Το θέατρο Πορεία έχει τη χαρά να συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», με την παράσταση Μερικά κομμάτια πέτρας, η οποία δημιουργήθηκε με γνώμονα τη Σύγκρουση, θεματικό άξονα του προγράμματος για το 2024, και αντλώντας έμπνευση από τον ίδιο τον τόπο, την Αρχαία Ζώνη.

Στην εν μέρει περιπατητική παράσταση Μερικά κομμάτια πέτρας, Ελληνοβρετανοί νέοι με καταγωγή από τη Θράκη επισκέπτονται την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης. Κατά την ξενάγηση, τίθενται από τους νέους διάφορες ερωτήσεις, που αφορούν την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ζώνη, την ακμή και την παρακμή της, την ανασκαφική ιστορία της Θράκης, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της, κ.ά. Η συζήτηση εκτείνεται πέρα από την πατριδογνωσία, καθώς περνάει σε θέματα όπως οι αρπαγές και οι καταστροφές πολιτιστικών θησαυρών, όπως λ.χ. τα μάρμαρα του Παρθενώνα, η πολιτισμική ταυτότητα, τα ταυτοτικά αφηγήματα, οι συγκρούσεις που ξεσπάνε εξαιτίας τους, ο ρόλος μιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η σχέση της με όλη την ανθρωπότητα, κ.ά. Στο τέλος της ξενάγησης, όλοι θα αναμετρηθούμε μέσα μας με τα καίρια ερωτήματα «τι περισσότερο από μερικά κομμάτια πέτρας είναι ένα μνημείο, ποια η σημασία του για εμένα προσωπικά, γιατί (να) με νοιάζει;»

Κατά την προετοιμασία της παράστασης, μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της περιοχής, νέες και νέοι, συμμετείχαν σε σχετικό εργαστήριο της σκηνοθέτριας, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε με στόχο να γνωρίσουμε πώς αντανακλώνται μέσα από τη ματιά των ντόπιων νέων η Ιστορία και η πολιτισμική μας ταυτότητα, αντλήθηκε υλικό για την τελική διαμόρφωση του δρώμενου, αλλά και οργανώθηκε ώστε να ενθαρρύνουμε την ενεργή συμμετοχή μαθητριών και μαθητών στην παράσταση.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Σύνθεση κειμένου: Έρι Κύργια

Επιστημονικός συνεργάτης: Στέφανος Καβαλλιεράκης

Σκηνικά – κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Μουσική σύνθεση: Περικλής Σιούντας

Βοηθός σκηνοθέτριας: Αμαλία Τσεκούρα

Διανομή (αλφαβητικά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μιχαηλίδου, Μιχαήλ Μελίσσης, Αμαλία Τσεκούρα

Αρχαιολογικός Χώρος Μεσημβρίας Ζώνης – Αλεξανδρούπολη

Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στις 19.30

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.  
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

[mc4wp_form id="278"]