• 9 Ιουλίου, 2020

Σταγιάτες: Το “γαλατικό χωριό” του Πηλίου συνεχίζει τον “πόλεμο” του νερού με τον Μπέο και σημαία το τραγούδι του Αλκίνοου…

 Σταγιάτες: Το “γαλατικό χωριό” του Πηλίου συνεχίζει τον “πόλεμο” του νερού με τον Μπέο και σημαία το τραγούδι του Αλκίνοου…

Σε κόντρα βρίσκεται ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος με τους κατοίκους από το χωριό Σταγιάτες. Μια κόντρα που συνεχίζεται εδώ και καιρό καθώς το “γαλατικό χωριό” του Πηλίου υπερασπίζει το νερό του που είναι και σήμα κατατεθέν από σχέδια ιδιωτικοποίησης και εκμετάλλευσης από τον δήμαρχο Βόλου.

Στο τελευταίο επεισόδιο, ο Αχιλλέας Μπέος εισέβαλε στο χωριό και ειδικότερα στο σχολείο, συνοδεία αστυνομίας.

Οι κάτοικοι του χωριού που διαχειρίζονται μόνοι το νερό τους, απάντησαν στις ύβρεις του Μπέου και πίεσαν τον δήμαρχο να αποχωρήσει.

Για “μπαχαλάκηδες” μιλά ο Μπέος

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε μια χούφτα μπαχαλάκηδες να επιβάλλουν με το έτσι θέλω τις απόψεις τους. Τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές έχουν ημερομηνία λήξης και η Δημοτική Αρχή κι εγώ θα επιβάλλουμε τη νομιμότητα όχι μόνο στις Σταγιάτες, αλλά και όπου αλλού εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα από ακραία στοιχεία».

Νέα πρόκληση Μπέου : Εισέβαλε σε σχολείο μαζί με αστυνομικούς – Τον έδιωξαν κακήν κακώς οι κάτοικοι | in.gr

Ωστόσο στα βίντεο αποτυπώνεται η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι δεν ήταν η καλύτερη, με τον ίδιο να απαντά πολλές φορές με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή με τη συνδρομή της αστυνομίας άλλαξαν τις κλειδαριές στο σχολείο που λειτουργούσε ως πολιτιστικό κέντρο, αφού προηγουμένως πέταξαν έξω πράγματα των κατοίκων.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι αναφέρουν σε ανάρτησή τους:

«Πριν λίγα λεπτά στο αυτοδιαχειριζόμενο από το χωριό, παλαιό δημοτικό σχολείο Σταγιατών, η δημοτική αρχή με την αστυνομία άλλαξαν τις κλειδαριές αφού προηγουμένως πέταξαν έξω πράγματα-περισουσία των κατοίκων! Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται μέσα στον χώρο και έξω περιφρουρώντας το «σπίτι» τους. Η παρουσία όλο και περισσότερων ανθρώπων είναι απαραίτητη!»

https://www.facebook.com/watch/?v=535588760441778

Γράφει ο Κώστας Καναβούρης:

Νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί μόλις κολύμπησα σ’ ένα μεγάλο ποτάμι ανθρωπιάς και κατάλαβα ότι αυτό το ποτάμι ούτε να το εμποδίσουν μπορούνε, ούτε να το πουλήσουν, ούτε να το ασχημύνουν με την ασχήμια τους. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, για την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και τα παιδιά της περιοχής από το χωριό Σταγιάτες Πηλίου που συναντήθηκαν, ηχογράφησαν και οπτικοποίησαν τα τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη, «Το νερό των Σταγιατών» (ενορχήστρωση Ανδρέας Κατσιγιάννης), ευχαριστώντας όσους στηρίζουν τον αγώνα τους για ελεύθερο νερό. Και φυσικά αγώνας για ελεύθερο νερό, σημαίνει αγώνας για ελευθερία σε μια ζωή αντάξια στο ανθρώπινο ον. Ποιος αγώνας είναι ωραιότερος από ένα τέτοιο αγώνα; Ποιο όπλο είναι ισχυρότερο από την ίδια την ομορφιά;

Ναι. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Εστουδιαντίνα, τα παιδάκια, όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και μας έδειξαν ακόμα μια φορά ότι η αγάπη είναι επαναστατική, διότι αυτή είναι ο σκοπός της ζωής μας και όχι η χαμέρπεια. Ότι η ομορφιά στο τέλος θα μας σώσει γιατί η ομορφιά στο τέλος θα νικήσει.

Δεν γίνεται να νικήσει το τέρας που κάνει εμπόρευμα τη δίψα. Δεν είναι δυνατόν να νικήσει το τέρας που κάνει εμπόρευμα την πείνα και την αρρώστια, δεν θα νικήσει το τέρας που αρπάζει την φτώχεια για να την κάνει πλούτο δικό του, ένα πλούτο που σκλαβώνει το νερό και απελευθερώνει το αίμα σπαταλώντας το στους πέντε ανέμους. Δεν είναι δυνατόν να νικήσει το τέρας που αρπάζει τις λέξεις από το στόμα των ανθρώπων, από τα χείλη των τραγουδιστών και τις πουλάει φτηνά σαν βόγγο, οιμωγή και ψέλλισμα ικεσίας. Δεν μπορεί να νικήσει το τέρας που παίρνει από τα χέρια της δημιουργίας «τα έργα της θάλασσας τα έργα της αγάπης» και τα πουλάει στο σκλαβοπάζαρο της ανεργίας, της οδύνης και της απελπισίας. Δεν γίνεται να νικήσει το τέρας που καταπίνει και ρεύεται τα όνειρα των άλλων, που εμπορεύεται το φως και τις σκιές του δειλινού. Δεν γίνεται να επικρατήσει τα τέρας με τον αμύθητο φόβο και το αμύθητο ψεύδος και την αμύθητη θρησκεία της επιβολής. Δεν είναι δυνατόν να νικήσει η ασχήμια, γιατί η ασχήμια δεν είναι επιχείρημα. Επιχείρημα είναι μονάχα η ομορφιά, αλλιώς δεν θα είχαμε υπάρξει.

Αρκεί ένα κοντραμπάσο, ένα κανονάκι, ένα λαγούτο, ένα μαντολίνο, ένα κλαρίνο, ο Αλκίνοος και τα παιδάκια και το τραγούδι αρχίζει. Η ομορφιά μια αστείρευτη πηγή:

Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει

Όποιος το πίνει πολεμάει κι αντέχει

Δε τ’ αγοράζω δεν πουλώ

Μα με κερνάς και στο κερνώ

Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει.

Ε, ναι. Πολεμάει κανείς μ’ αυτά που έχει κι αυτά που έχει είναι αυτά που Είναι. Νιώθω λοιπόν ευγνωμοσύνη σε όλη την κομπανία των αγγέλων που μας έδειξε αυτό που είμαστε και μας έδειξε ότι η στρατιά μας είναι ανίκητη. Γιατί σαν το νερό της ζωής, το νερό της ομορφιάς, δεν έχει. Από αυτό το νερό των Σταγιατών» να πάρετε μαζί σας, μιας που το «μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία».

Πηγή: Μπλόκια, in.gr