cosmote books logo

Με μια ματιά..

Η "κληρονομιά" Ομπάμα για το χρέος και οι νέες ισορροπίες παρά το γερμανικό "Nein"

Η "κληρονομιά" Ομπάμα για το χρέος και οι νέες ισορροπίες παρά το γερμανικό "Nein"

Ουδείς σώφρων δεν ανέμενε να επιλυθεί άπαξ το θέμα του ελληνικού χρέους μόνο και μόνο με μία παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα από την Αθήνα. Η Ακρόπολη, το σκηνικό της Αρχαιοελληνικής Δημοκρατίας, τα κόκκινα χαλιά στην Ηρώδου του Αττικού, η Προεδρική Φρουρά ήταν όλα τους ένα εξαιρετικό σκηνικό για την παγκόσμια προβολή της χώρας από έναν γοητευτικό και χαρισματικό ηγέτη, δεν θα μπορούσαν όμως να είναι αρκετά για να πεισθούν η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται πως ο πρόεδρος Ομπάμα ενίσχυσε μία συγκυρία που είχε ήδη αρχίσει να διαγράφεται με ευνοϊκότερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Κυρίως στα μείζονα ζητήματα της απομείωσης του χρέους και τον εξορθολογισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Πριν καλά καλά φθάσει στο Βερολίνο ο Μπάρακ Ομπάμα, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ επαναπροσδιόριζαν τους στόχους με θετικότερο τρόπο, ο δε Ματέο Ρέντσι έστελνε το δικό του μήνυμα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα έφυγε, οι θεσμοί έμειναν και ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, που σε άλλους φέρνει όνειρα και σε άλλους εφιάλτες.

Παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις δηλώσεις του έσπευσε να «προσγειώσει» όσους είχαν ελπίδες ότι μπορεί να επηρεαστεί από τις παραινέσεις Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου μπορεί να βοηθήσει θετικά τις προσπάθειες της.

«Η κουβέντα για το χρέος έχει ανοίξει και επίσημα», έλεγε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι «αρκεί όλες οι πλευρές να ολοκληρώσουν τις δουλειές που έχουν αναλάβει».

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η επικοινωνιακή ώθηση που προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δημιουργήσει περισσότερους συμμάχους, αλλά ως εκεί. Το μεγάλο εμπόδιο προκειμένου να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους δεν είναι άλλο από το Βερολίνο και αυτό φαίνεται πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει έως τις Γερμανικές εκλογές.

Αξιολόγηση

Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι τώρα θα πρέπει να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να μην χαθεί το χρονοδιάγραμμα που από κοινού έχουν θέσει.

Περιγράφοντας το κλίμα των πρώτων συναντήσεων, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι «είναι δύσκολο αλλά όχι εχθρικό», ενώ προσθέτουν ότι «φαίνεται πως και οι δανειστές δεν θέλουν να υπάρξουν εμπλοκές που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στόχος παραμένει η 28 Νοεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, καθώς εκεί η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει το πρώτο σήμα για την έστω και τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Θα ακολουθήσει μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, η συνεδρίασης του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάζουν λεπτομερώς την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου αμέσως μετά να ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για το χρέος. «Η απόφαση λέει πως μετά το πέρας της αξιολόγησης θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Πριν το τέλος του χρόνου πιστεύουμε πως μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά θετικές ειδήσεις για το χρέος. Υπάρχουν συσχετισμοί στην Ευρώπη άκρως ευνοϊκοί για εμάς. Το χρονοδιάγραμμα πρέπει και μπορεί να τηρηθεί και να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην πορεία των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πίσω στην κορυφή