• 13 Ιουλίου, 2020

Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο

 Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, αλλά πιστεύω ότι συμφέρον της Τουρκίας είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δε θα λειτουργήσει παράλογα”.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστον να επιτρέψει την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Δεν έχει δικαίωμα. Η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να πιέζει την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από δεδομένα νομικά, κατά το διεθνές δίκαιο, εθνικά συμφέροντα. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο από το να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντα μας, αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά».

Ξεκαθάρισε δε ότι «τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Η κύρια (ελληνοτουρκική) διαφορά είναι της υφαλοκρηπίδας». Και όπως πρόσθεσε «η Τουρκία δε συνεργάζεται στο κάλεσμα για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ΣΑ του ΟΗΕ στο Κυπριακό».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «μεθαύριο στο συμβούλιο Εξωτερικών θα είμαστε μαζί από το Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό μου, στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει, και η Γαλλία είναι ισχυρή χώρα».

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρα μας μεγάλωσαν» είπε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την ιστορική συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία.

«Σαράντα χρόνια προσπαθούσαμε κι έγινε τώρα. Νομίζω το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματα του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι εξαιρετικό. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία και την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι το 2009 είχε επιτευχθεί συμφωνία με τα Τίρανα, την οποία ακύρωσε ομόφωνα το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

«Η Ελλάδα έχει φιλοδοξία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία, και να χαρακτηρίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα»

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου και το ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα. Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν “τουρκικό κάλο”». Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».

Τυχόν συμφωνία με το Κάιρο, τόνισε ο Νίκος Δένδιας θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα, και λογικής ύπαρξης στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί ήδη έχει πρόβλημα νομικής ύπαρξης. Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, αποκάλυψε ότι γι’ αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο: «σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες». Για τους Τούρκους, σημείωσε, είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα και να δίνουν αέρα κοπανιστό.

Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο είπε ότι «πρόκειται για κατασκεύασμα που δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος σε νομική σχόλη».

Για την Αγία Σοφία: Παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, κιβωτό του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και πως η Τουρκία είναι πολύ τυχερή που υπάρχει στο έδαφός της.

«Ο Ατατούρκ ήθελε να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο σύγχρονο κόσμο για αυτό έκανε την Αγία Σοφία μνημείο και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της» είπε.