Φέτος ολοκληρώνονται τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενός θεσμού που, μαζί με σημαντικούς άλλους που έχουν ανθίσει εκτός Αθηνών, αποτέλεσαν το προϊόν μιας αναγκαίας πολιτικής επιλογής της μεταπολίτευσης που έλεγε με απλά λόγια να επενδύσουμε στον πολιτισμό για την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας.

Ο θεσμός αυτός, σταθερά υποστηριζόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει συνδέσει τη γέννησή του και τα πρώτα του βήματα με την ιστορική δράση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ), με εμπνευσμένες και εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, την επί σειρά 21 ετών καλλιτεχνική διευθύντρια, την Κατερίνα Κασιούμη που συνέχισε την καλλιτεχνική διεύθυνση για άλλα δύο χρόνια, αλλά και με την αδιάκοπη δουλειά όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης, διοικητικών και εκτελεστικών στελεχών που εργάζονται από κάθε πόστο για να μπορεί να υλοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Καλαμάτα.

Ο θεσμός αυτός δεν δημιουργήθηκε μόνο για να στηρίξει πολιτιστικά την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και για να εμπνεύσει το ευρύτερο κοινό και να το τροφοδοτήσει με ιστορίες ικανές να συμβάλλουν θετικά στα ζητήματα του συλλογικού και προσωπικού βίου. Δημιουργήθηκε επίσης για να γεννηθούν οι επόμενες γενιές καλλιτεχνών που θα υπηρετήσουν την τέχνη του σύγχρονου χορού. Μόνο δημιουργώντας τις επόμενες γενιές χορευτών αλλά και θεατών μπορεί να έχει μέλλον το Φεστιβάλ. Μόνο στηρίζοντας τους θεσμούς στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην τέχνη μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κοινωνία. Τέχνη όμως δεν νοείται χωρίς τους καλλιτέχνες.

Γι’ αυτό και το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, αφιερώνεται σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μια από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης.

Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται επίσης σε όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους που έρχονται ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το χορό, που ήδη χορεύουν ή που ονειρεύονται μια μέρα να ανέβουν στη σκηνή. Αυτοί είναι το μέλλον.

Στη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας. Ορμητικοί νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης που ονειρεύονται την αλλαγή, ανερχόμενοι και ώριμοι βραβευμένοι δημιουργοί που καταθέτουν τις θέσεις τους για το σήμερα αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που μοιράζονται με το κοινό το κλείσιμο της πορείας τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι κανένα δημιούργημα δεν θα είναι ποτέ τέλειο και αυτό είναι όρος για τη συνέχεια του παιχνιδιού της δημιουργίας. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, συμμέτοχοι της συλλογικής ζωής, μέλη του κύκλου της γέννησης, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, μοιράζονται μεταξύ τους, και με το κοινό, τη φωτιά της δημιουργίας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου 2024, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 5 έως τις 21 Ιουλίου 2024.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή / Main Stage και στην Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο δημόσιο χώρο της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά δεκαεννιά παραγωγές. Από τις δεκαεννιά συνολικά ομάδες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι εννιά είναι από το εξωτερικό και οι δέκα από την Ελλάδα. Οι διεθνείς καλλιτέχνες που φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Μοζαμβίκη.

