• 4 Ιουλίου, 2020

Κομισιόν: Έως το 2070 θα έχει λιγότερο πληθυσμό η Ελλάδα

 Κομισιόν: Έως το 2070 θα έχει λιγότερο πληθυσμό η Ελλάδα

Greece is on the twentythird day of a strict nationwide lockdown seeking to halt the spread of the COVID-19 infection caused by novel coronavirus, with excursions from the home limited to attending work, buying food, visiting the doctor, walking the dog or going for a solitary jog, April 14, 2020 / Η Ελλάδα βρίσκεται στην Αποτελέσματα αναζήτησης εικοστή τρίτη ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιδιώκοντας να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό COVID-19, με εξαίρεση την έξοδο για και απο το χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φαρμακείο ή βόλτα κατοικίδιου και προσωπική άσκηση, 14 Απριλίου, 2020

Στις χώρες που προβλέπεται να έχουν φθίνοντα πληθυσμό για ολόκληρη την περίοδο έως το 2070 συγκαταλέγεται η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση «Η επίδραση της Δημογραφικής Αλλαγής» που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν.

Στην ίδια κατηγορία κρατών εντάσσονται επίσης η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τμήματα της Ελλάδας βρίσκονται επίσης στις περιοχές εκείνης της Ευρώπης με τον χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας.

Αναλυτικά, το 2018 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1.55 παιδιά ανά γυναίκα.

Το ποσοστό είναι αισθητά κάτω από τον λόγο 2,1 που θεωρείται το απαραίτητο επίπεδο διατήρησης σταθερού του πληθυσμού.

Σχεδόν καμία περιοχή της Ευρώπης δεν επιτυγχάνει αυτή την αναλογία, όμως κάποιες περιοχές της, όπως η βορειοδυτική χερσόνησος της Ιβηρικής, η Σαρδηνία και περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται κάτω ακόμη και από τον λόγο 1.25.

Ως προς την πληθυσμιακή σύνθεση του πληθυσμού, η έκθεση προβλέπει ότι οι ηλικιακές ομάδες από 10 ως τα 69 θα  συρρικνωθούν κατά 10% έως 15% ως το 2070.

Ο πληθυσμός στο σύνολό του θα περιοριστεί στα 8,5 εκατομμύρια το 2070, αλλά με μεγάλη αύξηση της ηλικιακής ομάδας 65 ως 80 και άνω.

Ταυτόχρονα οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000), και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.