cosmote books logo

Με μια ματιά..

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα

Έχουν παρατηρηθεί βήματα προόδου, αλλά παραμένουν κρίσιμα θέματα ανοικτά, ανέφεραν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία.Οι δύο άνδρες επισήμαναν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Πρόεδος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματέυσεων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος, για να τονίσει ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, βεβαίως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμαάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. «Ωστόσο θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι ήταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί των προοπτικών που διαγράφονται γαι την επόμενη συνάντηση στην Ελβετία αλλά ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, και υπό την προϋποθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσια κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε, με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά πως οφείλει να ομολογήσει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές και πως, όπως πολύ ορθά ελέχθη από τον φίλο πρωθυπουργό, τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλον.

«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση αλλά και στήριξη του τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις θερμότατες ευγνώμονες ευχαριστίες του για το άριστο της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό, την οποία, όπως τόνισε, νιώθει έντονα, όπως και χτες που ήταν μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Προκόπη Παυλόπουλου - Νίκου Αναστασιάδη

Τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αλλά και τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαστε δίπλα σας σε αυτόν τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών, πολύ περισσότερο όσο οι θέσεις, που υποστηρίζετε είναι κοινές και απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

«Αυτό αφορά και την νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας, αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας, γιατί η κυριαρχία πρέπει να είναι πλήρης και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πίσω στην κορυφή