cosmote books logo

Οι "σιδηρές κυρίες" των Βρυξελλών- Εκεί που το γυναικείο φύλο είναι το ...ισχυρό [who is who] Featured

Οι "σιδηρές κυρίες" των Βρυξελλών- Εκεί που το γυναικείο φύλο είναι το ...ισχυρό [who is who]

Πρόκειται για τις "σιδηρές κυρίες" των Βρυξελλών. Ένας αριθμός επαγγελματιών που πιστοποιούν πως ίσως το "ισχυρό φύλο" (σε αντίθεση με το γνωστό παρωχημένο στερεότυπο) στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων να είναι τελικά το γυναικείο. Πρόκειται όχι μόνο για στελέχη των κοινοτήτων και αξιωματούχους της Κομισιόν αλλά και για ακτιβίστριες, λομπίστες και δημοσιογράφους.

LADIES WHO LOBBY

Η τέχνη του λόμπινγκ

Εάν θέλετε να ακουστείτε στις Βρυξέλλες και να αυξήσετε την επιρροή σας, ιδιαίτερα εάν δεν ανήκετε στην Κομισιόν ή σε κάποιο από τα Ινστιτούτα επιρροής, τότε θα χρειαστείτε την παρέμβαση που διαθέτει μια από αυτές τις γυναίκες. Αναλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα: από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φίρμες που έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν "συμμαχίες" στα ευρωπαϊκά όργανα και στις προσωπικότητες (π.χ επιτρόπους) μέχρι απλές...μπουτίκ.

Ποιες είναι οι ισχυρότερες και ποιες εταιρείες λόμπινγκ εκπροσωπούν: Caroline Wunnerlich (FleishmanHillard), Julia Harrison and Louise Harvey (FTI consulting), Karen Massin (Burson-Marsteller), Annick Boyen (Weber Shandwick), Claire Boussagol (APCO Worldwide), Melanie Faithfull Kent (Hill+Knowlton), Esther Busscher (Edelman), Abigail Jones and Elaine Cruikshanks (Acumen), Sarah Biontino (Biontino Europe), Jill Craig (Hume Brophy), Helena Walsh (Cicero).

MARGRETHE VESTAGER

Η γυναίκα που αναστάτωσε την Apple

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrette Vestager έγινε πολύ γνωστή πρόσφατα εξαιτίας του προστίμου 13 δις δολαρίων που επέβαλε στην Apple. Γι αυτό το λόγο ξεσήκωσε αντιδράσεις από την εταιρεία αλλά ακόμα και από την Αμερικανική κυβέρνηση. Θεωρείται αυτή τη στιγμή η "βασίλισσα" (political queen) στις Βρυξέλλες και έχει επωμιστεί, όπως η ίδια λέει και όπως είναι η εντολή που έχει λάβει από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον ρόλο να καταστήσει την Κομισιόν πιο κατανοητή και πιο προσβάσιμη στους πολίτες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια επιχείρηση εκλαϊκευσης του ρόλου της Επιτροπής. Σ αυτό την βοηθά το αναμφισβήτητο επικοινωνιακό της ταλέντο.

 

EU PANEL WATCH

Ακτιβίστριες πολυτελείας

Οι κυρίες του EU Panel Watch είναι διοργανωτές events στις Βρυξέλλες, ίσως οι πιο δημοφιλείς αυτή τη στιγμή. Και αναμφισβήτητα οι πλέον περιζήτητες για οιονδήποτε θέλει να υποδηλώσει την παρουσία του στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων.Θεωρούνται ακτιβίστριες και πρόκειται για ένα γκρουπ νέων γυναικών με υψηλά στάνταρτς επαγγελματισμού που έχουν επικεφαλής τις  Marika Andersen και Laurel Henning. Το γκρουπ, όπως αυτοαναφέρεται, χρησιμοποιεί τακτικές "name and shame" με έμφαση στα social media, όπως ένα tweet που έγινε ανάρπαστο στις 27 Σεπτεμβρίου: "Μπορεί να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες ένα αποκλειστικά αρσενικό θέμα;" Αποστολή τους, μεταξύ άλλων, να προωθούν γυναίκες ως ομιλήτριες σε μεγάλα events.

 

KRISTALINA GEORGIEVA

Η money spender...

Η Kristalina Georgieva διαχειρίζεται, ως αντιπρόεδρος και επίτροπος προϋπολογισμού, ένα μπάτζετ 1 τρις ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και προσπαθεί να το "στίψει" όποτε μπορεί για να διαχειριστεί κρίσεις, όπως αυτή με τους πρόσφυγες. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις πολιτικές προσωπικού στα κοινοτικά όργανα, κάτι που επηρεάζει άμεσα περίπου 30.000 αξιωματούχους της Ε.Ε.

Δείτε όλα τα πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ στο

http://www.politico.eu/list/the-women-who-shape-brussels/

Στην ίδια λίστα είναι:

EMILY O'REILLY

Emilly O' Reilly, European Obudsman

ANNE GELLINEK

Anne Gelinek, Bureau chief of ZDF in Brussels

FEDERICA MOGHERINI

Federica Mogherini, High Representative EU

SABINE WEYAND

Sabine Weyand, Brexit Negotiator

HELGA SCHMID

Helga Schmid, External Action Service

MEDIA MOGULS

Είναι οι "σιδηρές κυρίες" των μέσων ενημέρωσης και είναι εγκατεστημένες στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας τα μίντια POLITICO, Euractiv και EU Observer Lisbeth Kirk,Daniela Vincenti και Axel Springer.

Δείτε τι ακριβώς κάνουν στο http://www.politico.eu/list/the-women-who-shape-brussels/media-moguls-sheherazade-semsar-de-boisseson-euractiv-daniela-vincenti-eu-observer-lisbeth-kirk/

 

Πηγή: politico.eu

 

Πίσω στην κορυφή