Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν φυτά από το Ντέβον για να ελέγξουν εάν είναι δυνατή η καλλιέργεια τσαγιού στο διάστημα.

Σπορόφυτα που καλλιεργούνται κοντά στο Άσμπερτον φυτεύτηκαν σε εδάφη παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στη Σελήνη και τον Άρη, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού έργου στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Η ομάδα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μπορέσει τελικά να καλλιεργήσει τρόφιμα στο διάστημα για ανθρώπους που θα έχουν σαν βάση διαστημικούς σταθμούς στη Σελήνη στο μέλλον.

Η Τζο Χάρπερ, ιδιοκτήτρια του Dartmoor Estate Tea, το οποίο παρείχε τα φυτά, δήλωσε ότι ήταν μια «εκπληκτική» ιδέα.

«Νέα εποχή του διαστήματος»

Ο καθηγητής Νάιτζελ Μέισον, ο οποίος ειδικεύεται στη μοριακή φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην έρευνα σχετικά με το εάν μπορούν να καλλιεργηθούν τρόφιμα στο διάστημα. Πρόσθεσε: «Μεταβαίνουμε σε μια νέα εποχή του διαστήματος, όπου δεν θέλουμε πλέον απλώς να εξερευνούμε, αλλά θέλουμε να εγκατασταθούμε στο διάστημα, θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους σε διαστημικούς σταθμούς και να χτίσουμε βάσεις στη Σελήνη. «Μόλις το σκέφτεστεαυτό, ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλετε να μάθετε είναι, “τι θα φάνε οι άνθρωποι;» Το διασκεδαστικό μέρος του έργου είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε πράγματα στη Σελήνη, αλλά μεγάλο μέρος της βασικής εργασίας αφορά επίσης το πώς οι καλλιέργειες και τα φυτά επιβιώνουν σε σκληρά περιβάλλοντα και φτωχά εδάφη, και τα φτωχά εδάφη αποτελούν μεγάλο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή».

Η ερευνήτρια Άννα-Μαρί Γουίρθ, 22 ετών, είπε ότι θεώρησε «πραγματικά ωραίο» το γεγονός ότι τα φυτά τσαγιού δοκιμάζονταν. «Το τσάι αποτελεί τεράστιο μέρος της βρετανικής κουλτούρας και των πολιτισμών σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές θα παρακολουθούν πώς αναπτύσσονται τα φυτά κατά τη διάρκεια 30 ημερών, με τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό να ελέγχονται ώστε να μιμούνται τις συνθήκες στο διάστημα.

Φυτά έχουν καλλιεργηθεί στο διάστημα και στο παρελθόν, μετά από μια μικρή δοκιμή καλλιέργειας τροφίμων από Ιταλούς και Αμερικανούς επιστήμονες. Η Κάθριν Χάρπερ, από το Dartmoor Estate Tea, είπε ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν το ρόφημα, «ακόμα και στο διάστημα».

«Αν το καλλιεργούν οι ίδιοι, τότε όσοι βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα έχουν πρόσβαση στο καθημερινό τους ρόφημα, στο καθημερινό τους φλιτζάνι τσάι», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα του πειράματος αναμένονται αυτό το καλοκαίρι.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]