Η φαρμακοποιός Θέμις Τεντολούρη μιλάει στο fortuno.gr για τον ρόλο των βιταμινών ανά εποχή, για την ευεργετική τους δράση στην καθημερινότητα του καθένα, αλλά και για το μέτρο που πρέπει να συνοδεύει, εκ των προτέρων, τη λήψη τους.

Οι βιταμίνες αντιπροσωπεύουν την προστασία μας από ασθένειες καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια. Ποιες όμως είναι οι βασικότερες βιταμίνες για την ενίσχυση της υγείας μας, η αλλιώς ένας mini-vitamin οδηγός ευ ζην;

Ένα κλισέ, αλλά πέρα ως πέρα αληθινό, αφορά στην αντιοξειδωτική δράση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την πρόσληψη της Vit C. Αποτελεί την πιο γνωστή συμπληρωματική θεραπεία για εποχικές ασθένειες, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα .Η ανοσοδιεγερτική της δύναμη αυξάνει την αμυντική δράση των κυττάρων, βοηθώντας την διαδικασία παραγωγής αντισωμάτων. Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτη η δράση της στη πρόληψη της γήρανσης των κυττάρων και στην προώθηση του σχηματισμού του κολλαγόνου (μην απορείτε πώς βρίσκεται σε τόσα καλλυντικά σκευάσματα, λοιπόν). Βρίσκεται σε τροφές όπως τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, οι φράουλες, οι τομάτες κλπ. True fact, η οξείδωσή της σε επαφή με το οξυγόνο, χάνοντας μεγάλη από την περιεκτικότητά της. Το γνωστό «πιες γρήγορα τον χύμο σου προτού χάσει τις βιταμίνες του», διόλου μύθος. Εύκολα αναγνωρίσιμα στοιχεία που μας θέτουν υποψίες της έλλειψής της είναι το ξηρό δέρμα, η τριχόπτωση, τα εύθραυστα νύχια. Σημάδια δηλαδή ίδια με την έλλειψη σιδήρου, κάτι που είναι πολύ λογικό αν αναλογιστούμε πόσο συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το σύμπλεγμα των βιταμινών B (b complex αλλιώς), το οποίο είναι μια γκάμα βιταμινών β1,β2,β3,β5 κ.ο.κ. που συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης, αποκαθιστώντας την όποια διαταραγμένη ψυχοσωματική κατάσταση. Ο τρόπος ζωής μας, η καθημερινή φρενίτιδα απαιτούν ένα απόθεμα ενέργειας, που συχνά δεν βρίσκουμε. Συνίσταται, λοιπόν, η χρήση τους πολύ συχνά στην έντονη ψυχοσωματική κόπωση και συγκεκριμένα σε σπουδαστές κι εργαζομένους καθώς και στα μικρά παιδιά, που καταναλώνουν καθημερινά πολλή ενέργεια. Συναντώνται, μάλιστα, σαν ενίσχυση στην θεραπεία ερπετοϊών, καθώς συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, αποτελώντας «τροφή» για τα νεύρα. Βρίσκονται σε αφθονία συχνά σε τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Όσον αφορά στη βιταμίνη d3, αυτή λαμβάνεται πάντα με μια χειμωνιάτικη διάθεση, καθώς συντίθεται κυρίως μέσω της απορρόφησης των ακτίνων του ήλιου από το δέρμα, συστατικό που λείπει τους μήνες αυτούς. Η βιταμίνη αυτή είναι ρυθμιστής του ασβεστίου, έχει δηλαδή χρήσιμο ρόλο στην ασβεστοποίηση των οστών. Η ποσότητά της που υπάρχει σε τρόφιμα είναι περιορισμένη και το 90% των αναγκών της καλύπτεται μόνο με την έκθεση στο ηλιακό φως. Τροφές στις οποίες βρίσκεται είναι τα ψάρια, ο κρόκος των αυγών και το (απεχθές) μουρουνέλαιο. Τη βιταμίνη d την συναντήσαμε πολύ κατά την εποχή του covid –19, καθώς έχει ρυθμιστική δράση στις βλεννώδεις αποκρίσεις κι ενεργητική δράση στην άμυνα του οργανισμού.

