Αν πέσει, θα πονέσει.
Πρέπει να τη βοηθήσουμε να συνεχίσει το όνειρό της.
Αν χτυπήσει και τρέξει αίμα, θα τρομάξει. Είναι και λευκή η γούνα της.
Μήπως λιώνει το παγόβουνο, επειδή ο φωτογράφος είναι τόσο κοντά;
Εγώ πιστεύω πάντως ότι βλέπει όμορφο όνειρο. Φαίνεται από τα αυτάκια της.

Οι παραπάνω φράσεις είναι φράσεις που ειπώθηκαν από παιδιά έξι χρόνων, όταν είδαν την εικόνα μιας μισοκοιμισμένης πολικής αρκούδας πάνω σε ένα κομμάτι πάγου, που τράβηξε ο Βρετανός ερασιτέχνης φωτογράφος Nima Sarikhani και που κέρδισε το βραβείο People’s Choice,  στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year.

Ο Sarikhani κατάφερε να απεικονίσει την εκπληκτική αυτή φωτογραφία μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης για πολικές αρκούδες, μέσα από πυκνή ομίχλη στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια από το Βόρειο Ακρωτήρι, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, το αρχιπέλαγος των νησιών Σβάλμπαρντ ανήκει σε έναν κόσμο ασύλληπτο.

Το 60% των νησιών είναι μόνιμοι πάγοι. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων είναι σκληρές. Ο πιο συχνός επισκέπτης στις αυλές τους είναι η πολική αρκούδα.

Η φωτογράφος άγριας ζωής Kerstin Langenberger έχει επισημάνει στο παρελθόν, πολλές φορές, ότι οι πολικές αρκούδες που διαθέτουν κανονικό μέγεθος είναι οι αρσενικές, γιατί ζουν συνεχώς πάνω σε ένα κομμάτι πάγου. Αντίθετα, τα θηλυκά που αναγκάζονται να βγουν στην ξηρά για να γεννήσουν τα μικρά τους, λιμοκτονούν. Με τον θαλάσσιο πάγο να υποχωρεί όλο και πιο πολύ κάθε χρόνο, οι αρκούδες μένουν εγκλωβισμένες στην ξηρά, όπου δεν υπάρχει τροφή.

Θέλουμε να μην πεινούν οι πολικές αρκούδες. Να μην πεινά κανένα ζώο. Κανείς.
Να έχουν όλοι φαγητό.
Λιώνουν τα σπίτια τους. Αν γινόταν σε εμάς αυτό;
Μια πολική αρκούδα τρώει είκοσι κιλά φαγητό σε μία ώρα.
Οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά.
Η πιο γιαγιά πολική αρκούδα στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 42 ετών, τον Νοέμβριο του 2008.

Ο επίλογος ανήκει σε παιδιά ηλικίας εννιά χρόνων.
Για να σωθεί ο κόσμος θέλει θάρρος κι αγάπη. Τα παιδιά πάντα ξέρουν.

[mc4wp_form id="278"]