• 3 Ιουλίου, 2020

Καταγγελίες για επαναπροώθηση προσφύγων με βίντεο – Τι απαντά το λιμενικό (vid)

 Καταγγελίες για επαναπροώθηση προσφύγων με βίντεο – Τι απαντά το λιμενικό (vid)

Όπως καταγγέλλει η ΕΦ.ΣΥΝ δύο σοβαρά περιστατικά επαναπροώθησης προσφύγων σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, δίνοντας στο φως της δημοσιότητας βίντεο.

Πληροφορίες της «Εφ.ΣΥΝ.» από άνθρωπο που βρισκόταν διαρκώς σε επικοινωνία με πρόσφυγες σε μία από τις βάρκες και γινόταν δέκτης της απόγνωσης και του φόβου τους για το χειρότερο, αναφέρουν ότι έμειναν στο νερό για περισσότερες από 28 ώρες. Επισημαίνει ότι η βάρκα ήταν έτοιμη να βυθιστεί με γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στους επιβαίνοντας, όμως η ελληνική ακτοφυλακή παρακολουθούσε χωρίς να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Καταγγέλλει, ακόμη, ότι το Λιμενικό πήγε στο σημείο, πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη της βάρκας και άφησε αβοήθητους τους επιβαίνοντας μέσα στη θάλασσα.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι το ίδιο συνέβη με δύο βάρκες με τη μία να φτάνει στη Λέσβο και τη δεύτερη να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr η βάρκα έφτασε περίπου στις 4 το απόγευμα στην παραλία Παληός του Μανταμάδου. Τη βάρκα μετέφεραν σκάφη διεθνούς δύναμης που επιχειρεί στην περιοχή, καθώς η μηχανή της είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι 32 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να ελεγχθούν ιατρικά και να μπουν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θερμά της Λέσβου.

Για την τύχη της δεύτερης βάρκας ενημέρωσε η οργάνωση Watch The Med – Alarmphone, επισημαίνοντας ότι μετά από αρκετές ώρες και μεγάλη μάχη έφτασε στην Τουρκία.

Όπως είχε γράψει, νωρίτερα, η efsyn.gr η Watch The Med – Alarmphone έκανε λόγο για αδιαφορία από το Λιμενικό Σώμα, ενώ κατήγγειλε και την παρουσία μασκοφόρων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν την επιχείρηση αποτροπής.

UPDATE 04/06/2020, 18h: The people from are back in Turkey. They nearly drowned after their boat was sabotaged in Greek waters. They were attacked by masked men. We’re glad they survived but condemn these criminal actions in the Aegean. This case is not an exception but becoming the rule.——–UPDATE 04/06/2020, 17.15h: Contact to this boat was lost 3h ago. We don’t know what happened. Last time we spoke they were in panic & needed water. The last position showed them in Greek waters but Greek CG claim it was in Turkish waters. Turkish CG cannot confirm rescue of this boat. We’re very worried.——–This is happening NOW at Europe’s borders! Masked men attack people in distress in Greek waters, making waves before leaving again. Listen to their voices: ‘we will die’, ‘mama, mama’. Shame on Europe! Stop the violence! Rescue now!

Gepostet von Watch The Med – Alarmphone am Donnerstag, 4. Juni 2020

Αργά το βράδυ της Πέμπτης το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο, όπως υποστηρίζει, καταγράφεται προσπάθεια λέμβων που μετέφεραν αλλοδαπούς να εισέλθουν σε ελληνικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες βορειοανατολικά της Λέσβου.

Το Λιμενικό υποστηρίζει ότι το υλικό αυτό αποδεικνύει τις εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο βίντεο «διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών.