• 3 Ιουλίου, 2020

Το διακριτικό “mea culpa” του Τσίπρα για τον χειρισμό της Novartis…

 Το διακριτικό “mea culpa” του Τσίπρα για τον χειρισμό της Novartis…

Πέρασε σχετικά απαρατήρητη -δεδομένου ότι ορθώς αναδείχθηκαν περισσότερο οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά και η ανησυχία για μια επικίνδυνη έκβαση- η αποστροφή της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στην “Καθημερινή” και τον Αλέξη Παπαχελά στο σκάνδαλο της Novartis, ωστόσο είναι προφανές πως ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε, για πρώτη φορά τόσο ευκρινώς, αυτοκριτικό λόγο ως προς τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου. Κάποιοι μιλούν, μάλιστα, για ένα “mea culpa” του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για χειρισμό της υπόθεσης με “αφέλεια” και, ουσιαστικά,”έδειξε” τρία πολιτικά πρόσωπα που θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή και όχι δέκα, όπως συνέβη. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα, δεν τα κατονόμασε, αλλά όλοι αντιλήφθηκαν πως αναφέρθηκε έμμεσα στους Ανδρέα Λοβέρδο (εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη), τον Άδωνι Γεωργιάδη (για τον οποίο εκκρεμεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη), και πιθανότατα τον Αντώνη Σαμαρά- αν και άλλοι θεωρούν πως μπορεί να εννοούσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει έμμεσα πως κακώς παραπέμφθηκαν δέκα πρόσωπα, εκ των οποίων τα επτά κακώς, όπως άφησε να εννοηθεί, και είναι σαφές πως εστίασε την “αφέλεια” των χειρισμών και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Η συγκινητικά φορτισμένη ομιλία του τελευταίου στη Βουλή εκείνη την περίοδο είχε στοιχίσει πολιτικά στην κυβέρνηση, όπως αξιολογήθηκε εκ των υστέρων στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σκληρά πολιτικά αντανακλαστικά του ΚΙΝ.ΑΛ, και δη σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να ξετυλίγει (με αφορμή και την Συμφωνία των Πρεσπών) την τακτική προσέγγισης του χώρου της κεντροαριστεράς και της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Έστω και καθυστερημένα, η αυτοκριτική αξιολογείται θετικά από αρκετούς και πιθανώς θα γίνει ακόμα πιο εμπεριστατωμένη το επόμενο διάστημα.

Η συγκεκριμένη αποστροφή της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

– Novartis: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, αν κάποιοι παραφούσκωσαν την υπόθεση και αν έχετε κάποιες δεύτερες σκέψεις, ακόμα και τύψεις, για το γεγονός ότι κρεμάστηκαν κάποιοι άνθρωποι στα μανταλάκια.
– Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι η Novartis παραφουσκώθηκε. Είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο. Και ελληνικό, και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Και προφανώς αυτό το σκάνδαλο δεν έγινε χωρίς πολιτικές ευθύνες. Από κει και πέρα, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν το χειριστήκαμε σωστά, αλλά όχι αυτές που ίσως νομίζετε. Βλέπω, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δικονομικούς κανόνες, να αποφασίζει η πλειοψηφία της Προανακριτικής «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», να μην εξετάζει μάρτυρες που δεν την εξυπηρετούν, να διευρύνει το κατηγορητήριο με έωλα επιχειρήματα, κάτι που είναι από μόνο του απόδειξη ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα σε ό,τι αφορά τη βασική κατηγορία. Δηλαδή βρήκαν τους κατηγορούμενους, θα βρουν και μια κατηγορία.

Εκεί λοιπόν, θα μπορούσαμε κι εμείς να είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια την υπόθεση και να πούμε: Ποιοι είναι οι τρεις που εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σκάνδαλο; Ε, αυτούς τους τρεις τους πάμε σε Προανακριτική και δεν θα επιστρέψουμε τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη για να κρίνει αυτή. Οπως έκανε τώρα δηλαδή και ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να έχει μια ανοιχτή Προανακριτική για πάσα χρήση. Γιατί στην πραγματικότητα, με βάση όσα λέει η Ν.Δ. περί δήθεν σκευωρίας, θα έπρεπε να πάει εμένα στην Προανακριτική. Κατάλαβε όμως ότι αν το κάνει θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, θα συγκρούεται κατάφωρα με την αλήθεια. Και αποφάσισε να ρίξει τον «μουντζούρη» στον κ. Παπαγγελόπουλο. Αν κάναμε τον διαχωρισμό, είμαι βέβαιος ότι ακόμη και τα κόμματά τους θα αναγκάζονταν να τους απομακρύνουν αντί να τους αγκαλιάσουν.

– Απλώς λέω ότι είναι ένα πράγμα η διαδικασία και ένα πράγμα ότι κρεμάω στα μανταλάκια τον Σαμαρά, τον Πικραμμένο…
– Τι εννοείτε «κρεμάω στα μανταλάκια»; Ηταν δέκα πρόσωπα που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή. Εμείς είπαμε να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθεί. Είπαμε ότι είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν το αμφισβητεί. Αλλά δυστυχώς αμφισβητεί ότι το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη θα μπορέσουν να δια-λευκάνουν το σκάνδαλο.