• 9 Ιουλίου, 2020

Προανακριτική: Το επιστημονικό συμβούλιο “αδειάζει” ΝΔ, ΚΙΝΑΛ – Δεν μπορούν να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι

 Προανακριτική: Το επιστημονικό συμβούλιο “αδειάζει” ΝΔ, ΚΙΝΑΛ – Δεν μπορούν να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι

Το Επιστημονικό Συμβούλιο απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η γνωμοδότησή του εκθέτει την πλειοψηφία που ήθελε να καταθέσουν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι (Φιλιππάκης κ.α.), καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που εκθέτει με τόσο καθαρό τρόπο τις αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας. Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση που απαγόρευε την κλήση μαρτύρων που ήταν άσχςετοι με την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι:

  • για τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους πέρα από γνωστοποίηση στη Δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίσει. Επομένως δεν μπορούν να εξεταστούν ως ύποπτοι ούτε ως μάρτυρες.
  • αν ασκήσει η Επιτροπή ποινική δίωξη στο πολιτικό πρόσωπο, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασκήσει δίωξη και στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

‘Ετσι μετά την τελευταία εξέλιξη ο κύκλος της προανακριτικής θα κλείσει με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, (αύριο Τετάρτη) ενώ δεν θα κληθεί ούτε η κ. Τουλουπάκη. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος. .

Πηγές της ΝΔ στην επιτροπή ανέφεραν πως με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν είναι δυνατό ούτε ως μάρτυρες να κληθούν, κι αυτό γιατί όπως επισημαίνεται (στη γνωμοδότηση) δεν επιτρέπεται σε σχέση με τα μη πολιτικά πρόσωπα και καμία ανακριτική πράξη.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, πως στην περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου (σ.σ. πόρισμα της επιτροπής και έγκρισή του από την Ολομέλεια για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο), υποχρεωτικά ασκείται δίωξη και στους τυχόν συμμετόχους-μη πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρχει ανοιχτή έρευνα από τη δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, για την ίδια υπόθεση, αν αποφασιστεί παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σταματά η έρευνα από τη δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα και αυτά εξετάζονται μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν για μη πολιτικά πρόσωπα η ίδια υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου αυτή η υπόθεση ανασύρεται.

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα έπρεπε να κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος για εξηγήσεις ενώπιον της ειδικής επιτροπής, πηγές από τη ΝΔ σημειώνουν ότι με βάση τη γνωμοδότηση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής πότε θα τον καλέσει.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, πηγές της ΝΔ θεωρούν πιθανότατο να μην κληθούν ούτε ως μάρτυρες οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου. Ούτε, όμως, και οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis, Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