Πείτε «τυρί» και ο Pierre Brisson είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Ο ιδρυτής του πρώτου μουσείου τυριών της Γαλλίας είναι παθιασμένος με το θέμα – και όχι απλώς τρώγοντας το, αλλά μεταβιβάζοντας τις παραδοσιακές δεξιότητες της τυροκομίας στις μελλοντικές γενιές.

«Δεν είναι μια εύκολη δουλειά, αλλά μια υπέροχη δουλειά και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαφανιστεί», είπε. «Ήθελα να κάνω κάτι, ώστε ο κόσμος να καταλάβει σε ποιο σημείο υπάρχει ένα προγονικό savoir faire στην παρασκευή τυριού», συμπλήρωσε. «Ακούμε πολλά για τα κρασιά και για το πώς παρασκευάζονται και για τις λεπτότητες της γεύσης και για το πώς παράγονται και τίποτα για το τυρί. Αν και στους ανθρώπους αρέσει να το τρώνε και η ζήτηση για τυρί εξακολουθεί να είναι υψηλή, λιγότεροι νέοι θέλουν να κάνουν καριέρα με αυτό».

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του Brisson έσπευσε να ολοκληρώσει το Musée du Fromage, που θα ανοίξει την Παρασκευή σε ένα πέτρινο κτίριο του 17ου αιώνα στο Île Saint-Louis στο Παρίσι, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Οι επισκέπτες θα χρεώνονται 20 € οι ενήλικες και 10 € τα παιδιά, για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη του τρόπου παρασκευής των διαφόρων τυριών, να λάβουν μέρος σε μια γευσιγνωσία και να μάθουν την ιστορία του τυριού και των τοπικών ποικιλιών μέσω διαδραστικών προβολών. Θα επιτρέπεται η είσοδος σε αγρότες και φοιτητές γεωπονίας δωρεάν.

blank

Ο ιδρυτής, 38 ετών, γιος οινοποιών της Βουργουνδίας, είπε ότι το πάθος του για το τυρί αναπτύχθηκε ως μικρό αγόρι. «Ο πατέρας μου με πήγαινε στο τυροκομείο κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία. Ήμουν στο ύψος της οθόνης και κοιτούσα όλα τα υπέροχα τυριά μπροστά στα μάτια μου. Με γοήτευε από πού έρχονταν και πώς φτιάχνονταν».

Αφού σπούδασε στην Εθνική Σχολή Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών, ο Brisson ίδρυσε το Paroles de Fromagers για να οργανώνει μαθήματα τυροκομίας για το κοινό και εκπαίδευση για επαγγελματίες.

Επέλεξε να τοποθετήσει το μουσείο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για μια δεκαετία, στο Παρίσι για να προσελκύσει τους Γάλλους και τους τουρίστες και να αποφύγει τις περιφερειακές αντιπαλότητες. Μια πλάκα θυμίζει στους επισκέπτες τον αφορισμό του Gen de Gaulle: «Πώς μπορεί κανείς να κυβερνήσει μια χώρα όπου υπάρχουν 258 ποικιλίες τυριών;» Μια δεύτερη πλάκα φέρει ένα λιγότερο γνωστό απόφθεγμα που αποδίδεται στον Winston Churchill κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ότι μια χώρα που είναι ικανή «να δώσει στον κόσμο 300 διαφορετικά τυριά, δεν μπορεί να πεθάνει».

Ο Brisson είπε: «Όταν μετακόμισα στο Παρίσι συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν πολλά μέρη που προωθούν το κρασί, τον πολιτισμό του και τον τρόπο παρασκευής του και πολλά καταστήματα που πωλούν τυρί, αλλά τίποτα δεν δείχνει στους ανθρώπους πώς φτιάχνεται».

«Είναι μια πολύ ατομική διαδικασία που εξαρτάται από τόσα πολλά πράγματα, ακόμα και από το χιούμορ των ζώων των οποίων το γάλα χρησιμοποιείται. Μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο καλό τυρί κάθε μέρα, και κάθε μέρα θα έχει διαφορετική γεύση. Απλώς δεν μπορεί να γίνει βιομηχανικά», είπε.

Ο Guillaume Gaubert, τυροκόμος, είπε ότι στόχος ήταν επίσης να υπενθυμίσει στους Γάλλους -ιδιαίτερα σε αυτούς που ζουν σε μεγαλύτερες πόλεις- τους παραδοσιακούς δεσμούς τους με το terroir, μια αμετάφραστη έννοια που καλύπτει όχι μόνο το έδαφος, το περιβάλλον και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με αυτό, αλλά μια αίσθηση ιστορίας και γεωγραφίας, και που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γαλλικής γαστρονομίας.

«Θέλουμε οι επισκέπτες να ανακαλύψουν αυτή τη σχέση με τη γη, με τα ζώα. Οι Γάλλοι λατρεύουν το τυρί. Θέλουμε να καταλάβουν κάθε στάδιο του πώς φτιάχνεται και ελπίζουμε ότι θα φύγουν και θα φτιάξουν λίγο τυρί μόνοι τους», είπε ο Gaubert.

blank

Η Γαλλία έχει 56 επίσημες ονομασίες τυριού – εγγεγραμμένες τοπικές ποικιλίες – που είναι εννέα περισσότερες από την Ιταλία και υπερτριπλάσιες από τον αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε Γάλλος εκτιμάται ότι τρώει από 20 κιλά έως 27 κιλά τυρί ετησίως, έναν τομέα αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Φαίνεται ότι ο De Gaulle και ο Churchill υποτίμησαν τις ικανότητες παραγωγής τυριού της χώρας: η Campagne de France, ένας συνεταιρισμός παραγωγών γάλακτος, εκτιμά ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 1.500 διαφορετικές ποικιλίες, μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται στο σπίτι σε μικρές ποσότητες.

«Είμαστε κακομαθημένοι στη Γαλλία όσον αφορά την παραγωγή τόσων πολλών διαφορετικών τυριών επειδή έχουμε τέσσερα διαφορετικά κλίματα και ένα εξαιρετικά ποικίλο κλίμα», είπε ο Brisson.

Απογοητευμένος που η απάντηση που δίνουν τα περισσότερα παιδιά από το Παρίσι όταν ρωτήθηκαν από πού προέρχεται το τυρί είναι «το σούπερ μάρκετ», ο Μπρίσον είπε ότι το μουσείο θα ήταν ένα «μικρό παράθυρο» για τη ζωή της επαρχίας στην καρδιά της πρωτεύουσας.

«Το όνειρό μου είναι ότι σε 20 χρόνια κάποιος θα πει ότι αποφάσισε να γίνει τυροκόμος αφού επισκέφτηκε το μουσείο».

Βρείτε όλες τις πληροφορίες και προγραμματίστε την επίσκεψή σας εδώ.

Με πληροφορίες από Guardian.

[mc4wp_form id="278"]