• 14 Αυγούστου, 2020

Ενός Μπογδάνου μύριοι έπονται…

 Ενός Μπογδάνου μύριοι έπονται…

Εδώ και καιρό ο βουλευτής της Ν.Δ –και πάντοτε “τηλεπερσόνα”- Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναζητά σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον στόμφο της “εμπορικής εκμετάλλευσης” ενός ιδιότυπου “πατριωτισμού” και στον ακραίο-ακραίο λαϊκισμό. Σπανίως το βρίσκει. Συνήθως κατρακυλάει στον δεύτερο.

Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Είναι μια σχέση αμφίδρομη. Πασχίζει να εκφράσει ένα μειοψηφικό μεν, ογκούμενο δε, ρεύμα στην κοινωνία που ταυτίζεται με διχαστικές αθλιότητες, και, ταυτόχρονα, το ενισχύει και το νομιμοποιεί σαν να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά. Προχθές το έπραξε από το βήμα του κοινοβουλίου. Με ύφος στρατοδίκη και λόγο αψύ και στακάτο, κατήγγειλε τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υιοθετεί την “βρωμερή” τουρκική προπαγάνδα και παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν.

Αυτό, ενώ, όπως λέει ημιεπίσημα η κυβέρνηση, βρίσκόμαστε σε “εμπόλεμη κατάσταση”, υφιστάμενοι την “ασύμμετρη απειλή” του καθεστώτος της Άγκυρας.

Μάλλον άσκοπες, αν και αναγκαίες, οι αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα.

Διότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν είναι απλώς ένας καλός χειριστής του “μίσους” και ένας “επίμονος κηπουρός” του διχασμού. Είναι το αστέρι της υπερδεξιάς πτέρυγας της (νέας) Ν.Δ που μετατρέπει κάποιους βετεράνους της παράταξής του σε γραφικούς οπαδούς μιας μετριοπάθειας που σταδιακά εκλείπει. Κι αυτή που υπάρχει σιωπά, ή η φωνή της σκεπάζεται από την οχλαγωγία του φανατισμού.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, για παράδειγμα, ο πρώην γραμματέας και πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το Ευρωκοινοβούλιο, έψεξε τους κήνσορες του διχασμού αναγνωρίζοντας το αυτονόητο: πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου διέπονται από συμπαγή και αδιαμφισβήτο πατριωτισμό.

Αλλά ποιος είναι ο Μεϊμαράκης (και πολλοί άλλοι) μπροστά στον Μπογδάνο; Όσα λένε οι πρώτοι καταλήγουν στα αζήτητα της επικαιρότητας, ό,τι λέει ο δεύτερος λάμπει σαν “στρας” και γίνεται viral στα social media.

Θα ήταν, ωστόσο, άδικο να στρέψουμε την προσοχή μας μόνο στον Μπογδάνο. Εύκολα μπορεί να επικαλεστεί την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι “δούρειος ίππος” του Ερντογάν και να τοποθετηθεί ευέλικτα στην σωστή πλευρά της συγκυρίας. “Τι περισσότερο είπα απ΄ όσα είπε ο Πέτσας;”, θα μας πετάξει στα μούτρα ο νεόκοπος βουλευτής. Και θα μας αποστομώσει. Δικαίως.

Κάποτε, η εκπρόσωπος Τύπου (τότε) και ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη είχε καταγγείλει τις “συμπεριφορές Μπογδάνου” (άγουρες ακόμα) και –προφανώς με εντολή προέδρου– είχε διαψεύσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος βουλευτής. Τώρα η Σπυράκη είναι απλώς στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Μπογδάνος στην αφρόκρεμα της δημοφιλίας και στα κοινοβουλευτικά έδρανα του κυβερνώντος κόμματος.

Κι όσο δεν πουλάει κηραλοιφές, όπως κάποιοι άλλοι, θα θεωρείται συνεπής εκφραστής μιας γραμμής που έχει καταστεί επίσημη δια στόματος του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Η διασπορά του ιού συνεχίζεται απρόσκοπτα…

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.