MAIN STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το 30ο ΔΦΧΚ ανοίγει το πρόγραμμά του στις 12.07 με την παρουσίαση δύο έργων σε μία παράσταση από το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης, το οποίο φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο Midnight Raga του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke [Μάρκο Γκόοκ] και το έργο I’m afraid to forget your smile των Ολλανδών αδερφών Imre & Marne van Opstal [Ίμρε και Μάρνε φαν Όπσταλ]. Ο πολυβραβευμένος χορογράφος Marco Goecke, ο οποίος έχει παρουσιάσει περισσότερα από 60 εξαιρετικά έργα τα τελευταία χρόνια, φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο ερευνά το φάσμα της ανθρώπινης κίνησης. Το Midnight Raga, με αφετηρία του την κλασική ινδική μουσική, και ιδιαίτερα τις συνθέσεις του Ravi Shankar και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι, αποτελεί ένα έργο έντονων συναισθημάτων που ανιχνεύει τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής. Το δεύτερο μέρος, το I’m afraid to forget your smile των Imre & Marne van Opstal, κορυφαίων χορευτών των ΝDT που έχουν μετεξελιχθεί στους πιο περιζήτητους και πολύτιμους χορογράφους τους τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα έργο κατάνυξης, μια ωδή στη θνητότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο. Οι δύο χορογράφοι χρησιμοποιούν την κίνηση και τη φωνή ως μέσο συμπόρευσης αλλά και αντίθεσης για τους έξι χορευτές τους, οι οποίοι συνοδεύονται επί σκηνής από χορωδιακή μουσική για να μιλήσουν για τη στιγμή της αναχώρησης από τη ζωή. Τη μουσική της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά η διεθνώς βραβευμένη χορωδία Melifono Extended υπό τη διεύθυνση της Αθανασίας Κυριακίδου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Ακολουθεί στις 17.07 το έργο The House of Trouble / Ο Οίκος της Ταραχής της σπουδαίας και πάντα ανήσυχης Πατρίσιας Απέργη, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το νέο έργο της Ομάδας Χορού Αερίτες επιθυμεί να συνομιλήσει με την έννοια της ταυτότητας μέσα από τη βία που ο καθένας μπορεί να υποστεί ή και να ασκήσει, προκειμένου να προσδιορίσει τον εαυτό, τον κόσμο και την ελευθερία του. Πρόκειται για έναν ύμνο στον άνθρωπο, στις επιλογές του, στη διαφορετικότητα και στον αυτοπροσδιορισμό. Είναι η έναρξη ενός show που φτιάχνεται προκειμένου να θαυμάσουμε το διαφορετικό, που τολμάει να βάζει στο κέντρο του προβολέα ό,τι δεν αποτελεί «μέσο όρο» και που υπάρχει για να μας θυμίζει το μεγαλείο και την ομορφιά κάθε σώματος, κάθε ύπαρξης.

Στις 20.07, για δεύτερη φορά μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Καλαμάτα απ’ όπου ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του έργου BKLDOG ο βραβευμένος με βραβείο Olivier Βρετανός χορογράφος Botis Seva [Mπότις Σίβα] και η ομάδα του Far From Τhe Norm επιστρέφουν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν το πιο πρόσφατο έργο τους Until We Sleep.

O Βotis Seva, o πιο επιδραστικός καλλιτέχνης στο σύγχρονο χορό σήμερα, αποτελεί φαινόμενο καλλιτέχνη απεριόριστης συναισθηματικής νοημοσύνης, πρωτοποριακής, απαιτητικής και εξαντλητικής σωματικότητας αλλά και απαράμιλλης εργατικότητας που εμπνέει τις σύγχρονες γενιές χορευτών και χορογράφων. Η δουλειά του, γεμάτη άθλους, βαθιά πολιτική και ποιητική, είναι επηρεασμένη, εκτός από τους κώδικες του σύγχρονου χορού, εξίσου από το σωματικό θέατρο, τη χιπ χοπ και τη μαύρη κουλτούρα. Στο ατμοσφαιρικό έργο Until We Sleep παρακολουθούμε τον εφιάλτη μιας μοναχικής γυναίκας υπό την πίεση του ηγετικού της ρόλου να οδηγεί μια περιπλανώμενη κοινότητα μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Το Until We Sleep ζυγίζει την ελπίδα έναντι του βάρους της ευθύνης. Ωστόσο, μέσα σε αυτήν τη σύγκρουση, υπάρχει μια ευαισθησία που επιτρέπει τη γέννηση νέας ζωής.

BLACK BOX – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στο Black Box θα φιλοξενηθούν πέντε παραγωγές, οι δύο Ελλήνων και οι τρεις ξένων χορογράφων.

Το πρόγραμμα του Black Box ανοίγει στις 12.07 η Αθανασία Κανελλοπούλου με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου της Two — Matters of Existence. Το νέο χορογραφικό έργο της Αθανασίας Κανελλοπούλου είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας A few moments of gaze που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Μέσα από τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, δύο δυνατές ερμηνεύτριες, η Μαρία Φουντούλη και η Λία Χαμηλοθώρη διαπλέκονται, ψιθυρίζοντας ακατάληπτα λόγια, σε μια βαθιά υπαρξιακή σχέση αρμονίας, συμπόρευσης, εξουσίας και επιβολής. Μια αντανάκλαση των επιθυμιών, ενορμήσεων και φόβων που βασίζονται στη μνήμη του σώματος, στα όνειρα και σε αυτό που συνιστά το γυναικείο, ανθρώπινο σώμα.

