Μια άλλη νέα ανακάλυψη στα ερείπια της Πομπηίας έχει ρίξει φως στην πιο άγρια ​​πλευρά των αρχαίων Ρωμαίων.

Μια εξαιρετικά σπάνια ζωφόρος γνωστή ως «μεγαλογραφία» ή πίνακας με φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή όπου οι συνεχείς ανασκαφές έχουν δώσει μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της αρχαίας τοποθεσίας. Βρισκόμενη σε μια ευρύχωρη αίθουσα δεξιώσεων που άνοιγε σε έναν κήπο, η ζωφόρος χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. που σημαίνει ότι ήταν σχεδόν 100 ετών όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ, θάβοντας την Πομπηία σε ελαφρόπετρα και σκοτώνοντας περισσότερους από 2.000 κατοίκους.

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, στην περιοχή στο κεντρικό τμήμα της πόλης, απεικονίζει την πομπή του Διόνυσου, του αρχαίου Έλληνα θεού του κρασιού, πάνω σε τοίχους και στήλες ζωγραφισμένες με κόκκινο της Πομπηίας. Οι απεικονίσεις δείχνουν ιερείς και ιέρειες, γνωστές ως βάκχαντες ή μαινάδες, που απεικονίζονται ως χορεύτριες, μαζί με φλαουτίστες και κυνηγούς.

Σε μια εικόνα, ένας κυνηγός κουνάει ένα σπαθί από το οποίο κρέμονται τα εντόσθια των ζώων. Σε μια άλλη, μια φιγούρα κάνει μια ακροβατική προσφορά κρασιού, με τη σπονδή να ρέει πίσω της από ένα κέρατο. Στο κέντρο της ζωφόρου, δίπλα στον σύντροφο του Διόνυσου Σιληνού, στέκεται μια γυναίκα. Είναι στα πρόθυρα να μυηθεί στα μυστήρια του Διονύσου, ένα αρχαίο τελετουργικό που χρησιμοποιεί μεθυστικά για να απομακρύνει τις αναστολές. Στη συνέχεια, οι μυημένοι έγιναν μέλη των «μυστηρίων λατρειών». Οι τελετουργίες τους δεν μπορούσαν να αποκαλυφθούν σε όσους ήταν έξω από τη λατρεία και, ως εκ τούτου, ήταν πηγή μεγάλης γοητείας για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Το 186 π.Χ., η Ρωμαϊκή Σύγκλητος απαγόρευσε τις τελετές, γνωστές ως Bacchanalia, για ηθικούς λόγους, εκτός από ειδικές περιστάσεις. Ωστόσο, συνεχίστηκαν, ειδικά στη νότια Ιταλία.

Όλες οι φιγούρες στη ζωφόρο εμφανίζονται σε βάθρα, και μια δεύτερη σειρά εικόνων πάνω από τις ανθρώπινες μορφές δείχνει ζώα –ζωντανά και νεκρά– καθώς και θαλάσσια πλάσματα και θαλασσινά σε καλάθια. Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, είπε ότι οι τοιχογραφίες είχαν σκοπό να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες στα συμπόσια. «Μάλλον όπως όταν βρίσκουμε ένα αντίγραφο της Δημιουργίας του Αδάμ του Μιχαήλ Άγγελου στον τοίχο ενός ιταλικού εστιατορίου στη Νέα Υόρκη για να δημιουργήσουμε λίγη ατμόσφαιρα», είπε σε δήλωση τύπου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Για τους αρχαίους, το bacchante ή η μαινάδα εξέφραζε την άγρια, αδάμαστη πλευρά των γυναικών: τη γυναίκα που εγκαταλείπει τα παιδιά της, το σπίτι και την πόλη, που απελευθερώνεται από την ανδρική τάξη για να χορέψει ελεύθερα, να πάει για κυνήγι και να φάει ωμό κρέας στα βουνά και τα δάση», είπε ο Zuchtriegel. «Με άλλα λόγια, το άμεσο αντίθετο της «ωραίας» γυναίκας που μιμείται την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και του γάμου, τη γυναίκα που κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη και «καλλωπίζει τον εαυτό της». Θα ανοίξει άμεσα για το κοινό, με χωρητικότητα 15 άτομα τη φορά.

«Η μεγαλογραφία παρέχει μια άλλη ματιά στις τελετουργίες των μυστηρίων του Διονύσου. Είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο και, μαζί με την τοιχογραφία της Βίλας των Μυστηρίων, αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του, καθιστώντας την Πομπηία μια εξαιρετική μαρτυρία για μια πτυχή της ζωής στην κλασική μεσογειακή ζωή που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Alessandro Giuli. «Ζούμε μια σημαντική στιγμή για την ιταλική και παγκόσμια αρχαιολογία, η οποία έχει επίσης καταγράψει μια ισχυρή αύξηση επισκεπτών».

Το 2024, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τον ιστότοπο. Το 2025, το πάρκο θα περιορίσει τους ημερήσιους επισκέπτες σε 20.000 την ημέρα.

Η ανακάλυψη έρχεται περισσότερα από 100 χρόνια αφότου μια παρόμοια ζωφόρος που απεικονίζει τα Διονυσιακά μυστήρια βρέθηκε στη λεγόμενη Βίλα των Μυστηρίων κοντά στην κύρια είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου. Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή, η οποία καλύπτει περίπου 3.200 τετραγωνικά μέτρα, έφεραν στο φως ένα πολυτελές σπα, εξωτικές τοιχογραφίες σε μια βίλα που ήταν υπό ανακαίνιση όταν ξέσπασε ο Βεζούβιος και ένα αρτοποιείο.

Πηγή: CNN UK / Κεντρική φωτογραφία: Pompeii Sites

[mc4wp_form id="278"]