• 6 Αυγούστου, 2020

Πόλεμος για τις μάσκες στο “Σωτηρία” – Κοντοζαμάνης: Fake news της ημέρας – Αντικατάσταση ζητεί η ΕΙΝΑΠ (vid)

 Πόλεμος για τις μάσκες στο “Σωτηρία” – Κοντοζαμάνης: Fake news της ημέρας – Αντικατάσταση ζητεί η ΕΙΝΑΠ (vid)

Διαστάσεις “θρίλερ” έχει λάβει το θέμα με την καταγγελία για ακατάλληλες μάσκες που δόθηκαν στο προσωπικό του νοσοκομείο Σωτηρία, και μάλιστα στο τμήμα λοιμώξεων όπου είχε να διαχειριστεί ασθενείς με COVID 19. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διέψευσε τις καταγγελίες, ενώ την ίδια ώρα η ΕΙΝΑΠ επανήλθε με επιστολή ζητώντας από τον Υπ. Υγείας να αποσυρθούν άμεσα οι εν λόγω μάσκες και να προμηθευτεί το ιατρικό προσωπικό με το κατάλληλο υγειονομικό υλικό.

Όλα ξεκίνησαν από την ανάρτηση του o δρ. Παναγιώτη Γ. Παπανικολάου ο οποίος αναφερόταν στην καταγγελία των γιατρών στο νοσοκομείο αναφοράς κοροναϊού “Σωτηρία”. Σύμφωνα με τον διευθυντή νευροχειρούργο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, έδωσαν μη ιατρικές μάσκες εμπορίου που διαφημίζονται προς το γενικό καταναλωτικό κοινό ως … “κατάλληλες για την ατμοσφαιρική ρύπανση” μάσκες ως δήθεν “υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου ffp2” στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου “Σωτηρία”.

Ο δρ. Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου αναφέρει σε έντονο ύφος “Αν η λαθροχειρία ήταν σε γνώση κάποιου αρμόδιου, αυτός πρέπει να πάει Φυλακή!.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο Υφ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για «το fake news της ημέρας», σημειώνοντας ότι οι μάσκες είναι τύπου Μ95 – ffp2 και ότι «αγοράζουμε προϊόντα πιστοποιημένα, κατάλληλα για ιατρική χρήση». Συμπλήρωσε ότι «μάσκες θα δώσουμε στον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να μοιραστούν» σε ιδιώτες γιατρούς.

Πηγές του Υπ. Υγείας

Νωρίτερα πηγές του Υπ. Υγείας έκαναν λόγο για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν οτι ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. Και προσθέτουν:

Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news.

Βεβαίως, την καταγγελία συνυπογράφουν τα μέλη του δ.σ της ΟΕΝΓΕ μεταξύ των οποίων και εκείνα που εκλέγονται με τις παρατάξεις της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Επιστολή ΕΙΝΑΠ στο Υπ. Υγείας

Παράλληλα η ΕΙΝΑΠ επανήλθε στο ζήτημα και με επιστολή της στον Υπ. Υγείας ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των εν λόγω μασκών με άλλες που είναι κατάλληλες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ:

Κύριε Υπουργέ,

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι γιατροί δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις.

Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν.

Το προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία περιμένει άμεσα τη προμήθεια του κατάλληλου υλικού.

Παράλληλα στην ίδια επιστολή η ΕΙΝΑΠ κοινοποιεί και το έγγραφο των γιατρών του τμήματος στο νοσοκομείο Σωτηρία:

ΘΕΜΑ : Ακατάλληλες μάσκες

Η κλινική μας από 11/3 που ξεκίνησε τη λειτουργία της έχει διαχειριστεί 44 ασθενείς –επιβεβαιωμένα COVID και αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25

Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» – FFP2 (SANQI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα)

Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή , σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι . Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουμε την εργασία μας

Εφ όσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο , πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε , σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας

Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος –Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ

Παναγιώτα Λουρίδα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