Ο Ζινεντίν Ζιντάν υπήρξε ο πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στις 9 Ιουλίου 2006, όταν έριξε απευθείας κεφαλιά στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Αποβλήθηκε κι οι Ιταλοί κατέκτησαν το τρόπαιο στα πέναλτι με 5-3 (1-1 κ.δ., παρ.).

Το παιχνίδι έχει πάει ήδη στην παράταση, αφού το 1-1 που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο 20λεπτο του αγώνα κι έτσι οι δύο ομάδες έπρεπε να παίξουν το έξτρα ημίωρο και φυσικά στη διαδικασία των πέναλτι, όπου και κρίθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, για το 2006.

Ο Μάρκο Ματεράτσι και ο Ζινεντίν Ζιντάν, σε κάποια φάση, κοντράρονται και αρχίζουν τα… γαλλικά. «Να σου δώσω τη φανέλα μου αν τη θες τόσο πολύ» λέει ο Ζιζού στον παλαίμαχο στόπερ, που κάνει το μεγάλο λάθος απαντώντας του «θα προτιμούσα την αδελφή σου». Όπως ήταν φυσικό ο Γάλλος έγινε έξαλλος. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, γυρίζει και του ρίχνει μία κουτουλιά που έγραψε ιστορία.

«Ήταν ηλίθιο αυτό που του είπα, αλλά δεν άξιζα τέτοια αντίδραση. Πάντοτε ακους πράγματα στους δρόμους ή στο γήπεδο και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά από αυτό που είπα εγώ. Για όσους είπαν ότι μίλησα για την μητέρα του, δεν θα το έκανα ποτέ γιατί και η δική μου πέθανε, όταν ήμουν 15 ετών. Δεν θα αναφερόμουν ποτέ σε μητέρα. Του είπα για την αδερφή του», παραδέχθηκε, έπειτα από χρόνια, ο Μάρκο Ματεράτσι.

Η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού στον τελικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι με 5-3, με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο 1-1 στην κανονική διάρκειά του.
Τα γκολ έβαλαν ο Ζιντάν στο 7′ με πέναλτι, ένα σκαφτό που χτύπησε το οριζόντιο δοκάρι και προσγειώθηκε μέσα στη γραμμή του τέρματος του Τζιανλουίτζι Μπουφούν και ο Ματεράτσι με κεφαλιά στο 19′.

Το 5ο πέναλτι της Ιταλίας, που της χάρισε το τρόπαιο, αφού ο Νταβίντ Τρεζεγκέ αστόχησε στο δικό του, πέτυχε ο Φάμπιο Γκρόσο, ο οποίος χάρισε στον κόσμο τον εκστατικό πανηγυρισμό, όταν πέτυχε το αριστερό φαλτσαριστό σουτ στο 119′ του ημιτελικού με τη Γερμανία. Το παιχνίδι έχει περάσει στην ιστορία για την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι στο 108′, που έφερε την αποβολή του Γάλλου από τον Αργεντινό διαιτητή Οράσιο Ελισζόντο, πάνω από δύο λεπτά αργότερα.

Η κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, η οποία σημάδεψε τον Γάλλο άσο στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι της καριέρας του, έγινε μέχρι και άγαλμα. Το 2012, έξι ολόκληρα χρόνια μετά από το Γαλλία-Ιταλία του 2006, ο Αλγερινός καλλιτέχνης Αμπέλ Αμντεσεμέντ φιλοτεχνεί σε μπρούτζο το ιστορικό εκείνο στιγμιότυπο, που κοσμεί την πόλη του Παρισιού.

[mc4wp_form id="278"]