• 11 Ιουλίου, 2020

Brexit: Η Βρετανία απέρριψε την παράταση της μεταβατικής περιόδου

 Brexit: Η Βρετανία απέρριψε την παράταση της μεταβατικής περιόδου

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε επίσημα την επιλογή να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit πέρα από το τέλος του έτους, αφήνοντας στις εταιρείες λίγους μήνες, ώστε να προετοιμαστούν για πιο περιοριστικούς όρους συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους FT, ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκοβ επιβεβαιώσε επισήμως την απόφαση κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, γράφοντας στο Twitter: «Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ανακτήσουμε τον έλεγχο και θα ανακτήσουμε την πολιτική και οικονομική μας ανεξαρτησία».

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν την απόφαση της Βρετανίας ως οριστική και δήλωσαν πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και η απεμπλοκή των συνομιλιών για τις μελλοντικές επαφές των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, την Δευτέρα, θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να εκτιμήσει πώς θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους υπολειπόμενους μήνες, πριν από το τέλος της διορίας εξόδου από την ενιαία αγορά  και την τελωνιακή ένωση.

O επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για ένα διαφορετικό εμπορικό περιβάλλον με την ΕΕ, από τις αρχές του επόμενου έτους.