη δυνατή απόδοση την ημέρα του αγώνα.

Με πληροφορίες από Guardian και top4running.gr

[mc4wp_form id="278"]