• 4 Ιουλίου, 2020

Λιβύη: Φιάσκο με την επιχείρηση “Ειρήνη” – Το “Cirkin” έσπασε το εμπάργκο και μετέφερε όπλα στην Μισράτα

 Λιβύη: Φιάσκο με την επιχείρηση “Ειρήνη” – Το “Cirkin” έσπασε το εμπάργκο και μετέφερε όπλα στην Μισράτα

Το οχηματαγωγό «Cirkin», με σημαία Τανζανίας, έδεσε στο λιμάνι της Μισράτα, στη Λιβύη. Μετέφερε αμερικανικής κατασκευής τανκς M-60 του τουρκικού στρατού, ως ενίσχυση στους Τουρκολίβυους τζιχαντιστές του καθεστώτος της Τρίπολης. Την πληροφορία ότι μετέφερε τανκς μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης Μπάπακ Τακβαίε με ανάρτησή του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι το «Cirkin» συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες.

Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», που περιπολεί ανοικτά της Λιβύης στα πλαίσια της ναυτικής επιχείρισης «Ειρήνη», που αποσκοπεί στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, επιχείρησε να πραγματοποιήσει νηοψία, όμως, η μία τουρκική φρεγάτα εξέπεμψε σήμα ότι το λαθρεμπορικό τελούσε υπό τoν έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Ιταλός διοικητής της επιχείρισης «Ειρήνη» διέταξε να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος στο «Cirkin».

Ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί το εμπάργκο στη Λιβύη είναι να ενισχυθεί η «Ειρήνη» με περισσότερα ελληνικά και γαλλικά πολεμικά.

Οι Ιταλοί δεν πρόκειται να χαλάσουν τουρκικό χατήρι και η ροή όπλων στη Λιβύη θα συνεχίζεται κανονικά.

Μισράτα, μια νεο-οθωμανική πόλη

Η πόλη λιμάνι της Μισράρα είναι ένα από τα οχυρά του ισλαμιστικού καθεστώτος του Τουρκολίβυου επικεφαλής της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η Μισράτα έχει πληθυσμό 400.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 270.000 είναι «Τουρκολίβυοι», δηλαδή Λίβυοι οθωμανικής καταγωγής, με τους περισσότερους από αυτή την κοινότητα να έχουν τουρκική συνείδηση.

Η Τουρκία προωθεί την εκ νέου κατάκτηση της Λιβύης, την «τουρκοποίησή» της, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει διακηρύξει ότι η ανάμιξή του στη Λιβύη γίνεται για να «προστατέψει» την «τουρκική μειονότητα» της χώρας, που υπολογίζεται ότι αριθμεί συνολικά περίπου 1 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 1/6 του συνολικού πληθυσμού της βορειοαφρικανικής χώρας.

Εάν ο Ερντογάν δεν καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρη τη Λιβύη έχει εναλλακτικό σενάριο την ίδρυση ενός τρίτου τουρκικού ψευδοκράτους στη βορειοδυτική Λιβύη, με το πρώτο ψευδοκράτος να έχει εγκαθιδρυθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου και το δεύτερο τα τελευταία δύο χρόνια στα κατεχόμενα της βόρειας Συρίας.