cosmote books logo

Με μια ματιά..

Τσίπρας-ευρωσοσιαλιστές: Παρατηρητής για 2η φορά; Και μετά;

Τσίπρας-ευρωσοσιαλιστές: Παρατηρητής για 2η φορά; Και μετά;

Δεύτερη φορά ως παρατηρητής; Μετά; Το ερώτημα διατυπώνουν ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επισημοποίηση (και με non paper του Μεγάρου Μαξίμου) ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραβρεθεί στη σύνοδο των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στο Παρίσι.

Μπορεί οι φιλοξενούμενοι του Φρανσουά Ολάντ να συμμερίζονται τις ανησυχίες του Γάλλου ηγέτη για την Ευρώπη μετά το Brexit (θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ιδίου και των Άγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι) ή το γεγονός ότι η ύφεση κρατά στην Ευρωζώνη και η ανάκαμψη καθυστερεί, ή ακόμα και θέματα όπως η τρομοκρατία και το προσφυγικό, ωστόσο όταν ένας μέχρι πριν ένα χρόνο "ριζοσπάστης της Αριστεράς" όπως ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται δύο φορές ως παρατηρητής σε μια τέτοια σύνοδο, τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και οι δεύτερες σκέψεις λογικές.

Δεύτερη σκέψη είναι, για παράδειγμα, το αμοιβαίο φλερτ σοσιαλιστών- Τσίπρα. Ο Φρανσουά Ολάντ δεν το έχει κρύψει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι "φρέσκο αίμα" σε μια ομάδα σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών που άγεται και φέρεται τα τελευταία χρόνια από τις γερμανικές επιδιώξεις και από εσωτερικές έριδες που εκπηγάζουν από την απουσία ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κάνει πράξη αφενός τη διεύρυνση προς την κεντροαριστερά -κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι-, αφετέρου να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του, κάτι που κατορθώνει με πειστικό τρόπο το τελευταίο διάστημα.

Βεβαίως, η στροφή Τσίπρα δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνουν αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Γι αυτό, άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου υλοποιεί μια διττή πολιτική αφήνοντας χώρο και για κινήσεις "αριστερού προσήμου", όπως η διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ή οι αναφορές στο σκάνδαλο της Siemens.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν, πάντως, πως ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά ερείσματα και γίνεται συνομιλητής της Μέρκελ, του Ολάντ, των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, της Ουάσιγκτον, του Πούτιν, των Κινέζων και άλλων, το "αντίπαλο δέος", η Ν.Δ διολισθαίνει στην εσωστρέφεια μεταξύ Καραμανλικών και νέας ηγετικής ομάδας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δημοσκοπικά αλλά και πολιτικά υπερτερεί έναντι μιας κυβέρνησης που επιβάλλει φόρους και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ρωγμές μιας αναιμικής οικονομίας.

Το non paper του Μαξίμου για τη συνάντηση των ευρω-σοσιαλιστών


Η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου. Θα συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κομμάτων – μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, όπως επίσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ.
Είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας Πρωθυπουργός – ο μόνος Ευρωπαίος Πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Αντικείμενο της μεθαυριανής συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην σύνοδο της Μπρατισλάβα. Στην Μπρατισλάβα, συγκαλείται στις 16/9 άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.
Στην συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πίσω στην κορυφή