Πόσοι από εμάς, άραγε, μπαίνοντας σε ένα λεωφορείο (τρόλεϊ, μετρό, τρένο), που εκτελεί κάποιο δρομολόγιο στο αθηναϊκό τοπίο κάνουν θετικές σκέψεις, είναι ήρεμοι, σιωπηλοί, καρτερικοί, δεκτικοί; Χρόνια τώρα, και η αναμονή των μέσων και τα μίνι ταξίδια με αυτά είναι ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι μέσα σε μια καθημερινότητα, όπου τα Μ.Μ.Μ. είναι για πολύ κόσμο μονόδρομος. Πώς θα μας φαινόταν, αν μια μέρα, μέσα στο ατελείωτο 040 π.χ., ακούγαμε ένα ποίημα και πιάναμε κουβέντα με έναν άγνωστο γι’ αυτό το ποίημα και κατεβαίναμε έπειτα από το λεωφορείο π.χ. κάπως πιο ανάλαφροι, από μια μικρή στιγμή που μπορεί να υπερβεί τον συνωστισμό, την ηχορρύπανση, τη μοναξιά;

Γι’ αυτό η πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων «οι ονειροπόλοι με στόχο τη σύνδεση θεάτρου – κοινωνίας», μοιάζει ονειρική, σε μια τόσο παιδεμένη πραγματικότητα. Ποιητικές διαδρομές με τίτλο «κινείται και φέρνει τον μήνα το ποίημα», λοιπόν, κάθε πρωτομηνιά, μέχρι και τον Μάιο του 2024.

Πέντε ποιήτριες, η Μπρικένα Γκίστο, η Ιωάννα Λιούτσια, η Παυλίνα Μάρβιν, η Δανάη Σιώζιου και η Τώνια Τζιρίτα – Ζαχαράτου καλωσορίζουν τον μήνα,  συν – ομιλούν και συν-κινούνται με κατοίκους, περαστικούς, αλλά και επισκέπτες, απαγγέλλοντας ποιήματα σε συγκεκριμένες διαδρομές γραμμών μετρό, τρόλεϊ, τρένων και λεωφορείων, που εκκινούν και καταλήγουν στον Πειραιά και τις γειτονιές που τον αποτελούν.

Τα ποιήματα που έχουν επιλεγεί για κάθε μήνα ξεχωριστά, προέρχονται από την ελληνόφωνη και παγκόσμια, παλαιότερη, αλλά και σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή και συνδιαλέγονται ποικιλοτρόπως με την εκάστοτε εποχή του έτους, την ειδική διαδρομή που κάθε μέσο ακολουθεί, και, βέβαια, με τα πρόσωπα, την ιστορικότητα, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την πολιτισμική κληρονομιά του Πειραιά.

Πρόγραμμα διαδρομών λεωφορείων:

Η δράση στα λεωφορεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΣΥ ΑΕ

1η Μαρτίου : Λεωφορείο 906, Πειραιάς – Καλλίπολη /ώρα και διάρκεια 14.30 έως 21.30

1η Απριλίου : Λεωφορείο 830, Πειραιάς – Αγία Βαρβάρα (μέσω Νίκαιας) ώρα και διάρκεια 8.30 – 15.30

*Την 1η Μαΐου οι ποιητικές διαδρομές θα πραγματοποιηθούν στον Ηλεκτρικό και στο Μετρό αντίστοιχα

[mc4wp_form id="278"]