• 4 Ιουλίου, 2020

Ένοπλη σύγκρουση βλέπει ο “πατέρας” της ΑΟΖ αν ο Ερντογάν βάλει τρυπάνια στη Μεσόγειο – “Οι ΗΠΑ θα πάρουν το μέρος της Άγκυρας”

 Ένοπλη σύγκρουση βλέπει ο “πατέρας” της ΑΟΖ αν ο Ερντογάν βάλει τρυπάνια στη Μεσόγειο – “Οι ΗΠΑ θα πάρουν το μέρος της Άγκυρας”

Ο ομότιμος καθηγητής στο Μέριλαντ και «πατέρας» της ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης χαρακτηρίζει «γελοία» την τουρκολυβική συμφωνία, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μας αμφισβητήσει ο Ερντογάν αν υπογράψουμε ΑΟΖ μετά την Ιταλία και με την Αίγυπτο και ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει πόλεμος αν οι Τούρκοι βάλουν τρυπάνι στα ανοιχτά της Κρήτης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ για να «δώσουμε λίγη θάλασσα στους Τούρκους» και να λήξει το θέμα.

Για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία: «Περίμενα 38 χρόνια για να ασχοληθούμε σημαντικά με την ΑΟΖ, είναι μεγάλη η χαρά μου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει θαλάσσια σύνορα με 6 κράτη. Τα οφέλη (σ.σ.: από την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία) είναι ότι αυτή η θάλασσα μας ανήκει πλέον κι επίσημα. Είχαμε την υφαλοκρηπίδα, όμως η ΑΟΖ είναι σημαντικότερη γιατί περιλαμβάνει την αλιεία, το περιβάλλον κτλ. Εχει ωστόσο, ορισμένα προβλήματα στα θέματα αλιείας, είναι μία απαράδεκτη θέση, δεν έπρεπε να τους το δώσουμε αυτό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν ήθελαν από το 1977 να υπογράψουμε, για την αλιεία. Κάτι που σημαίνει ότι θα ψαρεύουν στα ανοιχτά της Κρήτης και της Ρόδου».

Για την αναγκαιότητα να υπογραφεί οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο: «Το πιο κρίσιμο είναι τώρα με την Αίγυπτο. Το δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει τμηματικές οριοθετήσεις. Αυτό θέλουν να το κάνουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) γιατί σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουμε επαφή με Καστελόριζο και Στρογγύλη και θα χάσουμε και τα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Αυτό αν το κάνουν θα μπει σφήνα στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Αν έρθει και η υπογραφή με την Αίγυπτο, μετά την Ιταλία θα είναι η πρώτη φορά που θα στριμώξουμε τον Τραμπ όταν ο Σίσι δεχθεί να κάνουμε τα θαλάσσια σύνορα και θα είναι η «σφήνα» που θα μας οδηγήσει ακόμα και στη Χάγη για να λυθούν αυτές οι διαφορές κάτι που απεύχεται ο Ερντογάν και η Λιβύη.

Γιατί δεν θέλει η Αίγυπτος να υπογράψει με την Ελλάδα: «Η Τουρκία βάσει του δικαίου της θάλασσας δεν έχει σύνορα με την Αίγυπτο γιατί η Ελλάδα έχει σύνορα με την Κύπρο. Κι έτσι μένει εκτός και η Αίγυπτος, η οποία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Αυτό δεν θέλουν να το κάνουν (σ.σ.: να υπογράψουν συμφωνία με την Ελλάδα οι Αιγύπτιοι) για να μην θυμώσουν οι Τούρκοι, που τους έχουν… τάξει και περισσότερη θάλασσα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο φιλότουρκος Τραμπ. Ο Ερντογάν είναι αρκετά παρανοϊκός, παρομοίως με τον Τραμπ κι έχει επιθετικότητα ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Για το ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κρήτης: «Εάν οι Τούρκοι πάνε γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Ελλάδας είναι σοβαρό πρόβλημα. Κι ο μόνος τρόπος που θα λυθεί αυτό είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ, που πολύ φοβάμαι ότι θα πουν δώστε λίγη θάλασσα στην Τουρκία για να λυθεί το θέμα. Κινδυνεύουμε να υπάρξει ελληνοτουρκικός πόλεμος, αν πάει τουρκικό γεωτρύπανο να τρυπήσει στην Κρήτη. Εκεί, θα είμαστε μόνοι, και τότε είναι που φοβάμαι ότι θα μπει ο Τραμπ. Οι Τούρκοι ζητάνε θάλασσα και θα παρέμβει για να πάρουν λίγη».