blank

Ξεχωριστή θέση κι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας καταλαμβάνουν τα προβιοτικά, που ρόλος τους είναι η εξισορρόπηση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας. Λειτουργούν, με άλλα λόγια, υπέρ της ευημερίας του εντέρου. Τα συγκεκριμένα, με την αποικία τους στο έντερο προάγουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας κι έτσι υποστηρίζεται η ανάπτυξη καλών βακτηρίων εις βάρος των παθογόνων. Φαίνεται, επίσης, από μελέτες πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Αν, λοιπόν, αναρωτιόμαστε αν υπάρχει πανάκεια που να βρίσκεται σε ένα μοναδικό διατροφικό συμπλήρωμα, η απάντηση είναι όχι. Οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται βάση των αναγκών, της περιόδου που βρισκόμαστε και πολλές φορές ακόμα και βάση της γεωγραφικής θέσης όπου βρισκόμαστε. Ποιος είναι, λοιπόν, ένας εύκολος τρόπος να έχουμε πάντα γεμάτες αποθήκες βιταμινών και να καλύπτουμε τις όποιες ανάγκες του οργανισμού μας;

Η απάντηση είναι η λήψη τους σε θεραπευτικούς κύκλους βάση περιόδου. Ξεκινάμε ένα η δύο συμπληρώματα διατροφής λαμβάνοντας τα καθημερινά για 1-2 μήνες, ανάλογα τις οδηγίες του φαρμακοποιού μας .Επιτυγχάνουμε, λοιπόν, να μην χανόμαστε στην λήψη πολλών χαπιών, με διάφορα ωράρια λήψης μέσα στην ημέρα, με όποια σύγχυση μπορεί αυτό να μας φέρει κι έτσι δημιουργούμε σίγουρες ενεργειακές αποθήκες, ανάλογα την προσωπική μας ανάγκη και την εποχή. Για παράδειγμα, η άνοιξη είναι μια εποχή ιδανική για συμπληρώματα detox, τα οποία προάγουν την υγεία του συκωτιού και την αναμενόμενη αποτοξίνωσή μας, όπως το γαϊδουράγκαθο και η πικραλίδα.Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν κύκλο βιταμινών b και συμπληρωμάτων ωμέγα 3, ιδανικό για την βελτίωση των αγγείων καθώς και συμπληρώματα με εχινάτσια, της οποίας οι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες προλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα και προστατεύουν τον οργανισμό. Μια μικρή σημείωση: η εχινάτσια δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Για τον χειμώνα, οι βιταμίνες c & d θεωρούνται μια ιδανική επιλογή, την οποία πλέον τη βρίσκουμε σε μια κάψουλα, πολύ συχνά και με την προσθήκη του ψευδάργυρου. Το καλοκαίρι, συχνά βλέπουμε προβλήματα του ουροποιητικού, όπου η βοήθεια και η αντισηψία που επιτυγχάνουν τα σκεύασματα με cranberries θα ήταν ιδανική. Δεν αμελούμε ποτέ την καθημερινή λήψη προβιοτικών ή τουλάχιστον την λήψη τους για 7-8 μήνες συνολικά το χρόνο.

blank

Τέλος, αν κανείς θεωρήσει ότι η απλή πρόσληψη συμπληρωμάτων και βιταμινών αρκεί για μια ολοκληρωμένη θωράκιση της υγείας μας τότε απατάται. Είναι άξιο να αναφέρουμε ότι πάντα οποιαδήποτε λήψη φαρμακευτικών ή παραφαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να συνοδεύεται με μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε τροφές, με συγκεκριμένο ωράριο και δίχως στερήσεις.

[mc4wp_form id="278"]