Όλο τον Ιούνιο συναντιόμαστε παιδιά και μεγάλοι στο Πάρκο Ελευθερίας και απολαμβάνουμε τις δωρεάν δράσεις που έχουν ετοιμάσει για εμάς στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων.

Διαδραστική παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Μπιζζζζ…»

Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδόσεις Ίκαρος.

Πότε και πού: Σάββατο 8 Ιουνίου, 11:00-12:30 (στον εξωτερικό χώρο του Athens Book Space)

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, οι εκδόσεις Ίκαρος και το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη. Παιδιά από 5 ετών θα γνωρίσουν τους δημιουργούς από κοντά σε μια παιχνιδιάρικη βιβλιοπαρουσίαση γεμάτη θεατρική αφήγηση, παιχνίδια, ζωγραφιές, μικρές κατασκευές και…ακατάπαυστα, αδιάκοπα και ατέλειωτα ΜΠΙιιιιΖΖΖΖ!

Ένα βιβλίο με ήρωα έναν μικρό μπάμπουρα που εισβάλει στο μάθημα γεωγραφίας σε μια τάξη και γίνεται αφορμή να μιλήσει στα παιδιά για τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό κι ένα πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς για τη συναισθηματική αντίληψη απέναντι στο διαφορετικό, φωτίζοντας τη μοναδικότητα όλων των παιδιών.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

«Όταν η τέχνη ενοχλεί»

Πότε: Δευτέρα 17 & Κυριακή 18 Ιουνίου, 19:30

Διήμερο εκδηλώσεων της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνων Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις που θα φέρνουν το ζήτημα της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης στο σήμερα, αγγίζοντας φαινόμενα όπως η κουλτούρα της ακύρωσης και ο ηθικός πανικός. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Παρουσίαση βιβλίου «Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα» του Κώστα Ελευθερίου

Εκδόσεις Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

Πότε: Πέμπτη 20 Ιουνίου, 19:00

Τα σαράντα άρθρα και συνεντεύξεις που συγκεντρώνονται στον παρόντα τόμο επιχειρούν να υπηρετήσουν την ιδέα μιας κριτικής πολιτικής επιστήμης, έχοντας ως βάση αναφοράς τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που επικράτησε στην Ελλάδα, η οποία έχει ξεκάθαρες απολήξεις και στη σημερινή περίοδο. Είναι κείμενα γραμμένα από το 2011 έως το 2023 που είχαν ως σκοπό αφενός την ανάλυση γεγονότων και φαινομένων συνδεδεμένων με την πολιτική συγκυρία και αφετέρου κοινωνικοπολιτικών τάσεων με έναν περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αποτυπώνουν τη θεωρητική εξέλιξη μιας προβληματικής γύρω από το ελληνικό κομματικό σύστημα και την Αριστερά εντός της περιόδου της κρίσης, που καθορίζεται φυσικά από τις κανονιστικές προτεραιότητες του γράφοντα. Την ίδια στιγμή, συνιστούν και την καταγραφή ενός πολιτικοεπιστημονικού προβληματισμού, που, πέρα από τη διατύπωση άποψης, είχε ως βασική επιδίωξη την κατανόηση μιας περιόδου ανασφάλειας, κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας, υψηλών προσδοκιών και μεγάλων ματαιώσεων.

Παρουσίαση βιβλίου «ΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΣΤΑΣΙΣ ΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ» του Δημήτρη Βαρδουλάκη
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας, Εκδόσεις Νήσος

Πότε: Τετάρτη 26 Ιουνίου, 19:00

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Κακολύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ. Συντονίζει ο Στέφανος Ρέγκας, Διδάκτορας Φιλοσοφίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πώς μπορούμε να στοχαστούμε τη δημοκρατία σε μία κοσμική εποχή που
ενστερνίζεται μία οντολογία χωρίς τίποτα το υπερβατικό; Ο Δημήτρης Βαρδουλάκης ξεκινά από την παρατήρηση ότι μια τέτοια οντολογία αντιμετωπίζει ανέκαθεν το πρόβλημα του να εξηγήσει πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πράξεις. Αν το Είναι δεν έχει διαφορετικές ιδιότητες, τότε πώς μπορούμε να πούμε ότι μια πράξη είναι καλή ή κακή, πώς μπορούμε να πούμε καν ότι μια πράξη διαφέρει από μια άλλη; Το βιβλίο περιλαμβάνει μία σειρά διαλέξεων που ο Δημήτρης Βαρδουλάκης έκανε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ως επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι οποίες έτσι παρουσιάζουν ένα συνολικό φάσμα της φιλοσοφικής του δουλειάς.

Παρουσίαση συλλογής ποιημάτων της Σόνιας Ζαχαράτου «ΤΟ ΧΑΟΣ ΕΙΠΕ», Εκδόσεις Συρτάρι

Πότε: Πέμπτη 27 Ιουνίου, 19:30

Στην παρουσίαση συμμετέχουν: Άννα Γρίβα, φιλόλογος, ποιήτρια, Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Βουζουλίδης, ερευνητής ανθρώπινων συστημάτων.

Ποιήματα θα διαβάσει η Σοφία Φιλιππίδου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. 

Μουσική σύμπραξη: ντουέτο Anima, Αναστασία Δουλφή, τραγούδι, Ανδρέας Στεργίου, κιθάρα. 

Η ποίηση δημιουργήθηκε πριν ακόμη από τον πεζό λόγο, γιατί τρέφεται από τα βαθύτερα αισθήματά μας, γιατί ο ρυθμός συνέδεε και συνδέει τους ανθρώπους, γιατί είναι η αυθόρμητη έκφραση για τους πόθους και τους μεταφυσικούς φόβους μας, για τις ανεξήγητες απορίες, για την υπαρξιακή αγωνία μας. Είναι υπέρβαση της καθημερινότητας, είναι κρυμμένη στο άλεκτο, στο ανείπωτο, είναι σαρκοφάγος, άγριο ζώο, είναι η ανάσυρση σκοτεινών επιθυμιών από το ασυνείδητό μας , άγνωστων συναισθημάτων. Είναι ανάσυρση εσωτερικών δακρύων, πενθών, ερώτων, εύθραυστων και ασυνεχών νοημάτων, είναι κραυγή απελπισίας. Η ποίηση δείχνει ανάγλυφη και την ψυχολογία των ανθρώπων σε κάθε στροφή της Ιστορίας. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, οι καλοί καιροί και οι ταραγμένοι πάντα ενέπνεαν και πάντα θα εμπνέουν.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Athens Book space και το πρόγραμμα των δράσεων στο επίσημο site https://athensbookspace.gr/.

Πληροφορίες και τηλέφωνο κρατήσεων: 6974802645 (Τρίτη – Παρασκευή: 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00)

[mc4wp_form id="278"]