Για τα νησιά και την ΑΟΖ: «Γελάει όλος ο κόσμος με τις αιτιάσεις για τα νησιά και την ΑΟΖ. Είναι παγκοσμίως γνωστό, δεν το αμφισβητεί κανείς, τα νησιά έχουν ΑΟΖ».

Δεν υπήρχαν ποτέ ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Υπήρχε παλαιότερα και το σχέδιο Ατσεσον (σ.σ.: τo σχέδιο Ατσεσον ήταν πρόταση λύσης του Κυπριακού από τον Αμερικανό διπλωμάτη Ντιν Ατσεσον, η οποία προτάθηκε το 1964). Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η θάλασσά μας έχει υδρογονάνθρακες. Και είχαν αποφασίσει να δώσουν το Καστελόριζο και να πάρουμε την Κύπρο, αλλά το αρνήθηκε ο “γέρος” Παπανδρέου. Αυτό που ξέρουν οι Τούρκοι είναι ότι δεν έχουν υδρογονάνθρακες και πήγαν να κάνουν αυτή τη γελοία συμφωνία με τη Λιβύη. Αυτοί είναι ικανοί να πάνε στην Πορτογαλία και να τους πουν ότι έχουν σύνορα!».

Αυξημένη ετοιμότητα

Την ίδια ώρα το ελληνικό επιτελείο και το Αρχηγείο Στόλου έχουν σχεδιάσει να κρατήσουν πλοία και πληρώματα σε υψηλή ετοιμότητα με δεδομένο ότι αναμένεται αντίδραση των γειτόνων έπειτα και από τη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία.

Ήδη πλοία του Στόλου λαμβάνουν μέρος σε άσκηση στο Βόρειο Αιγαίο με συμμετοχή φρεγατών, ταχέων σκαφών και υποβρυχίων. Άσκηση μήνυμα στην Άγκυρα ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σταθερή παρουσία σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους.

Η απόφαση είναι τους επόμενους μήνες μέσα στους ναυστάθμους να βρίσκονται μόνο τα πλοία που συντηρούνται και να ξεκουράζεται για μικρά διαστήματα το προσωπικό μέχρι να βγαίνουν ξανά οι Μονάδες του Στόλου για επιφυλακή και ασκήσεις στο Αιγαίο.

Στο μικροσκόπιο των επιτελών βρίσκονται συνεχώς τόσο οι κινήσεις του τουρκικού στόλου όσο και των ερευνητικών πλοίων που διαθέτουν οι γείτονες και σχεδιάζουν να βγάλουν σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά των προθέσεων της Άγκυρας είναι όσα τόνισε σε προσβλητικό για την Ελλάδα ύφος ο Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα βγουν μόνα τους να κουνήσουν μαντήλι τα ερευνητικά», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος αλλά «θα τα συνοδεύουν φρεγάτες και τότε να δούμε την Ελλάδα», απείλησε.

Τα νέα δεδομένα (συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας) ενδεχομένως όπως εκτιμούν στο ελληνικό επιτελείο επιταχύνουν τις εξελίξεις και οδηγήσουν την Άγκυρα σε επίσπευση μιας προκλητικής ενέργειας για δημιουργία τετελεσμένων ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Την ώρα μάλιστα που φτάνουν πληροφορίες για ανάπτυξη στην περιοχή και γαλλικών πλοίων με την Άγκυρα να φοβάται ότι μπορεί να βρει μπροστά της μια αρμάδα ελληνικών, αιγυπτιακών αλλά και γαλλικών πλοίων. Και τότε τα σχέδιά της κινδυνεύουν να ναυαγήσουν οριστικά.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η απόφαση για συνεχή ισχυρή παρουσία πλοίων του Στόλου σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Το επόμενο διάστημα μάλιστα εξετάζεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στην κρίσιμη περιοχή που περιλαμβάνεται στο θαλάσσιο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη.