• 5 Ιουλίου, 2020

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι… “Πινόκιο”

 Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι… “Πινόκιο”

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα σταθερά, κόντρα στη νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές μετοχών. Το μπρεντ  με άνοδο μεγαλύτερη του 1% σκαρφαλώνει στα 42,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύεται 0,7% στα 39,81 δολάρια το βαρέλι.

Την ώθηση δίνει η συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία (OPEC+) να παρατείνουν κατά έναν μήνα τις σχεδιαζόμενες περικοπές στην παραγωγή. Μια απόφαση ωστόσο που αργησε εξαιτίας του “φαινόμένου (ή προβλήματος) του Πινόκιο”, όπως συχνά αποκαλείται στους κόλπους του ΟΠΕΚ.

Όλα φαίνονταν να είναι έτοιμα ήδη από τον Μάιο και την προηγούμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, όμως πάγωσαν οι εξελίξεις και οι ανακοινώσεις, όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακάλυψαν σε ποιο βαθμό τους «έκλεβαν» οι σύμμαχοί. Δηλαδή ψεύδονταν σχετικά με τη συμμόρφωσή τους στα όρια της συμφωνίας των περικοπών.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg σε ιδιωτικές συνομιλίες στις 28 Μαΐου ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Νόβακ έκλεισαν το deal της παράτασης των περικοπών για έναν μήνα. Ο Νόβακ συμφώνησε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με όλα τα μέλη της συμμαχίας, ώστε να δοθεί το οριστικό «ναι». Μία ημέρα αργότερα ωστόσο όλα άλλαξαν όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχειά του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής, τα οποία έδειξαν ότι η Ανγκόλα, το Ιράκ, το Καζακστάν και η Νιγηρία δεν συμμορφώνονταν στις δεσμεύσεις τους. Η Βαγδάτη ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης. 

Φυσικά, δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν καθιερώθηκε το σύστημα ποσοστώσεων στην παραγωγή, κάποιοι ήθελαν ως «λαθρεπιβάτες» (free riders) να επωφεληθούν από τη συμμόρφωση των άλλων. Χωρίς οι ίδιοι να μειώνουν την προσφορά, εποφελούνταν από τις μειώσεις στην παραγωγής που έκαναν τα υπόλοιπα μέλη.

Ύστερα από μία εβδομάδα δραματικών διαβουλεύσεων οι 4 παραβάτες έδωσαν τις διαβεβαιώσεις που επιθυμούσαν το Ριάντ και η Μόσχα και έτσι η τάξη και η ειλικρίνεια φαίνεται να αποκαταστάθηκε προσωρινά, μέχρι φυσικά της απόδειξης του εναντίον.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