Τον περασμένο χειμώνα, αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να αντικαθιστά τους ανθρώπους ακόμη και στον ρόλο των influencers. Αυτοί οι λογαριασμοί συγκέντρωσαν εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και εξασφάλισαν συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες. Ωστόσο, το πραγματικό «παιχνίδι» αποδείχθηκε ότι βρίσκεται αλλού, σύμφωνα με το Business Insider.

Μια πιο προσεκτική ματιά σε έναν από τους πιο δημοφιλείς AI influencers αποκάλυψε μια αναπάντεχη πτυχή. Στον σύνδεσμο που υπήρχε στο βιογραφικό της στο Instagram, οδηγούσε σε μια σελίδα στο Fanvue, μια πλατφόρμα αντίστοιχη του OnlyFans. Εκεί, οι συνδρομητές μπορούσαν, έναντι 7 δολαρίων τον μήνα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε προκλητικές φωτογραφίες και γυμνό περιεχόμενο. Η ειρωνεία είναι ότι αυτές οι «φωτογραφίες» δεν αντιπροσώπευαν έναν πραγματικό άνθρωπο – ο influencer ήταν εξ ολοκλήρου προϊόν AI.

Το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούσαν ως το πρώτο στάδιο προσέλκυσης πελατών. Αντί να κερδίζουν χρήματα μέσω συνεργασιών με brands, αυτοί οι λογαριασμοί αξιοποιούσαν την πλατφόρμα για να προωθήσουν περιεχόμενο που φιλοξενούνταν σε σελίδες όπως το Fanvue. Εκεί, οι συνδρομητές έρχονταν αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερες εικόνες και βίντεο σχεδιασμένες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η σκοτεινή πλευρά του AI περιεχομένου

Η τεχνολογική δημοσιογραφική πλατφόρμα 404 Media, σε μια εκτενή έρευνα για τη βιομηχανία του «AI Pimping», αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία. Εκατοντάδες λογαριασμοί στις πλατφόρμες OnlyFans και Fanvue χρησιμοποιούν είτε αποκλειστικά δημιουργημένο από AI περιεχόμενο είτε, χειρότερα, deepfakes – ψεύτικες εικόνες πραγματικών ανθρώπων – ή συνδυασμούς προσώπων και σωμάτων. Αυτές οι πρακτικές προκαλούν σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς θίγουν την ιδιωτικότητα και την ταυτότητα αληθινών ανθρώπων.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί μια παράλληλη οικονομία, με οδηγούς και σεμινάρια που πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια, διδάσκοντας πώς να δημιουργήσει κανείς τον δικό του AI «ενήλικο influencer». Ένας τέτοιος οδηγός κοστίζει 220 δολάρια. Οι πλατφόρμες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Εκπρόσωπος του Fanvue δήλωσε ότι η χρήση εικόνων που κλέβουν την ταυτότητα κάποιου είναι αντίθετη με τους κανόνες της πλατφόρμας, ενώ το OnlyFans απαγορεύει τη χρήση AI περιεχομένου που δεν δηλώνεται ρητά ως τέτοιο. Ωστόσο, τα deepfakes αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου.

Πέρα από τα ηθικά διλήμματα, οι πραγματικοί δημιουργοί περιεχομένου για ενήλικες ανησυχούν για την εισβολή του AI στον χώρο τους. Αν και κάποιοι αξιοποιούν εργαλεία AI, όπως chatbots για να επικοινωνούν με τους θαυμαστές τους, εκφράζουν φόβους ότι η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Επιπλέον, πολλοί συνδρομητές φαίνεται να μην γνωρίζουν ότι οι «ανθρωποι» πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς είναι τεχνητή νοημοσύνη. Σχόλια στις αναρτήσεις μιας δημοφιλούς AI influencer δείχνουν ότι οι χρήστες πιστεύουν πως πρόκειται για πραγματική γυναίκα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ψευδαίσθηση και η παραπλάνηση.

Πηγή: Lifo.gr

[mc4wp_form id="278"]