cosmote books logo

Με μια ματιά..

Υπερ-πρόεδρος με απόλυτο έλεγχο σε στρατό και ΜΙΤ θέλει να γίνει ο Ερντογάν

Υπερ-πρόεδρος με απόλυτο έλεγχο σε στρατό και ΜΙΤ θέλει να γίνει ο Ερντογάν

Πέρα και πάνω από κάθε έλεγχο και λειτουργώντας δίχως φραγμούς, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί οι ένοπλες δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) να τεθούν υπό τον έλεγχο της προεδρίας.

Oι δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού κράτους ακολούθησαν τη συνεδρίαση διάρκειας πέντε ωρών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS) -όπου προεδρεύει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ- και την απόταξη, πριν από μία ημέρα, 1.700 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, καθώς φέρονται να ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε τις αποφάσεις του συμβουλίου να παραμείνει στη θέση του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως και οι αρχηγοί του γενικού επιτελείου στρατού, του γενικού επιτελείου ναυτικού και του γενικού επιτελείου αεροπορίας και να προχωρήσει σε μερικές αλλαγές στους ανώτατους αξιωματικούς, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (το ενδεχόμενο) να θέσει το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και την MIT (υπηρεσία πληροφοριών) υπό τον έλεγχο της προεδρίας» είπε ο κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή, απαιτείται η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσει, μετέδωσαν επίσης ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, μεταφέροντας τις δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Τόσο το γενικό επιτελείο όσο και η MIT δίνουν αυτή τη στιγμή αναφορά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το να τεθούν υπό τον έλεγχο του προέδρου θα είναι μια εξέλιξη που θα συμβαδίζει με τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα νέο Σύνταγμα, που θα αναγνωρίζει ισχυρή εκτελεστική εξουσία στον πρόεδρο της χώρας.

Σε μια συμβολική κίνηση ισχύος των πολιτικών αρχών, η συνεδρίαση του στρατιωτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας και όχι στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επανέλαβε το αίτημα της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν σύντομα τον Φετουλάχ Γκιουλέν και επικαλέστηκε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ο 75χρονος ιεροκήρυκας ενδέχεται να εγκαταλείψει την οικία του στην Πενσιλβάνια και να επιχειρήσει να διαφύγει προς χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Γκιουλέν ενδέχεται να προσπαθήσει να διαφύγει πιθανόν προς την Αυστραλία, το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική ή την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι περισσότεροι από 300 διπλωμάτες του υπουργείου του συνδέονται με τον Γκιουλέν, ενώ προχώρησε στην απόλυση 88 υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ, κυβερνήσεις δυτικών χωρών και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν ήδη καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, εκφράζουν ανησυχία για το εύρος των εκκαθαρίσεων.

Στον απόηχο των εκκαθαρίσεων στα ΜΜΕ, στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες περί κλεισίματος μέσων μαζικής ενημέρωσης και θα ζητήσουν διευκρινίσεις από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις ενέργειες αυτές.

Πίσω στην κορυφή