Στις 13.07 και 14.07 ακολουθεί το έργο TERRANOVA | hidden link του Ιταλού χορογράφου Diego Tortelli [Ντιέγκο Τορτέλι] και της Γερμανίδας δραματουργού Miria Wurm [Μίρια Βερμ]. Ένα έργο αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία εμπνευσμένο από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις. Αυτό το είδος οργανικής αλληλεπίδρασης κάτω από το έδαφος αναδεικνύει τα μυκήλια ως ζωτικής σημασίας πεδία επαφής που συνδέουν όλα τα διαφορετικά είδη ζωής και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

Ο διεθνώς καταξιωμένος Χάρης Γκέκας μάς παρουσιάζει στις 16.07 το σόλο THOUSAND / ΧΙΛΙΑ. Στο έργο ΧΙΛΙΑ ο διεθνούς φήμης χορευτής και χορογράφος, του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, εμπνέεται από το φιλοσοφικό έργο ΧΙΛΙΑ ΠΛΑΤΩΜΑΤΑ των Gilles Deleuze και Felix Guattari. Εξερευνώντας τις έννοιες της επανάληψης και της διαφοροποίησης, το έργο ανιχνεύει την ικανότητα αποδοχής της προσωπικής μεταμόρφωσης και μιας άγνωστης ελευθερίας. Ποιες συνθήκες και ποιες θυσίες επιτρέπουν να κατακτηθούν αυτά τα πολυπόθητα ιδανικά;

Στις 18.07 και 19.07 ακολουθεί η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του αποχαιρετιστήριου έργου του θρυλικού πολύπλευρου Σέρβου καλλιτέχνη Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ] με τίτλο Full Moon. Το έργο Full Moon, που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνει επτά χορευτές και μαζί τους τον Josef Nadj επί σκηνής. Το έργο μέσα από το ρυθμό των σεληνιακών φάσεων, τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz, από τις αρχικές της μορφές των blues και των spirituals, αλλά και τη χρήση μαριονέτας, επιστρέφει στα κυρίαρχα σύμβολα του αφρικανικού πολιτισμού. Το φεγγάρι στον τίτλο είναι μία αναφορά στο σύμπαν και τον σχηματισμό του, στη διαδικασία δηλαδή που προαναγγέλλει και προετοιμάζει την εμφάνιση της ζωής. Συνδέεται με την ανανέωση και τη μεταμόρφωση. Η παρουσία της μαριονέτας, του «ανθρώπου-κούκλας» δίπλα στους ζωντανούς, είναι μία υπενθύμιση πως καμία δημιουργία δεν είναι ποτέ τέλεια, και ότι επιβάλλεται να αποδεχτούμε την ατέλεια αυτή ως κανόνα του παιχνιδιού. Το έργο παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Στις 20.07 και 21.07 το πρόγραμμα του Black Box ολοκληρώνεται με την ομάδα της βραβευμένης και ιδιαιτέρως δημοφιλούς στο κοινό της Καλαμάτας Καταλανής Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ], η οποία παρουσιάζει το έργο Runa. Δύο άνθρωποι ερευνούν τα ερείπια σε ένα χαοτικό τοπίο προσπαθώντας να φανταστούν ξανά αυτό που κάποτε υπήρξε. Είμαστε όντα που διαμορφώνονται από το σκληρό πέρασμα του χρόνου. Με το σύμβολο αυτό χαραγμένο στο μυαλό μας, πώς συνεχίζουμε; Το έργο αναδεικνύει την ομορφιά του εύθραυστου παρελθόντος και αναζητά αυτό το ελάχιστο που απομένει για εμάς στο παρόν. Το έργο παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο πρόγραμμα της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας, στο καθιερωμένο ραντεβού στις 21:00, θα παρακολουθήσουμε συνολικά 11 υπαίθριες παραστάσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Από τις 12 μέχρι τις 20 Ιουλίου θα δούμε με σειρά εμφάνισης:

12.07: Το έργο APPROACH 17. OPENING του Yoann Bourgeois [Γιον Μπουρζουά]

13.07: Το ντουέτο των Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο]και Εύας Γεωργιτσοπούλου, PRESSURE WAVE

14.07: Το έργο ΔΙΑΦΑΝΗ της Μαρίας Φουντούλη και το έργο

REBOUND της Μαρίας Μανουκιάν

15.07: Το έργο ECSTATIC APORIA από το 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης σε χορογραφία Χάρη Γκέκα

16.07: Tο έργο FANTASTIC, ISN’T IT? της Ελευθερίας Ηλιοπούλου και το έργο THE DANCE OF CHANGE του Peter Jasko [Πήτερ Γιάσκο]

17.07: Το έργο ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑΣ της Αλέγιας Παπαγεωργίου και της Μαρίας Μπρέγιαννη

19.07: Το έργο I USED TO WANT TO BE A SUPERHERO του Κώστα Phoenix & Chaotic Universe.

