• 6 Αυγούστου, 2020

Κυβερν. πηγές: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Χάφταρ

 Κυβερν. πηγές: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Χάφταρ

Ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Παρασκευής, για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και για τις προθέσεις του στρατηγού, εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος αξιωματούχος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του στο στρατιωτικό και στο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.