Ένα απλό ποτήρι χυμός ντομάτας το πρωί μπορεί να κρύβει περισσότερα οφέλη απ’ όσα φανταζόμασταν. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα –αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο ο χυμός πορτοκαλιού ή μήλου– μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μάχη κατά της υψηλής χοληστερόλης και όχι μόνο.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επισημαίνουν ότι το «μυστικό» του χυμού ντομάτας κρύβεται σε ένα ισχυρό συστατικό: το λυκοπένιο. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φύση. Η δράση του βοηθά στην προστασία των κυττάρων από φθορές, τις οποίες προκαλούν οι γνωστές ελεύθερες ρίζες — μόρια που σχετίζονται με τη γήρανση και πολλές χρόνιες παθήσεις. Ο Dr. Edward Giovannucci, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, εξηγεί: «Το σχήμα του μορίου του λυκοπενίου το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί να έχει ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα με τρόπο που άλλα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν».
Και η προστασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην επιβράδυνση της γήρανσης. Το λυκοπένιο φαίνεται πως συμβάλλει και στη μείωση της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Σε μελέτη του 2014, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού ντομάτας σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες που έπιναν τον χυμό τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες παρουσίασαν μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, σε κάποιες περιπτώσεις, αύξηση της HDL (καλής).
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό. Οι αιτίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά η πρόληψη μέσω της διατροφής είναι πάντοτε σημαντική. Σε μελέτη του 2014, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού ντομάτας σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες που έπιναν τον χυμό τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες παρουσίασαν μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, σε κάποιες περιπτώσεις, αύξηση της HDL (καλής).
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό. Οι αιτίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά η πρόληψη μέσω της διατροφής είναι πάντοτε σημαντική.
Πηγή: Cibum
