• 8 Ιουλίου, 2020

Δριμεία επίθεση Τσίπρα για την οικονομία – Φέρατε ύφεση από τον Οκτώβριο και τα ρίχνετε στον κοροναϊό (vid)

 Δριμεία επίθεση Τσίπρα για την οικονομία – Φέρατε ύφεση από τον Οκτώβριο και τα ρίχνετε στον κοροναϊό (vid)

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τις επιδόσεις της οικονομίας άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Είναι πρωτοφανές κατόρθωμα, σε μια οικονομία που είχε 12 τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, φέρατε την ύφεση από τον Οκτώβριο, πολύ πριν έλθει ο κοροναϊός», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα θα τα ρίξετε όλα στον κοροναϊό. Όμως το ερώτημα είναι, γιατί τα κάνατε θάλασσα τόσο γρήγορα στην οικονομία, ενώ παρουσιάζατε τον εαυτό σας σαν άριστους τεχνοκράτες που θα τα κάνουν όλα καλά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μία οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια των μνημονίων, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με αναπτυξιακούς ρυθμούς και μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα μέσα σε τέσσερις μήνες να βυθίσετε την οικονομία σε ύφεση κι αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κοροναϊού, είναι ‘επιτυχία’ δική σας».

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες των 27.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν θέλησε – πως είπε – να αξιοποιήσει «την αξιοπιστία που κερδίσαμε γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Κάλεσε στη συνέχεια την κυβέρνηση «εφόσον δεν πήρε μέτρα εμπροσθοβαρώς και έγκαιρα» να σχεδιάσει ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση».

«Σας ζητώ σήμερα να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που με μεγάλη αγωνία βλέπουν σήμερα την πραγματικότητα να γίνεται όλο και πιο σκληρή και εσείς να πανηγυρίζετε» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδωσε «πολύ λίγα πολύ αργά».

Χαρακτήρισε επίσης «ζόμπι» την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει την κυβέρνηση, η οποία – όπως είπε – μας οδήγησε στην ύφεση πολύ πριν την πανδημία.