
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης επιστρέφει στην Ελλάδα ένα χάλκινο κεφάλι γρύπα από τον έβδομο αιώνα π.Χ., αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί από ένα μουσείο τη δεκαετία του 1930.
Το γλυπτό από χυτό μπρούτζο, το οποίο εκτίθεται στην είσοδο της γκαλερί MΕΤ από το 1999, βρισκόταν στο παρελθόν στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Ερευνητές στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα διαπίστωσαν «ότι έφυγε παράνομα» από αυτό το μουσείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του MΕΤ. Τελικά αποκτήθηκε από τον συλλέκτη και διαχειριστή του ΜΕΤ Walter C. Baker, ο οποίος το δώρισε στο μουσείο μετά τον θάνατό του το 1971.
Ο μπρούντζος βρισκόταν στη συλλογή και στη δημόσια έκθεση από το 1972. Τέτοια στολίδια διακοσμούσαν συχνά τα χείλη χάλκινων καζανιών που προσφέρονταν ως αναθήματα σε αρχαία ελληνικά ιερά από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον όγδοο αιώνα π.Χ. Μετά τον επαναπατρισμό του, ο γρύπας θα επιστρέψει στο ΜΕΤ το επόμενο έτος για μια ειδική έκθεση. «Είμαστε ευγνώμονες για τη μακροχρόνια συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και προσβλέπουμε στη συνεχή δέσμευση και σε ευκαιρίες για πολιτιστικές ανταλλαγές», δήλωσε ο Max Hollein, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ΜΕΤ. «Εκτιμούμε βαθύτατα ότι το υπουργείο υποστηρίζει τον επικείμενο δανεισμό του γρύπα —καθώς και άλλων σημαντικών έργων τέχνης— στο Met, καθώς συνεχίζουμε την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της γνώσης και της εκτίμησης της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού μεταξύ των εκατομμυρίων επισκεπτών μας ετησίως».
Ο μπρούτζος ανακαλύφθηκε στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου στην Ολυμπία, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, το 1914. Ο επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας τον έβαλε στη συνέχεια στη βιβλιοθήκη του μουσείου, από την οποία εξαφανίστηκε κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1930. Στη συνέχεια εμφανίστηκε το 1936, όταν ο έμπορος και συλλέκτης Joseph Brummer το αγόρασε από έναν έμπορο αντικών στην Αθήνα το 1936. Στη συνέχεια ο Brummer το πούλησε στην Baker στη Νέα Υόρκη το 1948. Σύμφωνα με τους New York Times, ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του αντικειμένου είχαν τεθεί το 2018. Η έρευνα εντάθηκε αφού η Met προσέλαβε τον βετεράνο του Sotheby’s Lucian Simmons πέρυσι για να ηγηθεί της ερευνητικής ομάδας εσωτερικής προέλευσης του μουσείου. Έκτοτε, αυτή η ομάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος και πια μετράει από έξι υπαλλήλους, 11.
Αξιωματούχοι από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, επισκέφτηκαν το Met τη Δευτέρα για μια τελετή επαναπατρισμού του κεφαλιού του γρύπα. Επέστρεψαν στο μουσείο την Τρίτη για ένα πάνελ σχετικά με τη συνεργασία του μουσείου με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη συλλογή του Leonard N. Stern. Το 2022, ο Stern δώρισε τη συλλογή του από την αρχαία κυκλαδική τέχνη στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τους όρους μιας 25ετούς συμφωνίας, μια εκ περιτροπής έκθεση των αρχαιοτήτων θα παραμείνει στο Met.
Επίσης την Τρίτη, Έλληνες αξιωματούχοι παρακολούθησαν μια τελετή στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν για τον εορτασμό της επιστροφής 11 αρχαιοτήτων, συνολικής αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ένα από τα αντικείμενα, ένα περίτεχνα λαξευμένο ανάγλυφο ταφικό πάνελ από τα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. και τις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ., ήταν προηγουμένως στην κατοχή του έμπορου όψιμων αρχαιοτήτων Robin Symes. Κατασχέθηκε από τη Μονάδα Διακίνησης Αρχαιοτήτων (ATU) του γραφείου νωρίτερα φέτος.
Μέχρι σήμερα, η ATU έχει κατασχέσει 121 αντικείμενα αξίας άνω των 56 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να διακινήθηκαν από τον Symes.
Πηγή: The Art Newspaper / Κεντρική φωτογραφία: ΜΕΤ