cosmote books logo

Με μια ματιά..

Η "σιωπή των αμνών" για το προσφυγικό- Ε.Ε και Τουρκία υποκρίνονται-Ανησυχεί η Αθήνα

Η "σιωπή των αμνών" για το προσφυγικό- Ε.Ε και Τουρκία υποκρίνονται-Ανησυχεί η Αθήνα

Το χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα έγραφε...57.098.

Η κατάσταση μπορεί να μην έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες (στις 27 Ιουλίου, για παράδειγμα, ήταν 57.426), ωστόσο κυβέρνηση και Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για σιωπήρό εκτροχιασμό της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας μετά τις τελευταίες σκληρές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για τη μη συμμόρφωση της Άγκυρας στα κριτήρια της ενταξιακής διαδικασίας, τις αντιδράσεις για τυχόν εφαρμογή της θαναιτκής ποινής εναντίον των πραξικοπηματιών ή την άρνηση των ΗΠΑ να εκδόσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το γεγονός, δε, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε έναν ευκαιριακό ίσως αλλά πολύ σημαντικό σύμμαχο στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει αρκετούς να πιστεύουν πως ο "Σουλτάνος" αισθάνεται αρκετά ισχυρός για να τραβήξει στα άκρα το σχοινί.

Όλα αυτά ανησυχούν έτι περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση που επ΄ ουδενί θα ήθελε να αντιμετωπίσει μία νέα εκρηκτική κατάσταση στο προσφυγικό. Βλέπει, όμως, με ιδιαίτερη ανησυχία μία μικρή αλλά διόλου αμελητέα αύξηση των ροών από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το νέο σκηνικό που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση, ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα που θα εξετάσει ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του στην Αθήνα αύριο Πέμπτη σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και άλλους παράγοντες.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οι προσφυγικές ροές θα διατηρηθούν ή εάν μια πιθανή περαιτέρω όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ- οι φωνές που ακούγονται εκατέρωθεν δικαιολογούν την ανησυχία που υπάρχει- οδηγήσει τη γείτονα να...αμελήσει τις υποχρεώσεις της.

Φυσικά οι επαναπροωθήσεις έχουν διακοπεί αφού μετά το πραξικόπημα αποχώρησαν οι τούρκοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά και ήταν επιφορτισμένοι να μετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες.

Έτσι η κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στα νησιά είναι μια ακόμη φορά ασφυκτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό σήμερα Τετάρτη στα νησιά το Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμπινο και Μεγίστη) φιλοξενούνται 10.042 πρόσφυγες και μετανάστες αν και οι προβλεπόμενοι χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν έως 7.450 άτομα. Εντός δε του τελευταίου 24ώρου αφίχθησαν στα νησιά 90 πρόσφυγες. Ο αριθμός αν και μικρός, όταν όμως έρχεται καθημερινά να προστεθεί σε δομές που ήδη έχουν υπερβεί τις δυνατότητες τους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Οι συνθήκες στα κέντρα είναι ασφυκτικές και οι διαμαρτυρίες πολλών δημάρχων διαρκείς.

Την ίδια στιγμή ενώ κάθε μήνα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (εκτός Ελλάδος και Ιταλίας) θα έπρεπε να ανοίγουν τα σύνορά τους για 6.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης οι ρυθμοί «απορρόφησης» παραμένουν αργοί και δεν ικανοποιείται καν το 50% το μηνιαίων προβλέψεων. Πρόσθετο βέβαια πρόβλημα είναι η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να διαχειριστεί το πλήθος των αιτήσεων που λαμβάνει καθώς μόλο τον Ιούλιο έλαβε τον αριθμό ρεκόρ των 4.013 αιτήσεων.

Πίσω στην κορυφή