cosmote books logo

Με μια ματιά..

Politico: Γιατί η Κομισιόν πιέζει την Αθήνα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Politico: Γιατί η Κομισιόν πιέζει την Αθήνα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Στο συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί την Κομισιόν σχετικά με το θέμα του υπό κακουργηματική δίωξη ευρισκόμενου πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καταλήγει το Politico.eu σε σχετικό άρθρο του που αναφέρεται στην παρέμβαση της Επιτρόπου Τίσεν και την απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

"Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέφυγε", σημειώνει το Politico, " να υπερασπίσει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που κατηγορείται ότι χειραγώγησε τα στοιχεία του ελλείμματος μεταξύ του 2010 και του 2015".

Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου δεν έχει κατανοήσει επαρκώς τι είναι ακριβώς εκείνο για το οποίο κατηγορείται ο Ανδρέας Γεωργίου (όσον αφορά τουλάχιστον την χρονική περίοδο), ωστόσο, όπως αναφέρεται πως ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να οδηγηθεί σε δίκη που εάν καταδικαστεί είναι πιθανό να του στοιχίσει έως και 10 χρόνια στη φυλακή.

Εκείνο το οποίο, όμως, έχει ενδιαφέρον και είναι σε μεγάλο βαθμό η ουσία της υπόθεσης Γεωργίου είναι το γεγονός -το οποίο αναφέρει το Politico- πως τα στατιστικά δεδομένα που παρέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ εκείνη την περίοδο χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για το ύψος και το περιεχόμενο του πακέτου διάσωσης, ήτοι το πρώτο μνημόνιο του 2010.

Δηλαδή, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου παρουσίασε το έλλειμμα στο ύψος του 12% και αργότερα, όταν ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Γεωργίου, αυτό εμφανίσθηκε ως 15% με την ανεξήγητη για πολλούς τότε προσθήκη στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης των ελλειμμάτων των νοσοκομείων και τις πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων (κάτι που σχεδόν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έκανε), αποτελεί τη λυδία λίθο των αποφάσεων που ελήφθησαν τότε για το πόσο σκληρό και βίαιο θα ήταν το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Politico αναφέρεται στις δηλώσεις της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν σχετικά με το ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα.

Αποτέλεσμα εικόνας

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ: http://www.politico.eu/article/greece-ignores-commission-on-statistics-dispute/

Είναι ωστόσο γεγονός πως η διαμάχη μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου μόλις ξεκίνησε. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών επιθυμεί αφενός να υπερασπίσει την κεντρική ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, την Eurostat, που με Γερμανό επικεφαλής εκείνη την περίοδο συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Γεωργίου (εάν υφίσταται θέμα χειραγώγησης του ελλείμματος εκείνης της περιόδου είναι προφανές πως αυτονοήτως προκύπτει θέμα και για την τότε ηγεσία της Eurostat), αφετέρου πιέζει την κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί, έστω και εμμέσως, τα στατιστικά εκείνης της περιόδου, άρα και την ίδια την φιλοσοφία των Μνημονίων.

Παράλληλα, η υπόθεση προκαλεί και πολιτικούς τριγμούς αφού η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να δώσει εξηγήσεις εάν αποδέχεται τους λόγους της κακουργηματικής δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου (ύστερα από αναίρεση που άσκησε στο απαλλακτικό βούλευμα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου). Προσώρας, επισήμως η Ν.Δ δεν έχει τοποθετηθεί κι αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Κώστα Καραμανλή, αφού η σιωπηρή αποδοχή του ύψους του ελλείμματος εκείνης της εποχής τον εκθέτει πολιτικά και δικαιολογεί τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που έχει στην χρεοκοπία της χώρας.

Από την άλλη η Ν.Δ καλείται να διαχειριστεί την βασική της θέση μετά το 2012 (επί Αντώνη Σαμαρά) για την ανάγκη να γίνει "μία και μόνη Εξεταστική για το πως μπήκαμε στο μνημόνιο", κάτι που ξεχάσθηκε στο βωμό της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα εικόνας

Ο Ανδρέας Γεωργίου, προερχόμενος από το ΔΝΤ, υπήρξε επιλογή του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το 2010

Πίσω στην κορυφή