Το μέλι φημίζεται για την απίστευτη αντοχή του στον χρόνο, και σε πολλές περιπτώσεις αυτή η φήμη είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σφραγισμένα βάζα με μέλι σε αιγυπτιακούς τάφους που παρέμεναν ασφαλή προς κατανάλωση χιλιάδες χρόνια αργότερα. Η μοναδική αυτή ανθεκτικότητα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η φύση μπορεί να διατηρεί τρόφιμα χωρίς τη χρήση συνθετικών πρόσθετων.

Η μακρά διάρκεια ζωής του οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 17–18%), στην υψηλή οξύτητα (pH 3,2–4,5) και στην παρουσία φυσικού υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο δημιουργείται κατά την παραγωγή του από τις μέλισσες και δρα αντιβακτηριακά. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το μέλι ένα από τα πιο σταθερά τρόφιμα της φύσης.

Λήγει ποτέ το μέλι;

Παρά τη μακροζωία του, το μέλι μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου: συχνά κρυσταλλώνεται, σκουραίνει ή αναπτύσσει έντονο άρωμα. Αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την ασφάλεια κατανάλωσης, αλλά μπορεί να αλλάξουν την υφή και τη γεύση. Η σωστή αποθήκευση σε αεροστεγές δοχείο, μακριά από άμεσο φως και θερμότητα, είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ποιότητά του. Αντίθετα, η ψύξη δεν συνιστάται καθώς επιταχύνει την κρυστάλλωση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν το μέλι αποθηκευτεί ακατάλληλα και εκτεθεί σε υπερβολική υγρασία,
μπορεί να συμβεί ζύμωση . Αυτό συμβαίνει όταν η άγρια μαγιά βρίσκει αρκετό νερό στο μέλι για να αναπτυχθεί, παράγοντας αλκοόλ και αέρια. Το μέλι που έχει υποστεί ζύμωση θα έχει ξινή ή ξιδάτη μυρωδιά και γεύση, σηματοδοτώντας ότι δεν είναι πλέον ευχάριστο στην κατανάλωση.

Το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω του ενός έτους λόγω κινδύνου βρεφικού βοτουλισμού, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να το καταναλώνουν με ασφάλεια. Για τον γενικό πληθυσμό, το μέλι παραμένει ένα τρόφιμο με πολύ χαμηλό κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων, καθιστώντας το ιδανικό για καθημερινή χρήση αλλά και για αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Σε έναν κόσμο όπου τα περισσότερα τρόφιμα έχουν σαφείς ημερομηνίες λήξης, το μέλι αποτελεί μια εξαίρεση που συνεχίζει να εντυπωσιάζει τόσο τους επιστήμονες όσο και τους καταναλωτές. Με την κατάλληλη αποθήκευση, ένα μόνο βάζο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πολλά άλλα προϊόντα στην κουζίνα σας, καθιστώντας το ένα πρακτικό και συναρπαστικό παράδειγμα της ικανότητας της φύσης να διατηρεί τα συστατικά.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]