20.07: Tο έργο MODULUS OF RESILIENCE της Ηρώς Κόντη και το έργο LIGHEA του Thomas Martino [Τομάς Μαρτίνο].

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ που υλοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί στις 13.07 και στις 15.07 σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Τρίπολης και του Ναυπλίου το έργο APPROACH 17. OPENING του Γάλλου Yoann Bourgeois [Γιον Μπουρζουά].

Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στις 14.07 θα παρουσιαστεί στην Πύλο το έργο APPROACH 17. OPENING του Γάλλου Yoann Bourgeois σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ στις 21.07 θα παρουσιαστούν στην Navarino Agora, Navarino Waterfront της Costa Navarino τα έργα MODULUS OF RESILIENCE της Ηρώς Κόντη και LIGHEA από τον Thomas Martino [Τομάς Μαρτίνο]. Επίσης, στις 14.07 θα διοργανωθούν δύο εργαστήρια κίνησης: ένα εργαστήρι για γονείς και παιδιά από τη Βιτόρια Κωτσάλου στην Costa Navarino και ένα εργαστήρι κίνησης για ενήλικες άνω των 50 ετών από την Πηνελόπη Μωρούτ στο Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά.

Η εκδήλωση Αrt within One φέτος θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens. H εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18.07. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από μια διαδικασία ζωντανής μάχης να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό ενώ το κοινό αναδεικνύει τον αγαπημένο του χορευτή/χορεύτρια.

Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο διοργανώνει στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στις 15 Ιουλίου, εικαστικό εργαστήρι με τίτλο Δώσε ρυθμό στη γλυπτική.  Σε αυτό το εργαστήρι που εμπνέεται από το σώμα ως μέσο έκφρασης, οι κινήσεις του χορού μετατρέπονται σε δυναμικά γλυπτά. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της Βίβιαν Εμμανουηλίδου και της Δάφνης Κουρή, θα δημιουργήσουν μια γλυπτική εγκατάσταση εμπνεόμενα από σκηνές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα, όπως αποτυπώνονται στα πήλινα αγγεία των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρατηρώντας τις μορφές των χορευτών και τον τρόπο που αποδίδονται οι κινήσεις τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

1.Το ετήσιο πρόγραμμα Keep Dancing για μαθητές χορού της Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας,

2.Το εντατικό πρόγραμμα για επαγγελματίες κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ,

3. Και εργαστήρια χορού και κίνησης για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποτελείται από 3 σεμινάρια και 2 masterclasses, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 52 ώρες διδασκαλίας.

Ειδικότερα τα σεμινάρια, τα οποία θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, είναι τα εξής:

1. Depth Movement (27 ώρες) με τον Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο] από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου.

2. Deep Movement consciousness (15 ώρες) με τον Peter Jasko [Πήτερ Γιάσκο] από τις 14 έως τις 19 Ιουλίου.  

3. Ρεπερτόριο Akram Khan με την Ελπίδα Σκούρου (6 ώρες) στις 12 και 13 Ιουλίου.

4. Masterclass αυτοσχεδιασμού Fighting Monkey practice(2 ώρες) από τη Λίντα Καπετανέα στις 20 Ιουλίου.

5. Masterclass (2 ώρες) από τους Far From the Norm την ομάδα του Botis Seva [Μπότις Σίβα] στις 21 Ιουλίου.

Τα εργαστήρια για το κοινό περιλαμβάνουν ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ, και είναι τα εξής:

1. O κόσμος στα πόδια μας– Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

2. Μεταξύ – Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου στις 6 και 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

3. Εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες. Από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

4. Εργαστήρι χορού για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρούβανη, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιστρέφει με ένα μεγάλο εύρος παραστάσεων και δράσεων εκτός των σκηνών του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και προσφέρει υπαίθριες δωρεάν παραστάσεις, εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες κοντινές πόλεις.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο επίσημο site του φεστιβάλ https://kalamatadancefestival.gr/.

[mc4wp_form id="278"]