cosmote books logo

Θα εμπιστευόσουν στον Ντόναλντ Τραμπ τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ; Featured

Θα εμπιστευόσουν στον Ντόναλντ Τραμπ τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ;

Τι θα συμβεί εάν ο δισεκατομμυριούχος βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο...

Μία αρκετά δημοφιλής "θεωρία συνωμοσίας", εσχάτως στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλει την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεμπουπλικανών ώστε, με αυτόν τον τρόπο, να καταστεί ευκολότερη η (τελική) εκλογή της Χίλαρι Κλίντον.

"Ποιος θα ψηφίσει, τελικά, τον Τραμπ, όταν το δίλημμα θα είναι τελειωτικό και αμετάκλητο. Μέχρις ώρας οι εκλέκτορες μπορούν να "παίζουν" με τα νεύρα της γραφειοκρατίας στην Ουάσιγκτον, εκείνη τη στιγμή, όμως, θα πρέπει να αποφασίσουν", λένε αρκετοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Είναι, όμως, τόσο ευανάγνωστα τα πράγματα; Ή μήπως στην πολιτική υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις;

Προφανώς ισχύει το δεύτερο ιδιαίτερα όταν η πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.

Προ ημερών ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά δημοσκοπήσεις είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, είπε ότι εάν εκλεγεί, θα «διευθύνει» τους νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμησης, ώστε να γίνει ευκολότερο να κατατίθενται αγωγές εναντίον ΜΜΕ.

Άλλος ένας "πόλεμος" του Τραμπ, αυτή τη φορά έναντι εκείνων που θεωρεί ότι τον λοιδώρησαν και επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία του προς το Οβάλ Γραφείο. Είχαν προηγηθεί οι μουσουλμάνοι, οι πρόσφυγες και πολλοί άλλοι. Οτιδήποτε δεν υπακούει στην "ακλόνητη" λογική (;) του Τραμπ είναι "εχθρικό".

Πόσο ακίνδυνο, όμως, είναι να έχεις έναν τόσο απρόβλεπτο και κυνικό άνθρωπο δίπλα στα κουμπιά που ενεργοποιούν τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ; Προφανώς προβοκάτορικη η επισήμανση αλλά παραπέμπει σε κινδύνους που ελάχιστοι έχουν φανταστεί. Εάν ένας Κένεντι ενεπλάκη σε ένα σχέδιο όπως η επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων και αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ έφτασαν κοντά σε μια ψυχροπολεμική συμπλοκή με την (πάλαι ποτέ) ΕΣΣΔ, τι είναι αυτό που μπορεί να σταματήσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Σε μια ομιλία του στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, ο Τραμπ είπε πως είναι αναγκαία η αλλαγή της νομοθεσίας για να αντιμετωπιστεί η «ατιμία» μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων.

Ο Τραμπ επιτίθεται συχνά εναντίον του Τύπου στις προεκλογικές του εμφανίσεις, διαμαρτυρόμενος για την άδικη, όπως διατείνεται, κάλυψη της δραστηριότητάς του, αλλά και συχνά επιτιθέμενος εναντίον συγκεκριμένων δημοσιογράφων. Καλεί ενίοτε το κοινό στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις να γιουχάρει τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στον χώρο. Την 23η Δεκεμβρίου, σε μια εκδήλωση στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, είχε αστειευτεί ότι θα σκοτώσει δημοσιογράφους και το κοινό τον επιδοκίμασε ηχηρά.

«Ένα από τα πράγματα που θα κάνω εάν κερδίσω» τις προεδρικές εκλογές, είπε χθες, είναι ότι «θα διευρύνω τον νόμο περί συκοφαντικής δυσφήμησης, ώστε όταν γράφουν εκ προθέσεως αρνητικά και φρικτά και ψευδή άρθρα, να μπορούμε να τους μηνύουμε και να κερδίζουμε πολλά λεφτά».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εφημερίδες New York Times και Washington Post και διεμήνυσε: «Αν κερδίσω εγώ, δεν θα έχουν προστασία. Θα φροντίσουμε ο κόσμος να σας μηνύει όπως ποτέ πριν».

Ο Τραμπ έχει υποβάλει αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και οι εκπρόσωποί του, όχι σπάνια, απειλούν να μηνύσουν δημοσιογράφους που τους ζητούν σχόλια. Τον Ιανουάριο, η Ποστ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για τη διαχείριση του καζίνου Taj Mahal στο Ατλάντικ Σίτι, από τον Τραμπ — η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση. Σε μια συνέντευξη που είχε πάρει ο ρεπόρτερ της Ποστ από τον Τραμπ και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο άρθρο, ο μεγιστάνας είχε πει: «εάν το γράψεις αυτό, θα σου κάνω αγωγή».

Ο Τραμπ εξάλλου χθες κέρδισε την —απροσδόκητη για πολλούς— υποστήριξη του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, του πιο γνωστού ρεπουμπλικάνου που έχει ταχθεί στο πλευρό του, καθώς ο Κρις Κρίστι έκρινε πως ο μεγιστάνας έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές.

Η εκδήλωση της υποστήριξης του Τραμπ δίνει νέα ώθηση στον υποψήφιο ενόψει της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης», την επόμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ «ξαναγράφει τους κανόνες του παιγνιδιού», έκρινε ο 53χρονος Κρίστι, ο οποίος έως πριν από λίγες εβδομάδες διεκδικούσε και αυτός το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Πολλοί λένε, βεβαίως, πως η γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον (που "Κλιντονοκρατείται" ακόμα και την περίοδο του Μπάρακ Ομπάμα) δεν θα επιτρέψει να βρεθεί στο Κατπιτώλιο "that ...tramp", όπως τον αποκαλούν, παραπέμποντας στο γνωστό τραγούδι του μεγάλου Frank Sinatra. Προσώρας, όλα αυτά είναι ευχές και έκρηξη βεβαιότητας. Όταν, όμως, ο δισεκατομμυριούχος με τα διχαστικά συνθήματα κερδίζει τις Πολιτείες την μία μετά την άλλη και αναγκάζει τους συνυποψηφίους του να παραιτούνται, τότε τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται ακραίο...

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πίσω στην κορυφή